Drengens kønsorganer

Dine kønsorganer har to formål: At kunne få børn og at kunne nyde sex.

De ydre kønsorganer kan ses og mærkes, mens de indre kønsorganer forbinder pungen med penis. Kønsorganernes funktion er at danne sædceller og transportere dem fra fabrikken (testiklerne) til toppen af kvindens skede. Herfra klarer sædcellerne selv resten af vejen til ægcellen, så et nyt menneske kan tage sin begyndelse. I puberteten modnes kønsorganerne, og det er godt at følge med i, hvad der sker med din krop.

Testiklerne

I 11-16-års alderen vokser testiklerne, som også kaldes stenene. Størrelsen varierer meget fra dreng til dreng. De bliver ca. fire cm, men de er ikke altid lige store. Testiklerne sidder heller ikke altid lige højt i pungen. De er faste, og det kan gøre ondt helt op i maven, hvis de bliver klemt.

Testiklerne er der, hvor dine mange sædceller dannes.

Hvis du mærker på dine testikler, kan du bagtil og opadtil mærke noget blødt væv. Det er bitestiklerne. Her opbevares de færdige sædceller.

Det tager 2½ måned, før sædcellen er klar til at forlade bitestiklerne, og for hver sædudtøming sendes der 200-300 millioner sædceller af sted. Kun én får mulighed for at befrugte ægcellen, så det er hårde vilkår at være sædcelle, hvis den skal være med til at danne et nyt menneskeliv.

Testiklerne laver også det mandlige kønshormon, testosteron. Det kan du læse om i artiklen Fra dreng til mand.

Sædens vej fra pungen til penis

Din pung består af hud og et tyndt muskellag, som fungerer som beskyttelse for testiklerne. Du har måske opdaget, at din pung er slap, når det er varmt, og når det er koldt, trækker den sig ind til kroppen. Det er fordi, pungen har til opgave at holde testiklernes temperatur på ca. 32 grader. De må hverken have det for varmt eller for koldt, hvis de skal kunne producere sædceller.

Dine indre kønsorganer sørger for, at sædcellerne kommer fra bitestiklerne og ud i penis. Du kan måske mærke sædlederne, der starter ved bitestiklerne som 3 mm tykke strenge og løber op i lyskekanalen. Herfra løber de ind i bughulen igennem blærehalskirtlen og udmunder i urinrøret i penis.

Sædudtømning

Ved sædudtømning (nogle kalder det for pollution) kommer der muskelsammentrækninger i bitestiklerne og sædlederne, så de bliver hårde. Ved hver sædudtømning kommer der 2-4 ml ud af penis. Noget af det er en sædvæske, som sædcellerne kan “svømme” i. Der sker også det, at penis fyldes af blod og bliver stiv og hård og helt automatisk lukker nogle muskler i blæren, så du ikke kan tisse samtidig med, at du har sædudtømning. Først når penis slapper af, kan du tisse igen.

Måske har du oplevet en våd plet på lagnet om morgenen. Våde drømme er der nogle, der kalder det. Det er ikke urin, men sæd der bliver udtømt automatisk, når bitestiklerne er fyldt. Det sker med nogle ugers mellemrum.

Sædblærerne sidder på blærehalskirtlen (også kaldet prostata), hvor sædlederne går i denne kirtel. Sædblærerne opbevarer ikke sædceller, som navnet antyder. Blærehalskirtlen og sædblærerne laver den væske, som sædcellerne “svømmer” i.

Penis

Penis kaldes også tissemanden eller det mandlige kønslem. Man opdeler penis i roden, skaftet og hovedet. Hovedet og skaftet er det, man kan se. Roden er der, hvor penis sidder fast på bækkenknoglerne, og hvorfra tre svulmelegemer fyldes med blod, så penis kan blive stiv.

Penis har flere funktioner. Den mest indlysende er den, at du kan tisse. Urinrøret løber ind i penis og munder ud i spidsen. En anden funktion er at aflevere sæden i toppen af kvindens skede. Derfra kan sædcellerne selv komme videre ind i kvinden og befrugte ægcellen. Det er nødvendigt, at penis har rejsning (kan blive stiv), for ellers kan den ikke komme ind i kvindens skede.

Nu lyder alle disse funktioner som noget meget teknisk, der kun sker, for at man kan få børn. Men sex handler i allerhøjeste grad også om nydelse, når en mand og en kvinde ønsker at knytte sig så tæt til hinanden, som det sker i et samleje.

Størrelsen

Indtil puberteten er penis ikke ret stor, men så vokser den meget. Det er meget forskelligt, hvor lang den bliver, men typisk 10-12 cm. Størrelsen betyder dog ikke noget for gennemførelsen eller oplevelsen af et samleje – heller ikke for kvinden. Penis bliver typisk 1/3 længere og væsentligt tykkere ved rejsning. En lille penis vil typisk blive forholdsvis større ved rejsning end en stor.

Forhuden

Huden på hovedet (glans), er meget følsom og tynd. Når penis bliver stiv (rejsning) skifter hovedet farve fra lyserød til violet, fordi det fyldes med blod. Penishovedet er dækket og beskyttet af forhuden. Ved rejsningen trækker forhuden sig tilbage.

Under forhuden dannes lidt hvidt “snask”, der består af døde hudceller og en slags sved. Nogle kalder det nakkeost, fordi det kan lugte, hvis det sidder der for længe. Når du vasker dig, skal du trække forhuden tilbage, men nøjes med at bruge vand eller mild sæbe. For meget sæbe irriterer huden. Det er også en god idé at trække forhuden tilbage, når du tisser. Så sigter du bedre!

Hvis du har svært ved at trække forhuden tilbage, så snak med dine forældre om det. Oftest løser det sig af sig selv, men enkelte har en forhud, der er for stram, og så er det ikke flovt at søge læge. Hvis der kommer rødme og smerter, er der noget betændelse, og så skal du også søge læge.

Nogle drenge bliver omskåret af traditionsmæssige, hygiejniske eller religiøse grunde. Ved omskæring af drenge fjerner man forhuden helt eller delvist ved en lille operation. Det betyder ikke noget for hverken penis’ funktion eller følsomhed.

Rejsning

Rejsning (som også kaldes “erektion”) sker ved, at svulmelegemerne, der løber som små rør gennem penis, fyldes med blod. På den måde rettes de ud, ligesom når man puster en aflang ballon op. Penis bliver helt hård og mere mørkerød.

Det er helt normalt at have rejsning, når du vågner om morgenen. Det kaldes morgenrejsning. Også andre situationer gør, at du oplever rejsning. Måske når du ser på en pige eller tænker på en, eller hvis du hører noget bestemt musik. Forskellige stemninger kan påvirke dig sådan, at du oplever rejsning. Det kan også ske, hvis du kommer til at sidde på en bestemt måde, så penis måske bliver klemt lidt.

Rejsning sker altså helt af sig selv ved mange forskellige påvirkninger. Nogle gange sker det på et uheldigt tidspunkt, og det kan føre til lidt pinlige situationer! Du kan dog til en vis grad kontrollere din rejsning ved at være opmærksom på, hvad der skal til og så undgå det.

Hvis du rører ved penis ved at skubbe forhuden frem og tilbage, kan du også få rejsning og udløsning (sædudtømning og orgasme). Det kaldes onani eller masturbation, og det er der mange drenge, der gør. Læs om det i artiklen Om onani – mest for drenge.

Udløsning

Hvis rejsningen og den seksuelle stimulation varer et stykke tid ved fx onani eller et samleje, kan du få udløsning. Udløsningen består i behagelige muskelsammentrækninger, som fører til sædudtømning, og den giver samtidig en dejlig følelse i hele kroppen. Bagefter bliver kroppen helt afslappet.

Nogle drenge er meget optaget af deres kønsorganer, andre er ikke. Det vigtigste er, at du er tryg ved dig selv og glad for den måde, du er skabt på. Det er også vigtigt, at du passer godt på dig selv. For både kroppen og følelserne kan blive sårede, og derfor er det vigtigt at tænke sig godt om og passe godt på hinanden.

Annoncer