Gode venner

Hvad er en god ven? Hvad er en dårlig ven? Hvordan får du venner? Hvordan passer du på dine venskaber?

Det er vigtigt for os alle at have nogle gode venner, og vi kan selv gøre en del for det.

Den gode ven

En god ven kan lide dig, lige som du er. Du behøver ikke at lave dig om eller være på en bestemt måde sammen med din ven. Gode venner lytter til dig og prøver på at forstå, hvad du mener med det, du siger. De gode venner har også lyst til at være sammen med dig. Du behøver ikke at være nervøs for, om du er velkommen. Du er nemlig altid velkommen hos dine venner.

Gode venner kan tit lide de samme ting. I lytter til den samme musik og ser de samme film. I spiller nok også den samme slags spil på computeren og går måske til den samme sport. Måske går I endda i den samme slags tøj og vælger den samme frisure. I spejler jer i hinanden, når I er gode venner. Men gode venner kan faktisk også være temmelig forskellige. Så kan du hjælpe din ven med noget, der er svært for ham og omvendt.

Den dårlige ven

Ligesom du kan få gode venner, kan du desværre også få dårlige venner. Den dårlige ven får dig tit til at gøre noget, som du ikke har lyst til, eller som du ved, du ikke må. Det kan være, du føler dig presset til at være med til noget, der giver dig dårlig samvittighed. Tit begynder unge at drikke alkohol og ryge, fordi de føler sig presset til det af deres venner. Måske har du oplevet det samme?

Hvis din ven taler grimt om andre, kommer du også til at synes dårligt om dem. Derfor er det ikke godt at bagtale andre. Sammen med de gode venner kan du være dig selv, men sammen med de dårlige venner kan du være nødt til at spille en rolle. Det er vigtigt, at du er opmærksom på, hvilken slags venner du har. Er det gode eller dårlige? Du bliver påvirket af dem, du er sammen med. Et gammelt ordsprog lyder: ”Sig mig, hvem du omgås, så skal jeg sige dig, hvem du er ...”

Hvordan får du gode venner?

Det er ikke altid let at få gode venner. Måske går du ikke i klasse med nogen, du særligt godt kan lide. Måske har I helt forskellige interesser. Eller du bor måske ude på landet, hvor der ikke er så mange at vælge imellem. Hvis du skal lære nogen at kende, er du nødt til at være der, hvor de er. Du kan måske begynde at dyrke en holdsport, så du lærer nogle af de andre på holdet at kende. Eller du kan komme i forskellige fritidsklubber, hvor der er andre på din alder. Efterskoler er også et godt sted at møde andre.
Mange finder venner, når de begynder at gå i kirke. Mange kirker har klubber for børn og unge. Der er mange muligheder, men husk, at det er vigtigt selv at gøre en indsats. Du skal ikke sidde og vente på, at de andre inviterer dig hjem. Prøv selv at tage initiativet, så du inviterer de andre hjem til dig. De gode venner kommer ikke altid bare af sig selv.

Pige- og drengevenner

Piger har tit veninder, og drenge har venner. Hvis du er en pige, kan du godt have drengevenner og omvendt. Sommetider har du måske oplevet, at du bliver drillet, hvis du er venner med en af det andet køn. Det skal du ikke tage dig af. Piger og drenge kan sagtens være gode venner med hinanden uden at være kærester. Det, at I er forskellige, kan I have meget glæde af. Piger tænker nemlig anderledes end drenge, og derfor kan I få mange forskellige ideer til, hvad I skal lave. Der er nogle ting, som kan være gode at tænke på, når man er pige- og drengevenner. I skal finde ud af, hvor I har hinanden. Hvis du kun vil have, at I skal være gode venner, men din ven synes, I skal være kærester, kan det godt blive svært. I kan aftale, hvordan I synes, det skal være.

Det er også vigtigt, at I holder en naturlig afstand til hinanden. Gode veninder sover tit hos hinanden, men det er ikke en god ide, hvis I er af forskelligt køn. Det kommer alt for let fristelser til at gå i seng med hinanden, hvis I ikke tænker over det fra starten. På samme måde kan det være forskelligt fra pige til dreng, hvor meget man skal røre hinanden. Måske er det OK, at I går med hinanden i hånden og giver mange kram. Nogle bryder sig ikke om det, fordi de føler, at den anden kommer for tæt på. I må prøve at tale om, hvordan I synes, det skal være i jeres venskab.

Det er fedt!

Det er noget af det allerbedste i denne verden at have venner. Men et godt venskab skal plejes og passes som et lille barn! Så kan det nemlig blive endnu bedre med tiden. Måske kan du og dine venner fortsætte med at være venner altid. Det er der nogle venner, som oplever, og det er bare fedt! Så kan I sidde som voksne og snakke om det, I lavede sammen, da I var børn: “Kan du huske …” Kunne det ikke være sjovt?

Hvordan passer du på dine venskaber?

Det er vigtigt, at I bruger tid sammen. I kan lave noget sjovt eller hygge jer sammen, eller bare sidde og læse blade sammen! Så er det også godt, hvis I taler pænt til hinanden. Mange venner kan få en vane med at bruge meget ironi. Det kan være sjovt og skægt, men ironien kan også hurtigt komme til at såre og gøre ondt. Det er bedre med kælenavne end med øgenavne!

Det er også vigtigt, at I ikke holder andre ude. Nogle venner er så glade for hinanden, at de har nok i sig selv. De danner hurtigt en klike og tænker ikke på, at andre måske også gerne vil være sammen med dem. Vi har alle ansvar for hinanden, og det er godt at tænke: “Hvad nu, hvis det var dig, der ikke havde venner?” Hvis vi vænner os til at tænke sådan, kan vi godt prøve at være sammen med nogle, som måske ikke er så populære eller sjove som dem, vi plejer at være sammen med.

God fornøjelse med dine venskaber!

Annoncer