Som ung møder du mange udfordringer – og alkohol er en helt særlig udfordring. Danmark er et af de lande i verden, hvor forbruget af alkohol blandt unge er allerhøjest. Det er nemt at få fat i alkohol af to grunde: Unge har råd til det, og mange forældre tager ikke stilling til deres børns alkoholforbrug.
Der er fokus på unges alkoholvaner, da alkohol er mere skadeligt for unge end voksne. Det ses særligt ved at alkohol kan skade unges hjerner, som er under udvikling helt frem til 25-års-alderen.
Alkohol påvirker på både det fysiske plan og det følelsesmæssige plan. På det fysiske plan påvirker det kort fortalt fire vigtige stoffer i hjernen:
Det er meget individuelt, hvor hurtigt man bliver påvirket af alkohol. Jo mere man vejer, desto mere kan man drikke uden at mærke det. Men det er vigtigt at vide, at virkningen kommer senere. Alkoholen skal jo lige fordele sig ud i kroppen. Som du kan se, påvirkes vores evne til at bedømme situationer og bevare overblikket meget hurtigt. Dermed kommer vi til det følelsesmæssige.
Når man er påvirket af alkohol, bliver man hurtigt ude af stand til at bevare overblikket og vurdere, hvad man begiver sig ud i. Det er en af grundene til, at alkoholgrænsen er 18 år. Normalt forventer vi, at man med alderen bliver bedre til at forudse, hvad det er, man begiver sig ud i.
Når man har drukket, overvurderer man sig selv. Man bliver mere modig, man ser ikke farer, og man bliver mindre genert. Det er selvfølgelig det, der også er skønt, når man er ung, usikker eller genert. MEN det er farligt, fordi man kan komme til at gøre dumme ting. Måske tør man at være sjov på andres bekostning. Måske tør man ødelægge ting, fordi det er sjovt. Måske tør man gå i seng med en fyr, fordi det virker spændende. Der er mange ting, man tør, som man måske ikke ville have gjort i ædru tilstand.
Man kan gøre ting man efterfølgende glemmer – man kan kun sige, at man har været for fuld til at kunne huske, hvad man har gjort.
Nogle unge mister livet i en weekend ved ulykker, fordi de var fulde. En opgørelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at der fra 2010-2019 årligt døde 14 unge mellem 15 og 25 år pga. alkohol.
Det vanskelige er, at jo mere man drikker, desto sværere bliver det at vurdere, og man mister fornemmelsen for, hvor meget mere man kan drikke. Derfor er det bedst på forhånd at tage en beslutning om, hvor meget man vil drikke – og måske lave en aftale med andre om det. Undersøgelser viser, at jo ældre man er, jo bedre bliver man til at vurdere, hvor meget man kan drikke.
Nyere undersøgelser viser, at hvis man tidligt lærer at drikke store mængder alkohol, kan hjernen tage skade. Hjernen er først helt færdigudviklet som ca. 25-årig. Derfor er det problematisk, at så mange unge drikker så meget, som de gør. Af den grund er det slet ikke lovligt i USA at købe eller være i besiddelse af alkohol, hvis du er under 21 år. Hvis man drikker meget og ofte, helt fra man er 13 år, så viser undersøgelser, at der er langt større mulighed for, at man udvikler afhængighed senere i livet.
Hvis vi kigger på lovgivningen om alkohol i forhold til trafikken, møder vi nogle skarpe grænser. I trafikken må man stort set ikke drikke noget. I Danmark er promillegrænsen 0,5, (det vil sige 0,5 gr. alkohol pr. 1000 ml blod i en person) som er meget lav og faktisk burde man nok slet ikke drikke, når man skal køre bil eller knallert. På den måde vil der ikke være tvivl om antal genstande ved hver enkelt person og hvilke mængder alkohol, der er i de forskellige alkoholiske drikke. Lovgivningen er så klar om promillegrænsen i trafikken, fordi alkohol virker sådan, at man mister evnen til at bedømme afstande; man mister evnen til at bevare sit overblik, og man mister evnen til at passe på. Det er tydeligt at måle, når det handler om reaktioner og konsekvenser i trafikken, men alkohol har samme effekt i alle forhold. Man bliver overmodig og ser ikke på farer med alvor. Med andre ord bliver man uegnet til at tage vare på sig selv og andre. Det er et stort problem for de mange børn, hvis forældre ofte er påvirket af alkohol, hvor man mister empatievnen efter et par genstande.
Til en fest udsætter man dog ikke i første omgang andre for fare (som man gør i trafikken). Det er først i det øjeblik, man i fuldskab optræder voldeligt eller på anden måde nedgørende. Men man gennemskuer heller ikke konsekvensen af situationer, hvor man måske er med til at såre og ydmyge andre, så man ødelægger venskaber og skaber konflikter og problemer, som man slet ikke havde planlagt at gøre. At være påvirket af alkohol fører ofte med sig, at man havner i situationer, hvor man komplicerer ens forhold til venner, kærester, familie m.m. Desværre oplever mange også, at det er i fuldskab, de kommer på kant med loven.
For det første vil jeg opfordre til, at du følger Sundhedsstyrelsens vejledning om, at man ikke drikker alkohol, før man er 18 år. Ligeledes at unge voksne på 18-25 år bør være særligt forsigtige med deres indtag af alkohol, drikke så lidt som muligt og være opmærksomme på ikke at overskride udmeldingerne for øvrige voksne, som er 10/4 – max 10 genstande på en uge og max 4 genstande på samme dag. Unge voksne mellem 18-25 år er særligt sårbare overfor alkohols sundhedsskadelige effekter. Se Sundhedsstyrelsens anbefalinger her.
Det er også værd at være opmærksom på, at jo mere man drikker, jo mere skal der til, for at man bliver fuld. Hvis man drikker jævnligt, vil kroppen simpelthen vænne sig til alkoholen, så man skal have mere og mere for at blive beruset. Alkohol i store eller varige mængder er særdeles skadeligt. Skadeligt for kroppen og skadeligt for ens omgivelser.
Dan dig en holdning til dit forbrug. Hvor ofte vil du drikke, hvor meget og hvorfor?
Overvej, om du synes det kunne være sejt at have en holdning til alkohol? I 2018 startede bevægelse i USA der handler om Sober Curious og ordret betyder at være nysgerrig på at være ædru. Det handler nødvendigvis ikke om at vælge alkohol helt fra men at tænke mere over, hvor meget du drikker, hvornår og hvorfor. En bevægelse mod en reflekteret alkoholkultur. Danmark har også fået øje for denne kultur. Hvis du vil læse mere om Sober Curious kan du søge på emnet eller se mere her.
Er du forælder og vil gerne skabe gode rammer kan du læse ”10 gode råd om alkohol” her
Hvis du vil læse mere om virkning af alkohol, kan du enten søge på emnet eller se mere på linket: Rusmidlernes biologi. (Litteraturen er fra 2004 og er det senest opdaterede på SST’s hjemmeside om emnet/Feb. 2025)
1 Signalstof fx aminosyre, protein eller fedtstof, som overfører information mellem cellerne i en organisme