Følelserne

Følelser beskriver hvordan et menneske har det. Følelser eller ”emotioner” er et psykologisk begreb, der beskriver følelser som noget andet end følesansen. Følelser er komplekse og ifølge nogle teorier kan det føre til psykologiske eller fysiologiske forandringer, som påvirker menneskers adfærd.

Videnskabeligt kan man ikke nå til enighed om en definition af hvor mange grundfølelser der findes. Glæde, frygt, sorg og vrede er 4 eksempler. Dog ser det ud som om, der er en enighed om at grundfølelserne har underkategorier. Eksempelvis kan glæde deles op i fryd, morskab, ekstase, lyksalighed og stolthed.    

Følelser bor latent i os og kan pludselig vise sig ved bestemte stemninger. Varigheden kan være korte eller længere og kan komme til udtryk som adfærd eller verbale udsagn

Nogle teorier beskriver emotioner med 2 begreber: Valens beskriver om en følelse er positiv eller negativ. Arousal fortæller om følelsens intensitet.

Følelserne overvindes oftest af vores fornuft, men i nogle beslutningsprocesser, kan følelserne få afgørende betydning, hvis det står mellem ex. vrede eller glæde eller en anden underkategori af følelserne.
 

Hvordan vi kan navigere i vores følelser med fornuft og ansvar

At være ung er en tid fyldt med forandringer, både på det fysiske og følelsesmæssige plan. Vores krop udvikler sig, og samtidig bliver vi konfronteret med stærke følelser, som kan være svære at forstå og håndtere. Følelser kan være både en gave og en udfordring, og de kan spille en vigtig rolle i at hjælpe os med at forstå, hvad der føles rigtigt og forkert. Men det er også vigtigt at huske, at følelser ikke altid fortæller os hele sandheden. Når vi træffer beslutninger om vores krop og vores grænser, er det vigtigt at kombinere vores følelser med fornuft, ansvar og de værdier vi ønsker at bygge vores liv på.

Krop og følelser: En tæt forbindelse

I ungdomsårene gennemgår vi en række fysiske forandringer, som kan påvirke vores følelsesliv. Hormoner ændrer sig, og vi begynder at opleve nye følelser, som kan være både intense og forvirrende. Vores krop bliver mere opmærksom på sin egen seksualitet, og vi kan begynde at føle tiltrækning og begær på en måde, vi ikke har oplevet før. Det er naturligt, at kroppen og følelserne hænger tæt sammen, og vi lærer at mærke, hvad vi har lyst til og hvad der føles godt.
Men det er også vigtigt at være opmærksom på, hvordan vi tager vare på vores krop og vores følelser. Det betyder, at vi skal lytte til, hvad vores krop fortæller os, men også tage ansvar for vores valg. At passe på sin krop handler ikke kun om fysisk sundhed, men også om følelsesmæssig sundhed. Det betyder at respektere sine egne grænser og tage beslutninger, som er i overensstemmelse med ens egne værdier og ønsker. Hvis du f.eks. som troende ønsker at vente med sex til ægteskabet kan det være en god ting at vente selvom dine følelser fortæller dig noget andet. 

Følelser kan være vildledende

Følelserne kan nogle gange være stærke og overvældende, og det kan være svært at navigere i dem. I situationer, hvor vi føler os tiltrukket af en anden person, kan vores følelser måske få os til at tro, at vi skal sige ja til noget, selvom vi måske ikke er klar til det. Det er vigtigt at huske, at følelser som tiltrækning og begær ikke nødvendigvis betyder, at vi skal handle på dem. Vores følelser kan være intensiverede i øjeblikket, men de er ikke altid den bedste guide, når det kommer til at træffe langsigtede beslutninger.
Det kan være svært at skelne mellem, hvad der er en naturlig, positiv følelse, og hvad der er et pres, vi måske ikke er opmærksomme på. I situationer som f.eks. seksuel tiltrækning, kan følelserne få os til at føle, at vi bør handle på dem – selvom vi måske ikke er klar til det, eller det ikke er det vi vil. At tage ansvar for sin krop og sine beslutninger handler om at kunne sige nej, selv når følelserne siger ja.

Fornuft, værdier og ansvar: Vigtige hjælpere

Når følelserne er på spil, er det vigtigt at inddrage andre faktorer som fornuft, ansvar og personlige værdier i beslutningstagningen. Følelser alene kan være en guide, men de er ikke altid nok. Det er vigtigt at stille sig selv spørgsmål som: "Er jeg virkelig klar til dette?" eller "Hvad føles egentlig rigtigt for mig på længere sigt?" Det er her, fornuften og vores egne værdier træder ind. Her kan det hjælpe at holde fast i beslutninger du har truffet i dit liv på baggrund af de værdier du ønsker at leve efter. 
Fornuft kan hjælpe os med at sætte følelserne i perspektiv. Hvis vi er i en situation, hvor vi er usikre på, om vi skal sige ja eller nej, kan det hjælpe at stoppe op og tænke på, hvad der er bedst for os selv og vores velbefindende. Værdier som respekt, ansvar, trofasthed og forpligtelse kan være nøglen til at træffe beslutninger, der er i tråd med den, vi ønsker at være. At handle ud fra ansvar betyder at tage konsekvenserne af vores beslutninger alvorligt – både de fysiske og de følelsesmæssige.

Følelser - kan ikke stå alene

Som unge mennesker står vi ofte overfor følelsesmæssige storme, der kan føles både opmuntrende og skræmmende. Følelser kan være en god indikator for, hvad der føles rigtigt og forkert, men de er ikke altid den eneste sandhed. Når vi står overfor vigtige beslutninger om vores krop og vores grænser, er det vigtigt at kombinere vores følelser med fornuft, ansvar og personlige værdier. Ved at lytte til os selv, respektere vores egne grænser og handle med omtanke, kan vi finde en balance, der giver os både følelsesmæssig og fysisk sundhed, og som tjener et højre formål, f.eks. at vente med sex til vi er i et forpligtende forhold. Det handler om at tage ansvar for både vores følelser og vores handlinger, så vi kan tage de bedste beslutninger for os selv, på baggrund af de værdier vi ønsker at leve efter. 
 

Annoncer