Reality kontra virkelighed

Der er mange populære realityshows i fjernsynet. De er spændende, grænseoverskridende og fængende. Det er nemt at blive opslugt og nærmest afhængig af showet. Og derfor bliver samtalen blandt venner ofte om de mennesker, der deltager i programmerne. Du kan måske ønske dig, at du var lige så lækker, veltalende og populær som de mennesker, der udspiller deres liv på åben skærm. Når du spejler dig selv i disse offentlige personer, kan det være svært at finde ud af, hvem du selv er, og hvordan du gerne vil leve dit liv.

Livet på skærmen er dragende

Det virker spændende og dragende, livet på skærmen: “Gid jeg var ligeså populær som hende eller ligeså sej som ham i serien, så ville mit liv være lettere og mere spændende,” kan du tænke.

Tv-serier og shows er bygget op sådan, at vi bliver fanget ind i den virkelighed, vi ser på skærmen. For en kort tid lever vi os ind i de personer og dramaer, vi ser på skærmen. Og på den måde glemmer jeg lidt mit eget liv. Når klippet eller afsnittet er færdigt, så skal jeg igen til at forholde mig til mit eget liv og de mennesker, som er i mit liv, hvilket måske er knap så spændende og interessant.

Grænser rykkes

Din hverdag og din måde at leve dit liv på kan let blive påvirket af de forskellige realityshows og serier. Påvirkningen kan medføre, at det bliver svært for dig at finde ud af, hvad du tænker om din egen seksualitet. Det er nemt at blive draget af den seksualitet og de venskaber, du ser på fjernsynet, så du helt glemmer dine egne værdier og grænser. Prøv at overveje disse spørgsmål:

  • Hvornår er dine seksuelle grænser overskredet? (Ved kys, bestemte berøringer, sex)
  • Hvilken relation skal du have til den person, du vil dyrke sex med? (Ukendt, ven, kæreste, ægtefælle)
  • Hvad forventes af dig i et venskab eller kæresteforhold?
  • Hvilken rolle vil du spille i dit eget og i dine venners liv?

Overvej, om dine holdninger og svar på de spørgsmål er påvirket af de programmer, du ser, og af dine venners holdninger. Overvej, om dine grænser er blevet rykket – bare i løbet af det sidste år. Bliver dine grænser påvirket af de programmer, du ser, og de venner, du har?

Når du ser i et realityshow, at det er normalt at have sex med nogen i et uforpligtende forhold, kan du komme til at føle dig tvunget til at overskride dine egne grænser for, hvad du vil gå med til i forhold til dine venner eller en kæreste. Vil du fx tillade, at dine venner befamler dig i et knus? Ofte er det først bagefter, du kan mærke, at en grænse er blevet overskredet, og så er det for sent. Selvom det er populært og normalt i film, serier og blandt venner, betyder det ikke nødvendigvis, at det føles godt.

Læs mere om det med grænser mellem venner i artiklen Et trin ad gangen er det mest sikre.

Andres forventninger kan påvirke dig

Generelt er det vigtigt for os at være ligesom de andre; derfor prøver vi at tilpasse os andres forventninger og normer (det, vi tror, der forventes af os i en bestemt situation). Vi kan ikke lide at skille os for meget ud, fordi vi risikerer, de andre ikke vil være sammen med os. Vi risikerer ensomhed, som er en frygt, de fleste mennesker kender til.

Du kan komme til at lade andre overskride din seksuelle grænse, fordi du ikke ønsker at være “mærkelig” eller gammeldags. Eller du overskrider måske selv grænser, som egentlig er imod dine egne værdier? Du kan opleve forskellige negative konsekvenser i dit forsøg på at tilpasse dig andres forventninger. Det kan være forventninger, der kommer ubevidst fra realityshows og serier. Fx kan du have oplevet, at din første oplevelse med sex ikke er det, som du har drømt om, fordi der ikke har været den nødvendige tryghed og tillid tilstede i jeres forhold. Måske er dine egne værdier i virkeligheden at vente med sex til ægteskabet?

Ansvar for eget liv

I forhold til virkeligheden kan vi nemt få den opfattelse, at det er sådan, man fester, sådan man er sammen, sådan man har sex, sådan man behandler hinanden! Det er okay at snakke ondt om andre (de er jo selv ude om det); det er okay at lyve; det er okay at have sex med sin ven eller kæreste og måske endda på kryds og tværs.

Du er en aktiv medskaber af dit eget liv, så derfor kan du vurdere, hvordan dit liv er og selv sætte dig mål for, hvordan du ønsker, det skal være. Hvis du sammenligner dit liv med de personer, som optræder i de forskellige realityprogrammer eller serier, tænker du måske, at dit liv er kedeligt. Eller du kan spørge dig selv: “Er det den måde, jeg vil leve og behandle mine venner på?”

Hvis du er utilfreds med dit liv, så prøv at ændre på det, så du bliver tilfreds med det. Der er ikke andre end dig selv, der kan ændre dit liv. Dit liv ændres ikke gennem skærmen, men ved at du tager aktivt ansvar for dit liv og dine ønsker.

Og husk: Et lykkeligt liv indeholder også svære følelser og problematikker.

Annoncer