Jo tættere jo bedre – med omtanke

Hvordan passer du på dig selv, når du har en kæreste? Hvordan passer du godt på din kæreste? Hvor meget skal I dele som kærester?

Det er så fedt at have venner, og det er skønt at sidde og fortælle historier til hinanden. Der bliver grinet og hygget: “Du må ikke sige det til nogen, men Lotte har kysset helt vildt med Søren i lørdags, og Peter har jo sagt, at han og Lotte er kærester!” Hvis Lotte er rigtig uheldig, har én af de andre optaget det på mobiltelefonen og lagt det ud på youtube.

Hvor går grænsen? Det var bare ment som en joke. Pludselig er Lotte knækket og ydmyget. 

De store følelsers tid

Teenagetiden er noget af det mest fantastiske. Det er her, du møder de rigtig store følelser. Her mærker du virkelig livet fra alle sider. Du føler suset i maven, når han eller hun, du godt kan lide, nærmer sig. Du mærker, hvordan hjertet er ved at sprænges, fordi du er så forelsket. Du mærker også den store dolk, der drejer sig rundt i hjertet, når du svigtes af den, du troede, du kunne stole på. Det gør så ondt, at du nærmest føler, livet presses ud af dig.

Der er så meget, du skal opleve nu. Du skal måske på efterskole. Du får måske din første rigtige kæreste. Du åbner dig for den kærlighed, der banker på. Du fortæller ting til din kæreste, som du aldrig har fortalt til nogen. Du oplever og viser nye sider af dig selv, som du ikke har kendt før. I laver ting sammen, som kun I to kender til. I har jeres egne hemmeligheder, og det føles trygt og godt at være så tæt på et andet menneske. Måske tager I intime billeder af jer selv og deler dem. Pludselig hører du, at han sidder og taler med sine drengevenner eller hun med sine pigevenner om, hvad I to har gjort sammen. Eller du opdager, at et af dine billeder ligger på internettet.

Så mærker du dolken. Den, du stolede på, har svigtet din tillid. Han/hun sidder bare og fortæller og praler eller griner og fniser. De andre griner med. Hvordan skal du nogensinde kunne se ham/hende eller de andre i øjnene igen? Nu ved de alle sammen en masse om dig. Noget, der for dig var helt privat. Hør mere om, hvor meget nøgenbilleder kan ødelægge i podcastserien Min teenager deler da ikke nøgenbilleder.

Når den første kæreste ikke er den sidste

Det er ikke ualmindeligt at have et par kæresteforhold, inden du finder den eneste ene. Det kræver stor tillid til, at ens ekskæreste holder tæt. Så husk at passe på dig selv. Tænk på, hvor meget du giver til din kæreste. Vær realistisk – måske er han eller hun ikke din kæreste om et halvt år. Hvordan vil du have det med, at det, du har delt med din kæreste, siver til alle mulige andre?

Du kan selv gøre noget. Du kan sørge for, at du ikke udleverer din tidligere kæreste. Lad være med at fortælle til nogen, hvad en anden sagde til dig i fortrolighed. Det er ikke spor rart, når der siver rygter rundt i venneflokken. Det er svært at slippe af med de stempler, der bliver klistret på én. Sørg for ikke at deltage i den slags samtaler, hvor du føler, at andre bliver stemplet på en måde, du selv ville være ked af.

Vigtige overvejelser

Du kan passe på dig selv ved at tænke dig godt om, når du åbner op for dig selv. Selvom I som kærester måske mener det alvorligt med jeres forhold, så er der forholdsvis stor sandsynlighed for, at en teenageforelskelse ikke holder hele vejen til ægteskab og familieliv. Derfor er det en god idé at overveje, om du ikke har noget, du helst vil gemme til den, du skal være sammen med resten af dit liv.

En kæreste skal nydes

Det er så fristende at dele alt med din kæreste, og ja, du skal også nyde at have en kæreste. Men husk hovedet og hjertet. Du skal kunne leve livet videre med selvværdet i behold. Det giver god mening at sætte nogle grænser for, hvad der er for privat til at dele med din kæreste. En privathedsgrænse kan beskytte både tanker, drømme, længsler og seksualitet. Du kan stadig dele en masse nærhed og ømhed med din kæreste. En tur hånd i hånd langs stranden i solnedgangen er jo den rene romantik! 

Selvom du ikke skal udlevere alt på et sølvfad, kan I sagtens tale om fremtidsplaner. Fortæl, hvad I synes om hinanden. Del håb, drømme og fantasier. Lav en masse sjov sammen. Få oplevelser gennem fx udflugter og fede koncerter. Nyd, at I to har hinanden som kærester. Du er sammen med den, som er forelsket i dig, og som hellere end gerne vil lytte til dig. Dyrk også at have andre fælles venner. Glæd jer over hinandens måde at være kammerater på – også overfor og sammen med andre. Vær stolt af din kæreste. 

Pas på dig selv – og din kæreste

Men pas på dig selv og din privathedsgrænse. Gem noget af det mest intime til senere. Til du har fundet den, som er klar til dig, og som du er klar til at være sammen med resten af livet. Held og lykke med at finde den rigtige – den, du vil give det hele til.

Og hvis du finder en kæreste, så nyd den nærhed, I kan give hinanden – med omtanke. Det er først, når I har givet løftet om troskab og kærlighed i medgang og modgang, at I kan betragte hinanden som livspartnere.

Annoncer