Lykken er at leve et begrænset liv

Begrænsninger opfattes ofte både negativt og livsfornægtende, men begrænsninger kan være netop det, der skal til, for at du kan opnå det, du virkelig gerne vil.

Et begrænset liv

Jeg begrænser mit liv! Jeg har købt en app, der fortæller mig, hvor meget tid jeg hver dag bruger på min telefon. Hvert kvarter holder den mig opdateret på, hvor længe jeg har været på telefonen, og når jeg har brugt for lang tid, larmer den. Det begrænser mit telefonforbrug rigtig meget, og det var faktisk meningen. Appen har hjulpet mig til at skære ned på mit telefonforbrug, og jeg er vild med det! Jeg ønsker nemlig ikke at være for meget på min telefon, for det afskærer mig fra at være sammen med mine venner, at læse bøger, at kigge på folk på gaden, at kede mig.

Alle begrænser sig på alle mulige måder. Musikere bliver nødt til at prioritere tid til at øve sig. Studerende på SU begrænser deres forbrug for at blive kloge og komme til at tjene flere penge i fremtiden. Gifte folk lader være at kysse med andre end den, de er gift med. Sportsudøvere må begrænse deres fritid og kost for at blive hurtigere og bedre.

Hvad er målet?

Det er altså ikke meningsløst at begrænse dit liv, hvis begrænsningerne er med til at nå det mål, du gerne vil nå. Den vigtige opgave er, at du finder ud af, hvad målet er, og hvad det må koste at nå det. Er det okay, at du ikke spiser flødekager det næste år, hvis det betyder, at du kan kvalificere dig til det mesterskab, du virkelig gerne vil med til? Er det okay at bruge en hel lørdag på afleveringer, hvis det betyder, at du får det gennemsnit, der kan få dig ind på drømmestudiet? Hvis du ikke har fundet ud af, hvad målet er, kan det føles som spild af en god lørdag at sidde og skrive afleveringer. Derfor må du gøre det klart for dig selv, hvad målet er og minde dig selv om det, når det føles hårdt.

Hvem sætter målet?

Har du selv sat målet for dit liv, eller er der andre, der forsøger at begrænse dig? Det er ikke altid nemt at gennemskue, hvem der sætter målet for dit liv. Er det et forventningspres fra dine forældre om, at du skal klare dig godt på studiet? Er det medierne, der har sat et mål op for, hvordan din krop skal se ud? Har Hollywood sat målet for, hvordan du skal møde din kæreste? Er det dine venner, der sætter målet for, hvordan man er en god ven?

Vi er skabt som sociale væsener og ind i en bestemt kultur, og derfor vil du selvfølgelig være præget af de mennesker, du omgiver dig med, men jeg vil opfordre dig til at tænke over, hvad du vil med dit liv, og hvem du vil lade præge det.

Må Gud sætte mål?

Jeg er kristen, og fordi jeg tror, Gud er god, og at han kender mig og alligevel elsker mig og vil mig det bedste, har jeg valgt, at han må få lov til at præge mit liv og de mål, jeg sætter for det. Det begrænser mig på mange måder, men fordi jeg er overbevist om, at Gud er god, har jeg besluttet, at det godt må koste noget. Det må gerne begrænse mig.

Jeg tror, Gud har en holdning til, hvordan jeg bruger mine penge. Det er ikke bare mine penge, men nogle jeg skal bruge til at hjælpe og velsigne andre med.

Gud har en holdning til min tid. Jeg kan ikke kun bruge min tid på at se katte-videoer på nettet; jeg skal også bruge noget af min tid på at være noget for andre.

Jeg tror også, Gud har en holdning til min seksualitet. Jeg tror, Gud har skabt sex og sat ægteskabet som den bedste ramme for det, og det begrænser mig nu, hvor jeg ikke er gift. Men jeg kender både målet og den, der har sat det, og derfor kan jeg leve med at være begrænset nu.

Bedste ramme for sex

Ægteskabet er i kristendommen et billede på Guds kærlighed til mennesker. Bibelen fortæller, at Gud skabte alle mennesker ud af kærlighed, men at der skete et brud mellem Gud og mennesker, og at Gud iværksatte en kæmpe redningsplan for at genetablere det forhold: Han sendte sin søn Jesus til jorden.

Gud indgik en pagt med mennesker. En pagt hvor han lover, at han altid vil elske os – uanset hvad. Det er en overvældende kærlighedserklæring fra den Gud, der kender mig fuldstændigt – både alt hvad jeg har at prale med og alt det, jeg på ingen måder er stolt af. Guds troskab i den pagt giver tryghed og vished om, at jeg kan være fuldstændig ærlig og skrøbelig overfor ham. Fordi han vil elske mig uanset.

Det er den her kærlighed fra Gud, som ægteskabet mellem to mennesker er et billede på. Et løfte om troskab og kærlighed – uanset hvad. Ægteskabet er den ramme, hvor et andet menneske ser mig som jeg er, på mine gode og dårlige dage, og lover at elske mig uanset hvad. Ægteskabets troskab giver tryghed og vished om, at der kan jeg være helt nøgen – både mentalt og fysisk. Og det er derfor ifølge Bibelen den bedste ramme for sex.

Tilgivelse for fejl

Det er idealet for ægteskabet og det mål, jeg stræber efter. Virkeligheden bliver nogle gange mudret og uklar, og idealer brydes. Det var derfor, Gud sendte sin søn. Ikke for at pege fingre af os, når vi ikke lykkes, men for at møde os med nåde og tilgivelse. Guds tilgivelse findes i overflod, men det betyder ikke, at vores fejltagelser ikke kan have konsekvenser for os selv og mennesker omkring os.

Jeg tror ikke, lykken er at leve uden begrænsninger. For mig er det tilfredsstillende at nå de mål, jeg har sat for mit liv, og det kræver, at jeg finder de rette begrænsninger for det.

Annoncer