Kærlighed i praksis

Kærlighed er mere end følelser. Kærlighed er handling, vilje og holdning. Du kan udtrykke kærlighed på mange måder, men der er sikkert en eller to måder, som er mest naturlig for dig – det er dit kærlighedssprog.

Du tænker måske: Jeg elsker ikke mere, for mine følelser er væk. Eller måske kan du mærke, at følelserne har ændret sig – de er ikke så spændende, inspirerende, voldsomme og mange, som de var i begyndelsen. Den gode nyhed er: Der er håb forude. Kærlighed er nemlig ikke bare følelser. Kærlighed er også at vælge og at handle på en bestemt måde for at gøre din partner glad og dermed opbygge jeres forhold.

Du kan tage ansvar for dit parforhold ved at foretage bevidste valg, f.eks. kan du vise en positiv holdning overfor din partner, forsøge at være mindre kritisk og lade være med at komme med nedsættende bemærkninger. Hvis følelserne er ”ustabile”, kan der arbejdes for dem. Fordi kærlighed også er vilje, spørger præsten ved vielsen i kirken: Vil du elske? Du kan altså vælge at sætte viljen ind.

Forskellige kærlighedssprog

Den amerikanske ægteskabsrådgiver og forfatter Gary Chapman har skrevet bogen Kærlighedens 5 sprog, hvor han gennemgår de fem mest almindelige måder, som vi opfatter og forstår kærlighed på. Dit kærlighedssprog er altså den måde at udtrykke og forstå kærlighed på, som er mest naturlig for dig. Gary Chapman nævner: tid til hinanden, fysisk berøring, anerkendende ord, tjenester og at modtage gaver.

Måske er du heldig at danne par med en, der udtrykker kærlighed på samme måde som dig, og så vil det være helt enkelt og naturligt for jer. Men det mest sandsynlige er, at I ikke har samme kærlighedssprog, og så er du nødt til at finde frem til både dit eget kærlighedssprog og din partners for at sikre, at I forstår hinanden.

Hvis du helt naturligt rører ved din partner, når du vil vise, hvor meget du holder af, så er det måske, fordi fysisk berøring er dit kærlighedssprog. Hvis din partner sætter meget stor pris på at snakke og fortælle, så er hans/hendes måske ”tid til hinanden”. Så må du øve dig i at lytte for at vise, hvor meget du holder af, og din partner må øve sig i at røre ved dig, når han/hun vil vise dig, hvor meget du er elsket – ellers kan I nemt gå fejl af hinanden. Sagt på en anden måde må du finde frem til, hvad der gør din partner glad og arbejde for at glæde ham eller hende. Samtidig må du gøre klart for dig selv, hvad der gør dig glad og bede om det på en så enkel og positiv måde, du kan.

Eller som de to ægtefæller i H.C. Andersens eventyr, ”Hvad fatter gør …”; de er begge optaget af at gøre den anden glad: Fatter, som er på vej til marked og hele vejen med glæde handler og omsætter hele parrets formue fra en hest til en pose rådne æbler med det ene formål at gøre sin kone glad. Og konen, som går derhjemme og tænker på ham, beslutter sig for at lave æggekage. For at gøre ham glad skal det være med purløg, så derfor går hun ind til den sure nabo og spørger om at låne de purløg, hun ikke selv har.

Kærlighed opbygger selvværd

Ved bevidst at vælge kærlighedshandlinger, ved at vælge at udtrykke positive ting overfor din partner, er du med til at opbygge hans/hendes selvværd, ligesom du vil opleve, at din oplevelse af dig selv bliver mere positiv. Selvværd er din oplevelse af din egen værdi, oplevelsen af at have betydning for andre, oplevelsen af at være elsket, fordi du er til – ikke fordi du gør eller er noget specielt.

Hvis du vælger at give din partner positiv opmærksomhed ved at bruge hans eller hendes kærlighedssprog, så viser du en opmærksomhed, som vil styrke din partners følelse af at have værdi. Når du vælger at komme din partner i møde ved at handle, ved at gøre det, som han eller hun trænger til, så vil der opstå en taknemmelighed, som også vil føre til en ændring i de følelser, I har overfor hinanden. Ved at vælge de rigtige handlinger overfor hinanden kan I genopbygge de følelser, som er svage eller måske helt forsvundet.

Du kan læse mere i denne artikel: Hvad er jeg værd?

Viljeshandlinger

Som du kan se, kommer det ikke af sig selv. Derfor må du træffe valg og bruge din vilje. Du får brug for viljen til at prioritere din partner og jeres forhold til hinanden. På den anden side kan du ved at træffe de valg opleve, at de varme følelser kommer igen på en dybere og mere vedvarende måde end ved forelskelsens forbigående stormvejr.

Brug evt. den gratis app YouTwo.dk som et redskab til at udtrykke jeres kærlighedssprog.

Annoncer