Plusser ved at vente med at få en kæreste

Det er meget rart og dejligt at have en kæreste, men der også nogle bagsider af medaljen. Især når man er meget ung. Det kan give god mening at satse på nogle rigtig gode venskaber frem for en kæreste.

At få en kæreste

Du sidder måske og ønsker dig en kæreste. Når du kigger rundt omkring, synes du, at alle andre på din alder har en kæreste, og dem der ikke har, er dem du helst ikke vil sammenlignes med. Det er de seje, pæne og populære, der er kærester, og dem vil du gerne ligne. Ud over at det giver dig status at få en kæreste, er det også spændende. Det er spændende for første gang at holde en i hånden og måske at få et kys. Det er et nyt og ukendt område, som du har lyst til at udforske. Hvis det er en fra klassen eller skolen, er det rart at have en at holde sammen med og være sammen med i frikvartererne. Alle disse ting taler for, at du hurtigst muligt skal finde dig en kæreste. Måske kan det næsten føles, som om det er vigtigere for dig at få en kæreste, end hvem kæresten er! Men i din alder er der generelt flere fordele ved at vente, end der er ved at få en kæreste.

Når kæresten bliver til ekskæresten

Langt de fleste kæresteforhold i din alder går over i løbet af få måneder. I den tid, det varede, svævede du på en lyserød sky og syntes, kæresten var alle tiders. I åbnede jer for hinanden, og du gjorde dig selv sårbar ved at fortælle noget om dig selv, som du ellers ikke ville sige til nogen. Det er godt med åbenhed, for åbenhed og ærlighed er nødvendige i et forhold. Når forholdet pludselig går i stykker, bliver du sårbar. Ekskæresten ved noget om dig, som kan blive udleveret til andre. Du har ingen kontrol over det, for I er ikke sammen, og ekskæresten er måske også ligeglad med, hvad du føler.

Såret og usikker

Når et kæresteforhold ophører, er det sjældent, begge parter er enige om at stoppe. Hvis det er dig, der ønsker at fortsætte forholdet, kan det føles som at få en spand koldt vand i hovedet. Du bliver ked af det, såret og usikker. Du føler dig kasseret og ved ikke, hvad du skal gøre af dig selv. Hvis ekskæresten går i din klasse eller på din skole, kan det blive ekstra svært, fordi I er tvunget til at være sammen hver dag. Ekskæresten vil måske virke selvsikker og glad, mens du vil have alle de modsatte følelser. Følelsen af sorg kan sætte sig som ondt i maven, og du har mest af alt lyst til at lægge dig i din seng.

Hvis I er enige om at stoppe med at være kærester, er sorgen ikke den samme. Alligevel kan der sagtens komme et tomrum, fordi frikvartererne og fritiden nu skal fyldes ud af noget andet. Selv om I er enige om bruddet, kan du godt blive usikker på dig selv. Måske kommer du til at tænke kærestetiden igennem og trække de situationer frem, hvor du har udleveret dig selv til kæresten. Kommer alt det mon videre til andre? Kan du være tryg i, at det, som bare var mellem jer to, også forbliver mellem jer? Måske kan I tale om det og give hinanden den tryghed, men det er ofte svært, når I ikke længere er kærester.

At finde din egen identitet

Der sker rigtig meget med dig i de her år. Du udvikler dig i både kroppen og følelserne. Det kan være en turbulent tid, hvor du ikke føler dig som et barn længere, men heller ikke er rigtig voksen. Det kan være, at du har fået et lidt anstrengt forhold til dine forældre, og måske undrer du dig indimellem over, at du reagerer, som du gør. Det er en periode i dit liv, hvor du skal finde din egen identitet, altså finde ud af, hvem du selv er. Det kan være besværligt at finde dig selv, hvis du har en kæreste, for det kan være svært at finde ud af, hvad der er dine ønsker og behov, og hvad der er din kærestes. Hvis du er den type, der er god til at snakke følelser og læse andres behov, eller hvis du er kæreste med en type, der er god til at overtale dig, kan det være ekstra svært for dig at finde din egen identitet. Det er derfor rigtig godt, hvis du nu kan bruge tiden på at finde ud af, hvem du selv er, og hvad du står for. Når først det er på plads, vil det hjælpe dig fremover – både i kæresteforhold og i livet generelt.

Sats på gode venskaber

Kæresteforhold kræver tid og opmærksomhed i både fritiden og skoletiden. I starten er det dejligt, og du vil sikkert ikke føle, det er et problem. Når I har været kærester et stykke tid, vil du sikkert opdage, at du ikke har så meget tid til dine venner. De har måske selv gjort dig opmærksom på, at de savner dig, og at du er for meget sammen med din kæreste. Hvis det ikke ændrer sig, vil de fleste venner begynde at finde andre venner, og så bliver du for alvor alene, hvis jeres kæresteforhold går i stykker. Det kan også være, du begynder at savne at være sammen med andre end din kæreste. Som kærestepar er det vigtigt at sætte sin kærestes behov og interesser på lige fod med dine egne, og det kan godt føles besværligt, hvis din kæreste fx ikke synes, du skal være så meget sammen med dine venner.

Jeg vil derfor opfordre dig til at bruge tiden på at opbygge gode venskaber i stedet for at bruge tiden på at finde en kæreste, som med stor sandsynlighed ikke er den, du skal være sammen med resten af livet. Jeg vil slutte med et citat, som jeg har læst engang, og som er en god rettesnor: “Kærester kommer og går, det gør venner ikke.”

Annoncer