Menstruationen udebliver – mulige årsager

Hvis din menstruation udebliver eller er forsinket, kan der være andre forklaringer, end at du er gravid. Læs her om mulige årsager og kendetegn på en graviditet.

Årsager til udeblevet eller forsinket menstruation

Når din menstruation udebliver eller er forsinket, kan der være flere naturlige forklaringer.

  • De første år efter din første menstruation er det normalt, hvis den er uregelmæssig.
  • Stress eller bekymringer: Har du travlt eller er bekymret, kan det påvirke din menstruationscyklus, da din krop bruger sit overskud på at håndtere din stress eller bekymringer. Hvis du bliver bekymret for, om du kan være blevet gravid, kan din bekymring påvirke kroppen, så menstruationen bliver forsinket. Det kan være godt at tale med nogen om dine bekymringer, så du ikke går med dem alene. Hvis du er bekymret for, om du er gravid, kan du tage en graviditetstest for at få en afklaring på din manglende menstruation.
  • Eliteidræt: Hvis du dyrker meget sport, eller du bruger kroppen rigtig meget som ved eliteidræt, så bruger kroppen alt sit overskud og energi til at bevæge sig. Når kroppen ikke får den fornødne hvile, kan menstruationen udeblive.
  • Spiseforstyrrelser: Ved spiseforstyrrelser får kroppen ikke den næring, som den har brug for; derfor kan kroppen for en tid stoppe menstruationen. Menstruationen kommer ofte tilbage, når kroppens vægt ligger indenfor normalområdet.
  • Hvis din menstruation har været regelmæssig, og så pludselig bliver uregelmæssig i længere tid, bør du kontakte din læge og blive undersøgt.

Graviditet

Hvis du er seksuelt aktiv og ikke får din menstruation som forventet, kan du være gravid. Du kan købe en graviditetstest på apoteket, i supermarkedet eller på nettet.

Graviditetstest

En graviditetstest tages bedst tre dage efter, din menstruation skulle være begyndt. Testen måler, om der er graviditetshormon (HCG) tilstede i urinen. Alle tests har en udførlig brugsvejledning, som er nem at følge. De fleste tests kan anvendes døgnet rundt, men da morgenurinen er mest koncentreret, er det godt at tage testen om morgenen.

Usikker graviditetstest

Hormonet kan i princippet måles fra den dag, menstruationen udebliver. Hvis du tager en graviditetstest tidligere, er resultatet for usikkert. Enkelte kvinder danner ikke så meget graviditetshormon; derfor vil testen først være positiv (vise, at man er gravid) nogle dage efter den forventede menstruation. For at være helt sikker på resultatet, skal du tage testen tre dage efter det forventede tidspunkt for menstruationen. Hvis du er i tvivl om, hvornår du skulle have haft din menstruation, kan du i stedet tage graviditetstesten tre uger efter det samleje, hvor du tror, du kan være blevet gravid.

Det kan ske, at et æg befrugtes, men ikke sætter sig fast i livmoderen. Så vil testen være positiv på den dag, du skulle have haft din menstruation. Men du vil begynde at bløde nogle dage senere, og ægget følger med ud. (Ægget er så lille, at du ikke kan se det.)

Hvis det befrugtede æg helt fra begyndelsen giver en lav HCG-produktion, kan graviditetstesten være negativ, selvom du rent faktisk er gravid. Derfor skal du, hvis din menstruation stadig udebliver, tage en ny graviditetstest nogle dage senere, eller kontakte din læge og få en test der.

Positiv graviditetstest

Hvis testen er positiv, kan du vælge at kontakte din læge for at få lavet yderligere en graviditetstest. Du skal også bestille en tid til at få lavet den første lægeundersøgelse med vandrejournal og blodprøver. Det sker typisk, når du er 6-10 uger henne i graviditeten. Hvis graviditeten ikke var forventet, kan du føle panik og chok. Så er det vigtigt, du snakker med nogle, som kan støtte dig. Læs også artiklen Uønsket gravid – hvad gør du?

Ændringer i kroppen

Der går oftest en uges tid fra befrugtningen, før kroppen opdager, du er gravid. Det er nemlig først en uge efter befrugtningen, ægget sætter sig fast i livmoderen, og kroppen begynder at danne graviditetshormoner.

Der er stor forskel på, hvornår kvinder mærker, de er gravide. Nogle kvinder kan i dagene før den forventede menstruation fornemme, de er gravide. Ganske få kan være gravide i flere måneder og endda få deres menstruation næsten som normalt, uden de opdager, de er gravide. Når det sker, er deres blødning som regel kortere og i mindre mængde end normalt.

Hvis du inderligt ønsker at blive gravid, eller hvis du er bekymret for, om du er blevet gravid, vil du kunne fremkalde symptomer på en graviditet, fordi du er ekstra opmærksom på din krops signaler – uden du behøver at være gravid.

Hvis du i starten af graviditeten bløder og har smerter i den ene side af underlivet, skal du kontakte lægen, da det kan betyde graviditet udenfor livmoderen – ofte i æggelederen. Det kan være farligt og skal behandles så hurtigt som muligt.

Kendetegn på graviditet

De første tegn på graviditet er – ud over den manglende menstruation – ofte træthed, brystspændinger og kvalme. Disse tegn aftager typisk igen omkring 12. uge, hvor mange oplever, at de får det bedre og bliver mere friske.

Nogle kan opleve, at deres smagssans eller lugtesans ændrer sig. Nogle føler øget tissetrang eller oppustet mave. Andre døjer med hyppigere hovedpine.

De fleste mærker, at deres psyke bliver påvirket af graviditeten. Hormonerne og den øgede træthed gør, at mange føler sig mere følsomme og sårbare. Dermed oplever nogle, at de lettere bliver kede af det eller vrede, selvom der ikke er en direkte forklaring på følelserne.

Nogle oplever en pletblødning på det tidspunkt, hvor de skulle have haft deres menstruation. Hvis blødningen er mindre end normalt og måske kommer et par dage tidligere end forventet, kan det være, fordi det befrugtede æg er ved at sætte sig fast på livmodervæggen.

Annoncer