Udflåd

Udflåd er en slimet væske, som dannes i pigers skede, og du kan se det, når du tørrer dig ved toiletbesøg. Det er helt normalt at have udflåd. Alle kvinder har lidt udflåd hele tiden, og det vil næsten altid sætte mærker i trusserne. Udflåd begynder normalt kort tid inden puberteten.

Hvordan ser udflåd ud?

Udflåd er mælkehvidt og klart, når det ser normalt ud. Har udflåddet siddet lidt tid i trusserne, kan det godt være lidt gult. Det bliver gult, når det kommer i kontakt med ilt. Det kan være normalt at have lidt brunligt udflåd lige før og lige efter menstruationen. Det brune udflåd er rester af menstruationsblod.

Udflåd lugter ikke særligt meget. Lugten er svær at forklare, men det gøres nok bedst ved ordene “flad og lidt syrlig”. Normalt udflåd lugter aldrig af fisk eller på anden måde ubehageligt.

Mængden af udflåd er individuel og afhængig af, hvor den enkelte pige er i sin menstruationscyklus. Det er derfor også forskelligt, hvad den enkelte pige selv oplever som det mest almindelige.

Hvornår er der noget galt med ens udflåd?

Hvis udflåddet er misfarvet (grønligt, stærkt gult eller rødt), lugter skarpt, har en klumpet konsistens, eller hvis du har kløe eller svie i skeden – så er det ikke helt normalt. Årsagen kan være en ændring i pH-værdien i skeden. Denne ændring kan skyldes flere ting, fx hvis man vasker sig for meget med sæbe eller en behandling med penicillin. Der kan også ske ændringer i udflåddet, hvis man starter på p-piller og nogle gange efter et samleje, da mandens sædvæske har en anden surhed end den, der er i skeden. Nogle gange bliver udflåddet normalt igen af sig selv, så derfor kan det være fint at se tiden an en dag eller to.

Hvornår skal jeg søge læge?

Hvis kløen ikke går over, eller dit udflåd fortsat er misfarvet eller lugter skarpt, vil det være bedst at tale med din læge. Symptomerne kan også skyldes andre ting, som kræver behandling, fx skedebetændelse eller svamp.

Skedebetændelse og svamp skyldes ofte, at pH-værdien i skeden har ændret sig, og det kan let behandles med medicin. Ud fra dine symptomer kan lægen vurdere, hvilken behandling du har brug for. Har du den mindste mistanke om, at du kan være blevet smittet med en kønssygdom, skal du søge læge.

Hvorfor får jeg udflåd?

Udflåd kaldes også vaginalt sekret. Udflåd opstår på grund af aktive kønshormoner i kroppen, som øger blodgennemstrømningen i skeden. Udflåd indeholder nogle specielle mælkesyrebakterier (lactobaciller), der er med til at holde skeden fugtig, sund og beskytte mod infektioner. Udflåddet sørger for, at skeden har en lav pH-værdi, som mindsker væksten af bakterier, der kan fremkalde sygdom. Fugtigheden beskytter også mod rifter og sår i forbindelse med sex. Ved seksuel ophidselse er det almindeligt at danne mere og tyndere udflåd. Udflåd er altså en del af livet som kvinde, og det er nødvendigt for sundheden og et behageligt seksualliv.

Hvordan holder jeg en god hygiejne?

Det er bedst kun at vaske sig i skridtet én gang dagligt. Brug gerne kun vand, eller en mild sæbe, evt. intimsæbe. Du kan fint bare vaske dig forneden med hånden som på resten af kroppen. Hvis du bruger vaskeklud, skal den være ren og kun bruges én gang for at undgå fremmede bakterier. Hvis du vasker dig for meget, kan det ændre den naturlige surhedsgrad i området. De indre kønslæber og selve skeden er faktisk selvrensende, og de har derfor ikke brug for hverken at blive vasket eller skyllet.

Hvis du har meget udflåd og vælger at bruge trusseindlæg, skal du sørge for, at trusseindlæggene er åndbare. Hvis der er plastik på bagsiden, kan fugtigheden omkring skridtet blive for stor og øge risikoen for infektioner. Det er allerbedst kun at bruge trusseindlæg i forbindelse med start og afslutning på menstruation. Hvis din krop vænner sig til at bruge trusseindlæg, kan det gøre, at din krop danner mere udflåd.

Hvad skal jeg lægge mærke til?

Der findes flere slags normale og naturlige forandringer i udflåddet, hvor du ikke behøver at bekymre dig. Som sagt afhænger mængden af udflåd blandt andet af kvinders hormoner, og derfor vil yngre kvinder generelt have mere udflåd end ældre kvinder, fordi de har flere hormoner blæsende rundt i kroppen.

Udflåddet har ikke samme farve eller konsistens i løbet af menstruationscyklussen, ligesom mængden kan ændre sig. Lige før og efter menstruationsblødningen vil udflåddet være sejt, hvidligt og sparsomt. Omkring ægløsningstidspunktet, som er ca. halvvejs i menstruationscyklussen, vil udflåddet være tyndt, gennemsigtigt, og der er ofte meget af det. Denne forandring i udflåddet vil ikke altid kunne ses hos kvinder, som benytter hormonel prævention, såsom p-piller, p-stav eller p-ring.

Det er en god ting at lægge mærke til forandringerne, så du bliver tryg ved din krop. Nogle kan også have lidt kløe, selvom de ikke har svamp eller skedebetændelse. Det handler derfor om, at du lærer din krop at kende og accepterer, at din krop forandrer sig hele livet.

Annoncer