Der er ingen grund til at undvære sex under en normal graviditet. Men både store tanker og følelser og fysiske forandringer kan påvirke sexlysten.
Mænd og kvinder er vældigt forskellige – det ved vi af erfaring. Det gælder vores seksualitet, og det gælder også, når vi bliver forældre. Der er naturligvis også stor forskel fra mand til mand og kvinde til kvinde. Alligevel ser det ud til, at noget gælder de fleste kvinder og andet gælder de fleste mænd; fx hvad man “tænder på”, hvor hurtigt man bliver tændt, om man kan have sex efter et skænderi osv.
Når jeg taler om “manden” og “kvinden” kan det altså godt være, I vil opleve, at det ikke passer præcis på jer. For mange par kan det være befriende at finde ud af, at de seksuelle frustrationer og problemer, de oplever under graviditeten, er helt normale. Jeg håber, at artiklen vil give jer den bekræftelse og samtidig redskaber til at forstå hinanden, vise hinanden omsorg og til at nyde hinanden seksuelt, mens maven vokser ...
Den store mave er ingen hindring tidligt i graviditeten, men som regel er der en masse tanker, spørgsmål og store følelser. I starten af graviditeten oplever de fleste par, at deres verdensbillede sprænges. “Vi skal være forældre!” “Hvor er det dejligt, skat … og øh … hvor er det stort.” Måske ville han gerne have sagt “skræmmende”, og måske ville hun gerne have sagt, at hun da selvfølgelig er glad, men at hun også føler sig usikker på det hele. Usikker på, om hun bliver en god mor, og om de kan magte det. Måske er de også usikre på hinanden. Kort sagt – det at vente et barn er for de fleste par forbundet med glæde og forventning, men også med usikkerhed.
Både mænd og kvinder kan være mere følsomme og sårbare end normalt. Der kan dukke mange spørgsmål op; både omkring graviditeten og barnets udvikling, men også om de lidt længere fremtidsperspektiver. Mange begynder (mere eller mindre bevidst) at tage deres egne forældre op til revision og overveje, hvilken far eller mor de gerne selv vil være. Det er klart, at alle disse tanker påvirker jeres selvbillede og dermed også jeres indbyrdes relation. De fleste oplever også, at tankerne nedsætter sexlysten men øger behovet for nærhed, intimitet og for at snakke med hinanden om alt det nye.
Næsten alle gravide er meget trætte de første 10-14 uger pga. graviditetshormonerne. Mange har desuden kvalme eller kaster meget op. Da sex for kvinden ofte er et overskudsfænomen, kan disse symptomer tage hendes sexlyst. Kvindens lyst vender som regel tilbage i takt med, at trætheden aftager. Manden kan også opleve nedsat lyst, men de fleste føler nok uændret lyst til sex! Han er jo ikke træt og kvalm og oplever ikke den første tid nogen synlig forandring hos kvinden. Det er vigtigt, at kvinden giver ham plads til at udtrykke, hvis han oplever savn og frustration. I denne periode er jeres udfordring at give plads til nærhed, kæleri og til at tale om de tanker og følelser, der rører sig i jer begge. Spørg til og lyt til hinandens ønsker. Gensidig respekt, forståelse og omsorg er som altid den bedste grobund for et godt sexliv.
Midt i graviditeten (14.-35. uge) oplever de fleste par, at sexlivet normaliseres. Forhindringer kan være den voksende mave, at kvinden oplever tørhed i skeden eller bekymring for at skade barnet. Måske skal I til at bruge andre samlejestillinger, end I er vant til for at få plads til den store mave. Det kan være behageligt, at kvinden sidder øverst. Det gør det nemmere for hende at styre tempoet, og hvor dybt penis trænger ind. I kan naturligvis også “ligge i ske”. Vær opmærksom på, at kvinden lettere kan føle sig udnyttet i denne stilling, fordi I har et minimum af øjenkontakt. Igen er det vigtigt, at I hver især mærker, hvad der er rart og lytter til hinanden. Et alternativ til “skeen” kan være, at hun ligger på ryggen med bøjede ben, og han ligger på siden med benene ind under hendes. Hvis I synes, det er trygt og rart, har I også mulighed for at give hinanden udløsning med hænderne eller dyrke oralsex. Hvis kvinden pga. hormonforandringerne oplever tørhed i skeden, kan I bruge glidecreme.
Hvis graviditeten forløber normalt, er der ingen grund til at undvære sex – heller ikke helt op til terminen. Mange kvinder oplever små pletblødninger efter samleje. Det er helt ufarligt og skyldes, at slimhinden i skeden er meget sart under graviditeten. Når kvinden får orgasme, får hun også typisk en række sammentrækninger i livmoderen. De kaldes plukkeveer og er en slags “øvelses-veer”. De allerfleste gravide har plukkeveer flere gange hver dag, især i slutningen af graviditeten.
Måske har I hørt, at sex kan sætte fødslen i gang. Det er korrekt – men kun når kvindens krop på forhånd er klar til at føde. I skal altså ikke frygte en for tidlig fødsel, fordi I nyder jeres seksuelle samvær. Hvis kvinden er i fare for at føde for tidligt, får større blødninger efter samleje eller har andre komplikationer i sin graviditet, kan I tale med jeres jordemoder eller læge, og få at vide, om I bør tage specielle hensyn i forhold til sex. De sidste uger inden fødslen kan kvinden føle sig så træt og besværet, at hun mister lysten til sex, eller samleje kan være for besværligt eller smertefuldt.
Nogle par genoptager sexlivet allerede 4-6 uger efter fødslen og nogle først efter ½-1 år. Hvis I er enige om, hvor højt I prioriter sex, er ingen af disse yderpunkter noget problem. Omkring hvert tredje af alle par har forbigående eller langvarige problemer med at genoptage sexlivet. Det er altså helt normalt, men kan alligevel være en belastning for jeres parforhold.
Den mest almindelige udfordring er træthed. Det er mere krævende, end de fleste har forudset, at få afbrudt sin nattesøvn mange uger eller måneder i træk. Desuden spiller en lang række andre ting ind på jeres lyst og energi til sex. Kvinden får opfyldt en stor del af (eller hele) sit behov for nærhed og intimitet ved amning og samvær med barnet. Når kvinden ammer, udløses det samme hormon som ved orgasme, og der løber mælk fra brysterne. Manden kan føle sig tilsidesat eller overset i denne periode og blive jaloux på barnet. Han kan også opleve præstationsangst over den nye situation og det store ansvar. Måske oplever han impotens.
Er kvinden blevet syet ved fødslen, vil såret typisk være lægt indenfor 10-12 dage. Der kan dog være gener i form af svie, kløe og smerter i uger eller måneder. Kvinden er tør i skeden efter fødslen, og I får sikkert brug for glidecreme de første gange, I har sex. Kvinden bløder typisk kraftigt i 3-6 uger efter fødslen.
I kan begge føle, at hun er “for stor” i skeden efter fødslen. Luft i skeden kan være generende under samlejet. En slap bækkenbund kan nedsætte nydelsen for jer begge. Af hensyn til det og for at undgå inkontinens (ufrivillig vandladning – at man “smådrypper”, fordi knibemusklerne er for slappe) skal kvinden genoptræne bækkenbunden efter fødslen. (Jordemoder eller sundhedsplejerske kan hjælpe med grundige instruktioner i det.) Genoptræningen bør gå i gang allerede den første uge efter fødslen, men det er aldrig for sent. Fortsætter problemerne, bør I opsøge jeres læge.
Det er vigtigt at huske, at mangel på tilfredsstillende sex ikke er mangel på gensidig kærlighed. Samtidig er et tilfredsstillende sexliv en del af et sundt parforhold. Hvis jeres sexliv skal være godt, skal det prioriteres. Særligt hvis I oplever problemer eller frustrationer. I har brug for tid til at lytte til hinanden. Udnyt tiden, mens barnet sover, til at tale, lytte, kæle og hvile. Allerede, når barnet er nogle måneder, kan det passes et par timer eller en aften, og I kan få vigtig kærestetid sammen.
Hvis I har sex, inden der er gået otte uger efter fødslen, skal I bruge kondom på grund af risiko for infektion i livmoderen. Omkring otte uger efter fødslen skal kvinden til en rutineundersøgelse hos lægen. Inden da er det en god ide at tale om, hvilken præventionsform I har lyst til at anvende. (Se artiklen om prævention.) Amning giver ikke i sig selv sikker beskyttelse mod en ny graviditet.
I kan tale med jeres jordemoder om de forandringer og udfordringer, I oplever under graviditeten. Hun kan give vejledning om seksuallivet både før og efter fødslen.
Pjecen: “Når 2 bliver til 3” – Få den hos din jordemoder eller direkte hos foreningen Sex & Samfund.
“Det nyfødte barn – de nye forældre: Om fødslens psykologi” af Charlotte Mosbæk. Om den psykologiske udvikling under graviditeten.
“Fædre og fødsler” Madsen, Munck og Tolstrup
“Far på færde” Humoristisk og informativ bog af journalist og far Lars Daneskov