Kære 16-årige pige
Tak for dit brev til brevkassen. Hold da op en masse tanker, du er fyldt op af. Jeg kan godt forstå, at du føler dig forvirret og magtesløs. Jeg kan langt fra nå at komme ind omkring det hele, men jeg har valgt at trække dele af dit spørgsmål frem og håber, det kan give dig lidt afklaring.
Tankemylder
Du fortæller, at du har haft en fornemmelse af, at der har været noget i vejen med dig, siden du var helt lille. Det har drejet sig om fysiske ting som ondt i maven og psykiske ting såsom tankemylder og bekymringer. Du fortæller, at du i skolen fik af vide, at du var højrøstet, voldsom og svag, og at du ikke kunne lære at elske nogen. Jeg forestiller mig, at det må have gjort dig meget trist og måske endda vred på dig selv?
Du beskriver en frustration over ikke at kunne forstå din situation. Du har en kærlig familie, du har aldrig manglet noget, og du har gode venner omkring dig. Alligevel føler du dig anderledes og forkert. Du forklarer, hvordan du har svært ved at være til stede, og du tænker meget over både din fortid og fremtid.
Sidst i dit brev skriver du om frygten for at være sammen med en dreng alene. Du tænker, at her ligger meget af problemet. Tanken om at binde dig til et andet menneske. Du beskriver, at du er kærester med en, som har mange af de kvaliteter, du har brug for. Han er ærlig, tålmodig og helt vildt forstående.
At lytte
At andre lytter: Særligt det sidste bider jeg mærke i – at han er helt vildt forstående. Jeg får fornemmelsen igennem hele dit brev af, at du savner en, der lytter til dig, og som forstår alvoren af det, der sker inden i dig. En som møder dig der, hvor du er. Det er dejligt for dig, at du oplever dig set af din kæreste. Samtidig tænker jeg, at det også kan være skræmmende for dig at skulle åbne dig og turde tro på, at han forstår dig og bliver hos dig? Særligt hvis du tumler med tanker om at være anderledes og forkert. Disse tanker kan påvirke forholdet og gøre dig usikker på dig selv som partner og usikker på jer.
At du selv lytter: Jeg er glad for, at du lytter til dig selv og skriver for at få hjælp. Det kan være rigtig svært at bede om hjælp, hvis man stiller høje krav til sig selv og gerne vil være stærk. Jeg håber, du vil gå videre med at bede om hjælp efter at have læst dette svar.
Angst, stress, depression, OCD, ADHD…?
Ud fra det, du skriver, kan jeg ikke vurdere, om du lider af angst, depression, stress eller andet. Men jeg vil dele nogle fakta med dig omkring depression og stress, idet det særligt er det, du beskriver, fylder for dig. For nærmere information, vil jeg anbefale dig at se på netdoktor.dk
Stress
Fysiske symptomer: Indre uro, hovedpine, hjertebanken, mavesmerter, nedsat potens, vægttab, hyppige infektioner og forværring af kronisk sygdom.
Psykiske symptomer: Ulyst, træthed,irritabilitet, hukommelsesbesvær, koncentrationsbesvæ, angst og nedsat humoristisk sans.
Adfærdsmæssige symptomer: Søvnløshed, uengagerethed, hyperventilation, aggressivitet, nedsat præstationsevne, ubeslutsomhed, øget brug af stimulanser og øget sygefravær.
Alle kan føle sig stressede i perioder, og det er ok. Længerevarende stress kan derimod påvirke vores livskvalitet og blive invaderende i vores hverdag.
Depression
Symptomer på depression er: Energiløshed, søvnforstyrrelser, koncentrationsbesvær, selvmordstanker, selvbebrejdelser, appetitforstyrrelser, angst, uro, seksualitetsforstyrrelser og tvangstanker. Man kan føle sig ked af det og det, der plejer at være interessant, mister sin værdi.
Det er svært selv at vurdere sværhedsgraden og alvoren i det, man tumler med. Derfor er det rigtig godt at snakke med en anden. Har du mistanke om stress eller depression, er det en god ide, at få vurderet det ved din læge. Lægen kan afklare sværhedsgraden og vurdere, om du har brug for professionel hjælp.
Du er ikke alene
Jeg har lyst til at fortælle dig, at du langt fra er den eneste, der går rundt med de tanker, du gør. Jeg har erfaring med mange unge mennesker, der ligesom dig føler sig anderledes og forkerte. Jeg forestiller mig, at de tanker, der rumsterer indeni dig, føles så virkelige, at du kommer til at tro på dem som sandheder. Sandheder om dig selv, som du handler ud fra, og som du definerer, hvem du er, ud fra.
Når ens tanker fylder i en udstrækning, så man ikke længere selv føler, man kan finde hoved eller hale i dem, kan det være en god ide at få professionel hjælp til at udfordre tankerne og få hjælp til at stille spørgsmålstegn ved dem på en hensigtsmæssig måde.
At søge hjælp
Du fortæller, at du ikke ved, hvordan du alene skal kunne komme igennem den næste tid. Mit bedste råd til dig er, at du ikke behøver være alene. Jeg vil anbefale dig at snakke med en, du har tillid til, f.eks. din kæreste. Dernæst vil jeg anbefale dig at kontakte din læge.
Det er rigtig vigtigt at tage dig selv alvorligt på det, du mærker, så du kan få den hjælp, du har brug for. Hvis, du ikke gør noget, er faren, at du bliver ved med at have det på samme måde som nu, eller at det udvikler sig og bliver værre.
Jeg ønsker dig alt godt
Vh. Stine