Et trin ad gangen er det mest sikre

Det kan være svært at være forelsket, når du ikke ved, hvordan du skal tolke de forskellige signaler, eller hvordan I skal komme fra venner til kærester. Her er hjælp til at tage ét trin ad gangen.

Ord og forvirring

“Du er sød <3 <3 Kys og kram. Jeg kan ikke leve uden dig!” Mange søde ord fyger rundt i luften via SoMe. En masse ord, der varmer, pirrer følelserne, får dig til at rødme og blive varm. Ord som bruges om og til stort set alle. Det kan være med til at forvirre og snyde. Det kan være med til at love noget, som slet ikke er virkeligt. Og hvem skal jeg vælge, hvis der er flere, der siger søde ord og en, jeg har kysset lidt med?

Det er ikke alle de søde forelskelser, der skal være kærester. Mange af dem vil passe meget bedre som gode venner eller måske bedstevenner. Mange forventer at gå lige fra bekendt eller måske næsten ukendt til at blive kærester, og det er sårbart. Ved at tage et trin ad gangen gør du dig selv langt mindre sårbar, hvis forelskelsen ændrer sig undervejs, når du lærer den anden mere at kende. Risikoen for at såre den anden er også langt mindre. Hvis I først har været kærester, kan det være svært at gå tilbage til at være venner eller bedstevenner. Når vi kender mange og måske er tætte med flere, kan det blive helt nødvendigt at skille det lidt ad for at undgå de mange forvirrede og knuste hjerter.

Trappetanken

For at afklare følelsesrodet kan det være en hjælp for dig at tegne en trappe og skrive de forskellige personer ind på de forskellige trin, hvor de er nu, og hvor du ønsker, de skal være. Forestil dig en trappe. Du står nederst på trappen og kigger op. Hvert trin har et navn, der passer til dem, der hører til på trinnet.

Trin 1 – Bekendte

På nederste trin har du dine bekendte. Det kan være nogle af dem, du går i skole med, bor i nærheden af, en stor del af dem, du møder i klubben, på spejderlejr, til fest osv. 80% af dine venner på Facebook er på det nederste trin.

Trin 2 – Venner

På næste trin befinder dine venner sig. Gode venner, som du bruger en del tid sammen med, går i klub med, til fester og fødselsdage med. Det er dem, du kontakter via mobil, sms, Snap m.v. Det er dem, du laver aftaler med, mødes med – altså nogle, du ser tit.

Trin 3 – Bedstevenner

Her møder vi dine bedstevenner. Det er nogle særligt udvalgte, som er med dig i tykt og tyndt. Dem, du deler det allerinderste med, som altid er der for dig, også når du ikke er perfekt. Bedstevenner har du ikke 20 af – måske 2-3 stykker. Det er også godt at have bedstevenner af det modsatte køn, uden I er kærester. Det giver dig mulighed for at lære en masse om, hvad en af modsat køn tænker – uden du skal være nervøs for, at I spiller en rolle, fordi der er forelskelsesfølelser rodet ind i det. Det kan dog være sårbart at have en bedsteven af modsat køn, da der let kan opstå forelskelsesfølelser; derfor er åbenhed vigtig.

Trin 4 – Kæreste

Det næste trin vil jeg kalde for kærestetrinnet. Kæresten er den, du kan dele alt med. Det er den person, der får hjertet til at buldre af sted, og som får verden og dig til at se helt lyserød og jubel-glad ud. Det er ikke kun fordi, du synes, personen er sød og dejlig og siger søde ting til dig. Der er meget mere i det. Trinnet er ikke ret stort – der er kun plads til den ene særligt udvalgte, som du giver lov til at træde helt ind i dit hjerte. For at stå sikkert på trinnet er det vigtigt, I har en klar aftale om, at I begge ønsker at stå der sammen, og at I er enige om ikke at klemme flere derop.

Trin 5 – Ægteskab

Det øverste trin er det mest seriøse – nemlig ægteskabstrinnet. Her har I fuldstændig forpligtet jer på hinanden. Måske har det at være bekendte, venner, bedstevenner og kærester været den vej, der førte til toppen. Det kan også være, I har sprunget nogle trin over, men beslutningen er i hvert fald truffet: Det skal være os to og ingen andre.

Mix af trin skaber usikkerhed og gør sårbar

Du kan måske opleve, det er svært at finde ud af, hvem der står på de forskellige trin på trappen. Du kan møde mange signaler og udtalelser, som kan skabe usikkerhed, fordi du ikke ved, hvad personen mener med ordene. Du ved ikke, hvilken værdi eller mening, der ligger i ordene. For eksempel hvis du får følgende sætninger fra en bekendt eller ven: “Jeg elsker dig! Du er lækker! Jeg er vild med din krop! Du er sexet! Jeg kan ikke leve uden dig!” så kan du blive usikker. Sådan nogle sætninger hører til på kærestetrinnet eller måske endda først på ægteskabstrinnet.

Hvis du oplever usikkerhed om andres ord og kropssprog, kan det være godt at snakke med personen om, hvilken relation og hvilke forventninger, I har til hinanden. Usikkerheden vil ikke forsvinde, selvom I laver aftaler med hinanden om, hvordan de forskellige trin kan blandes sammen. Fx er der ikke et mellemtrin, der hedder “venner med fordele” (Friends With Benefits).

Hvis du forsøger at lave et mix eller sammenkog af trinnene, så risikerer du at såre både den anden og dig selv. Opdelingen i trin er ikke for at gøre det besværligt for dig og dine venner. Det er ment som en hjælp, så I kan finde ud af, hvem der er hvad, og så I undgår alt for mange knuste og forvirrede hjerter.

Hvis du tænker kærestepotentiale, så husk: Ét trin ad gangen er det mest sikre!!

Annoncer