Er der nogen, der kan li’ mig?

Håret sidder forkert, tøjet er forkert, og jeg siger de forkerte ting. Jeg er mærkelig – og det synes de andre garanteret også.

Måske har du fornemmelsen af, at der ikke er nogen, der kan li’ dig? Det er ikke noget, jeg kan vide. Men lad mig spørge:

Kan du li’ dig?

Det er det første spørgsmål, du skal stille dig selv. Er du tilfreds med dig selv og den måde, du er på? Føler du dig OK som den, du er skabt til at være? Har du et positivt billede af dig selv? For når du har det, så er det heller ikke så svært for andre at synes om dig!

Vær dig selv

Det er det, der er inden i dig, der tæller!

Du skal være dig selv. Du skal være ligeglad med, hvad andre tænker og har af fordomme. I stedet skal du finde ud af, hvad du virkelig mener og tror indeni og så handle ud fra det.

Dit udseende, påklædning, væremåde og sprog er en skal, som signalerer et eller andet. Nogle gange viser det, hvad der er indeni, andre gange er det bare en maske, som du gemmer dit virkelige jeg bagved! Du skal ikke være bange for at vise, hvem du virkelig er.

Tøjet sender signaler

Dit tøj signalerer mange forskellige ting. Du kan ligne et modedyr, en sportsfreak, en poptøs, en skater osv. Men er du virkelig det?

Ofte har du selv en helt klar opfattelse af, hvordan andre er, fordi de går i noget bestemt tøj. Det er ikke så mærkeligt, for med tøjstilen følger ofte en bestemt livsstil. Men det hænger ikke altid sammen med det, der er inden i. For inde bag hver “uniform”, er der noget, som i virkeligheden ligner et helt almindeligt menneske.

Der er en tryghed i, at andre kan se, at du hører sammen med en gruppe. Men det er stadigvæk personen indeni tøjet, der er vigtig!

“Han er skater, og jeg troede, han var rigtig sur og smart, men han er faktisk flink!”

“Jeg troede, hun var en rigtig bitch, for hun er jo poptøs, men hun er faktisk meget sød!”

Ja, for der er et menneske bag facaden!

Moden styrer

Rigtig mange mennesker lader sig blindt styre af tøjmoden. Sådan har det altid været.

Tænk over, hvad du egentlig kan lide, hvad enten det er mode eller ej!

Din tøjstil skal ikke styre dig. Hvis det er det, der betyder noget i din vennekreds, så overvej lige, om du vil være med i det ræs.

Det vigtigste i et fællesskab

At være sammen med andre er en kunst!

Det vigtigste i et fællesskab er, at du respekterer andre, som de er, og at de respekterer dig, som du er. Der skal være plads til alle! Vær mod andre, som du ønsker, de skal være mod dig! Sådan lyder et gammelt ordsprog, og det er et meget godt grundlag at have.

Du skal være dig selv! Men du er også nødt til at tilpasse dig dem, du er sammen med. Du skal finde en god balance, så der er plads til jer alle.

Er du i tvivl om, hvad andre mener med det, de siger eller gør, så spørg dem. Lad være med at gå og tænke over det i dagevis. Har du såret nogen, så se at få sagt undskyld!

Gode råd

Du får lige nogle gode råd fra mit liv som lærer:

  • Lad være med at gøre ting, du i virkeligheden ikke bryder dig om, bare fordi dem, du er sammen med, gør det! Stå fast på det, du mener.
  • Gå glad i bad! Det kan være svært at holde sure tæer, dårlig ånde og armsved ud! Det er noget, som godt kan gøre, at andre holder sig på en passende afstand fra dig. Men det kan du da gøre noget ved!
  • Opfør dig ordentligt! Hvis du bevidst generer og driller andre, og de siger stop og har fået nok, så hold dog op! Hvis du har haft en dårlig dag, kommer du let til at snerre af andre. De tager det måske meget personligt, for de ved jo ikke, hvad der er gået forud. Og pludselig er det hele et rod. Så se at få ryddet op og sagt undskyld osv.
  • Lad være med at flirte til højre og venstre. Du ved ikke, om der sidder en, der er dybt forelsket i dig, og som håber på en hel masse og derfor bliver alvorligt såret. Lad være med at lege med andres følelser.
  • Lad være med at bruge ironi og slang overfor mennesker, du ikke kender. Ja, pas i det hele taget på med at bruge det, for du ved aldrig, hvornår du sårer et andet menneske. Bag ironi og slang ligger der tit en smule sandhed, og så er det pludselig ikke sjovt længere.
  • Du behøver ikke altid have ret. Nogle gange skal man bøje sig, så der kan være plads til alle.

Alle har brug for en hånd

Du har ansvar for dit eget liv. Hvis du er ked af det eller synes, alting er dumt og håbløst, så spørg nogle, du har tillid til, om hjælp! Der går ikke noget af dig, fordi du gør det. Tværtimod er det på den måde, du hjælper dig selv og tager ansvar. Alle mennesker har ind i mellem brug for, at andre holder dem lidt i hånden og giver dem et godt råd!

Kunsten er ikke at leve andres liv, men sit eget!

Annoncer