Røde, flade prikker på penishoved – hvad kan det være?

Vis spørgsmål

Hej Adam og Eva. Jeg har ledt rundt omkring på jeres hjemmeside om sådan et spørgsmål, men synes ikke rigtigt, jeg kan finde noget.

Det drejer sig om, at jeg stod op i morges, skulle tisse, og der så jeg så, at der var de her røde prikker på min penis. Min kæreste og jeg har rigtig tit samleje og var begge jomfruer, da vi startede. Derfor kan jeg ikke forstå, hvis det er en kønssygdom. Der er selvfølgelig være den mulighed, at hun har været mig utro. Det skal lige siges, at hun tager p-piller.

Det ikke noget, der klør eller svier, når jeg tisser. De er der sådan set bare.

Som sagt har jeg kun haft det i en dag, men vil gerne have det ud så hurtigt som muligt. Håber jeg er til at forstå.

Hilsen K, 16 år

SVAR:

Til K

Du beskriver nogle røde, flade prikker på penishovedet, der hverken kløer eller svier. De er kommet over natten.

Mest sandsynligt noget ganske fredeligt

Du skriver, at hverken du eller din kæreste har været sammen med andre. Derfor er det ikke en kønssygdom. Sandsynligvis er det noget ganske fredeligt, som forsvinder af sig selv.

Det er muligvis opstået på grund af irritation efter samleje eller vask. Det kan komme, hvis der er gnubbet for meget på penis.

Årsager til pletter på penis

Jeg vil lige beskrive nogle sygdomme/tilstande, der kan vise sig som røde knopper på penis.

Spicula glandis er små, ensartede i størrelsen, slimhindefarvede knopper i parallelle rækker inderst mellem penishovedet og forhuden. Det er normalt og ikke en sygdom.

Herpes genitalis giver røde, smertefulde sår på penishoved. Det er en kønssygdom. Den spredes ved seksuelt samvær og tæt kropskontakt fra et hudområde med udbrud.

Kondylomer kommer langsomt, begynder som en lille hudfarvet vorte, der kan sprede sig til flere. Det er en kønssygdom.

Balanitis er en overfladisk betændelsestilstand af penishoved. Det giver svie og kløe. Penishovedet vil da være rødt og ømt. Det kan skyldes overomhyggelig hygiejne med hyppig vask, kontaktallergi hvis der fx er benyttet glidecreme eller kondom eller det kan være en bivirkning af medicin. Det behøver altså ikke skyldes en kønssygdom. Det kan også ses som en reaktion på fx en diarrésygdom.

Svampeinfektion giver rødme af penishoved med små knopper i. Det svier og kløer. Der kan komme hytteostlignende aflejringer bag forhuden. Det skyldes hyppigst smitte fra kvinden.

Klamydia giver betændelse fra urinrøret og smertefuld vandladning. Det er en kønssygdom.

Hvis knopperne ikke forsvinder af sig selv, eller hvis du oplever gener fra dem, synes jeg, du skal få din læge til at kigge på det. 

Håber du kan bruge mit svar.

Mvh Signe Engholt Andersen

Annoncer