Du er smuk som du er!

Hvordan lærer jeg at forstå, at jeg er flot, som jeg er? Og hvordan kan jeg holde op med at sammenligne mig med andre? Det er spørgsmål, som kan fylde rigtig meget, og som er svære at mestre. Der er intet facit på, hvad en smuk krop er, men forskellighed gør os unikke og smukke.

Copy-paste kontra forskellighed

Sociale medier har givet en masse gode muligheder, men det har også bragt meget negativt med sig. Vi ser konstant reklamer og opslag, som påvirker os til at tænke på en bestemt måde. Det er rart at kunne følge venner og få inspiration, men det bliver farligt, når du tænker, at den måde, de andre ser ud på, er den eneste rigtige måde. Lige pludselig føler du måske, du skal ændre på dig selv, for at andre tænker, du er smuk eller for at få opmærksomhed. Det kan i hvert fald let komme til at virke sådan. For dem med mange følgere på Instagram er dem, folk snakker om, så det må vel betyde, at det er skønhed? Men det passer ikke, for der er intet facit på, hvad der er smukt.

Alle kan kopiere hinanden, men ville du ikke synes, verden var kedelig, hvis alle havde samme stil, og alle lignede hinanden? En regnbue ville ikke være særlig smuk, hvis den kun var rød. Derfor er løsningen på at blive smuk heller ikke at bruge copy-paste. Vi skal lære at sætte pris på forskellighed og at være anderledes, for det er sådan verden er skabt. At være “uperfekt” er det normale! Det er dét, som gør dig perfekt og smuk på din helt egen unikke måde.

Skabt i Guds billede

Hvem bestemmer egentlig, hvad der er perfekt, og hvad skønhed er? Det kan være en rigtig god idé at stille dig selv det spørgsmål. Især når du føler, at puberteten ændrer på det hele, og når du står foran spejlet og føler, at din krop ikke er, som du gerne vil have, den skal være.

I Bibelen (Første Mosebog kapitel 1 vers 26-27) står der, at vi er skabt i Guds billede. Det betyder, at Gud har skabt verden, og han har skabt dig, og alt det, Gud skaber, er smukt og perfekt i Guds øjne. Først og fremmest, fordi han elsker mennesker! Det vil sige, at Gud ser på lige præcis dig og ser, at DU er perfekt, fordi han elsker dig – lige som du er og ser ud. Det kan hjælpe dig til at huske, at du ikke behøver ligne hende fra den populære Instagramprofil eller ham den flotte fra klassen, for du er allerede smuk som du er.

Det betyder også, at alle andre er skabt i Guds billede og elsket af ham, og derfor er de også smukke, som de er – derfor skal du også tale pænt om og til dem. Skønhed kommer i mange forskellige former og størrelser, og der er ikke nogen opskrift eller noget facit på det, for det er individuelt og forskelligt. Når du så alligevel får lyst til at sige noget grimt om dig selv eller andre, kan det være en hjælp at tænke på, at alle er elsket af Gud og derfor smukke i Guds øjne.

Skønheden starter indeni

Det kan godt være svært at overbevise sig selv om, at man er god som man er, og at ens krop er flot som den er – det kan være en evig kamp. Derfor vil jeg anbefale dig at starte inde i dig selv. For at du kan føle dig smuk, handler det først og fremmest om, at du har det godt indeni og ved, hvad du er værd.

Forskellen på selvværd og selvtillid er, at selvtillid handler om at kunne noget og tro på, at man kan det. Selvværd handler om at vide, du er elsket og værd at elske som den, du er uden at skulle gøre noget for det. Din værdi kommer fra Gud og den kærlighed, han har skabt dig med og elsker dig med (Salme 139 vers 13-18). Din familie og venner kan også være med til at give dig værdi og minde dig om, at du er værd at elske.

Når vennerne skuffer, når du kommer til at sammenligne dig selv med andre, eller når humøret er lavt, kommer du nemmere til at føle, at maven er lidt tyk, at musklerne er for små eller irritere dig over, at bumserne spreder sig i ansigtet. Derfor er det vigtigt for dig at arbejde på at få god selvtillid og et godt selvværd, for hvis du trives og har det godt, har du ofte nemmere ved at føle dig smuk og nemmere ved at lægge de dårlige kommentarer, de uopnåelige reklamer og idealbilleder væk fra dig.

Brug dine venner

Jeg vil garantere dig, at du ikke er den eneste af dine venner, som kender til ikke at føle sig god nok, kender pubertetens frustrationer og kommer til at sammenligne sig selv med andre. Derfor er det en rigtig god idé at snakke med dine venner om det. Del det med hinanden, når det er svært, og opmuntre hinanden til at få et bedre syn på jer selv, og mind hinanden om, at forskellighed er naturligt og smukt.

I en vennekreds påvirker man hinanden ekstremt meget. Så hvis én af jer begynder at snakke negativt om sig selv eller andre, smitter det lynhurtigt til hele gruppen. Hvis du fx altid brokker dig over, at du enten er for tyk, eller at dine bryster er for små, får det måske din ven, som vejer lidt mere end dig, eller din veninde, som har mindre bryster end dig, til at føle sig forkert. De har måske set på dig og tænkt, at du er virkelig flot, og når de så ser, at du er utilfreds med dig selv, hvad skal de så ikke tænke om dem selv?

På samme måde kan det positive smitte. Selvom du måske ikke er helt overbevist om, at du faktisk ER smuk som du er, så prøv at tage et skridt hen imod et mere positivt selvbillede. Lad være med at snakke negativt om dig selv og din krop, og snak positivt om andre mennesker og deres udseende. Det vil helt sikkert påvirke dine venner til også at gøre det samme, og sammen kan I hjælpe hinanden. Ord kan faktisk være med til at skabe en virkelighed – både en negativ og en positiv. Hvis du tør være dig selv og være glad for dit udseende, vil det også smitte af på dine venner.

Nogle gode råd

  • Se på dig selv i spejlet uden makeup og smart tøj og fortæl dig selv, at du er elsket – og derfor er du smuk!
  • Husk på, at Gud har skabt alle mennesker forskelligt – unikke og perfekte på hver deres måde. Derfor er forskellighed skønhed!
  • Mange følgere på Instagram og Facebook gør dig hverken mere eller mindre værdifuld.
  • Unfollow personer på de sociale medier, som du føler presser dig til at ændre på, hvordan du ser ud.
  • Lad telefonen ligge og brug tid på de mennesker, som er omkring dig – de kan være med til at give dig et positivt selvbillede, fordi de elsker dig.

Husk: Du er smuk, som du er – forskellig fra alle andre – og en regnbue er smuk, fordi den har så mange farver.

Annoncer