• Klamydia

  Klamydia er en bakterie, som kan give infektion i livmoderhalsen, urinrøret og endetarmen. Bakterien kan hos kvinder forårsage betændelse i livmoderen og æggelederne. Det øger risikoen for at udvikle graviditet uden for livmoderen. I nogle tilfælde kan kompliceret klamydiainfektion gøre, at en kvinde ikke kan blive gravid. Hos mænd kan klamydiainfektion medføre betændelse i bitestiklerne. Klamydiainfektion kan i sjældne tilfælde også føre til betændelse i endetarmsområdet.

  Forekomst

  Klamydia er den hyppigste sexsygdom i Danmark. Der blev i 2021 fundet flere end 31.000 tilfælde i aldersgruppen 15-29 år, og så er der mange flere, som ikke har fået smitten konstateret og måske er smittet uden at vide det. Man antager, at sygdommen findes hos 5-10% af seksuelt aktive unge.

  Smittemåde

  Klamydia kan smitte ved samleje, oralsex og analsex.
  Kondom beskytter mod klamydiasmitte.

  Symptomer

  Symptomer opstår typisk 5-21 dage efter smitte. Ca. 75% af kvinder og ca. 50% af mænd, som er smittet med klamydia, har ingen symptomer. Det betyder, der er stor risiko for at viderebringe klamydia, uden man er klar over det.

  Hos kvinder: Gennemsigtigt, hvidligt, gulligt eller grønligt udflåd i skeden. Smerter ved vandladning. Pletblødning og kontaktblødning, fx blødning i skeden efter samleje. Hvis du har kraftige mavesmerter, feber eller smerter ved samleje, kan det skyldes betændelse i æggelederne, som er en kendt komplikation til klamydiainfektion.

  Hos mænd: Klart, slimet udflåd. Smerte eller ubehag ved vandladning. Kløe i urinrøret. Betændelse i bitestiklerne: Oftest smertefuld hævelse af én testikel og rødme af pungen. Betændelse i endetarmen: irritation omkring anus, smerter ved afføring og evt. slim i afføringen.

  Undersøgelse for klamydia

  Hvis du har mistanke om, at du har klamydia, skal du kontakte din læge for at blive undersøgt. Hvis du har haft samleje med en person, som har klamydia, skal du også blive undersøgt af din læge, da man godt kan være smittet, selvom man ikke har symptomer.

  Behandling

  Ved ukompliceret klamydiainfektion er behandlingen ens for kvinder og mænd, og den består af antibiotika. Du bør anvende kondom i to uger efter, du er startet på behandling, så du ikke smitter andre. Du bør også informere den eller dem, du har eller har haft sex med, så de kan blive undersøgt og evt. behandlet. Du udvikler ikke immunitet overfor klamydia. Det vil sige, du kan blive smittet igen, efter at sygdommen er blevet behandlet.

  Boje Kvorning Ehmsen, læge


 • Artikler om Klamydia

  Svar om Klamydia

  Annoncer