Hej K
Først vil jeg sige tillykke med, at du har afsluttet dit forløb ved center for spiseforstyrrelser. Hvor er det sejt, at du kæmper med spiseforstyrrelsen og er kommet så langt. Det er bestemt ikke nemt.
Og så til dit spørgsmål: Skal du vælge p-piller eller østrogen for at hjælpe din krop bedst på vej videre?
Østrogen eller p-piller
P-piller består af hormonerne østrogen og gestagen og har tre virkninger: De stopper ægløsningen, de mindsker tykkelsen af livmoderslimhinden og øger tykkelsen af slimproppen i livmoderhalsen. Alle sammen faktorer, som mindsker sandsynligheden for graviditet. Du kan evt. læse mere om p-piller i vores artikel Info om p-piller.
I dit tilfælde er p-piller, som din læge har forklaret dig, en mulighed for at prøve at kickstarte din egen cyklus. Efter mange år med for lidt energi har kroppen ikke overskud til at bære et barn, og derfor stopper den normale cyklus. Det er egentlig en smart funktion, kroppen har, men når du nu er begyndt at få det bedre, kan det være rigtig frustrerende, at din menstruationscyklus ikke kommer igen. Specielt også fordi en normal cyklus vil afhjælpe din knogleskørhed. Jeg kan derfor godt forstå, at du selv og din læge ønsker at gøre noget ved din situation.
Behandling med østrogen alene bruges til kvinder, som oplever mange gener i forbindelse med overgangsalderen. Primær effekt er at lindre ubehagelige symptomer som hedeture og tørhed i skeden. Kvinder, der går for tidligt i overgangsalderen, giver man østrogen i kombination med gestagen – altså det samme som p-piller. Det gør man primært for at forebygge knogleskørhed. Grunden til, at man ikke giver østrogen alene til disse kvinder er, at det har mange bivirkninger. Fx kvalme, ophobning af vand i kroppen, hovedpine, brystspænding, risiko for blødningsforstyrrelser og kræft. Dem undgår man ved at give gestagen samtidig.
Mit råd
Derfor vil jeg råde dig til at vælge at tage p-piller frem for østrogen alene. På den måde passer du bedst på din krop og undgår bivirkningerne fra østrogen samtidig med, at du giver kroppen en chance for at få startet sin cyklus op igen.
Bivirkninger til p-piller er en lille øget risiko for blodpropper. Det er din egen læge opmærksom på og vil følge op på, hvordan det går med p-pillerne, når du starter op på dem.
Medicin eller ej
Når jeg læser din besked, tænker jeg, at du også stiller et andet spørgsmål: Om du i det hele taget skal tage medicin. Du skriver, at du har det træls med at tage medicin, hvis du ikke føler, du har brug for det.
Og jeg tænker, du har helt ret: I sidste ende er det dig, der skal bestemme, om du vil have p-piller eller ej. Hvis du tænker, at du vil give din krop nogle år til at finde en sund balance og tage nogle kilo på, så er der håb for, at din menstruationscyklus kommer igen. Det kræver dog, at du tager på og får en større fedtprocent.
Omvendt bliver jeg nødt til at sige, at det er vigtigt, du passer på dine knogler. Du kan måske ikke mærke konsekvensen af knogleskørheden nu, men tabet af knogle kan ikke rettes op. Man kan kun forebygge yderligere skade på knoglerne. Behandling med p-piller vil være et rigtig godt bud på, hvordan du kan passe godt på knoglerne allerede fra nu af.
Det er din beslutning
Det er din beslutning. Jeg ved ikke, hvorfor du har det træls med at skulle tage p-piller, men jeg kan godt forstå, det kan være svært at skulle indtage noget, du ikke er sikker på, er det bedste for din krop. Jeg synes, det er vigtigt og flot, at du ønsker at passe på din krop og derfor tænker grundigt over mulighederne.
Hvis du kan komme frem til, hvorfor du ikke har lyst til at tage piller, kan du evt. skrive det ned og snakke med din læge om det.
Jeg håber, du kommer frem til en beslutning, som du bliver glad for. Jeg ønsker dig i hvert fald det bedste med at passe godt på din krop.
Du er altid velkommen til at skrive til os igen, hvis du har flere eller andre spørgsmål.
De bedste hilsner
Amalie