Hej dreng på 16
Tak for dit spørgsmål til os. Jeg lægger mærke til, at du skriver, dit spørgsmål er lille, og du tænker, at du lyder hysterisk. Hvis jeg kunne sidde sammen med dig, ville jeg kigge dig dybt i øjnene og sige, at det bestemt ikke er et lille spørgsmål, du skriver om. Det lyder meget svært og pinefuldt for dig!
Jeg kan høre på det, du skriver, at du har gennemgået nogle svære oplevelser med tidligere venner. Det har desværre stået på over lang tid. Det lyder rigtig ubehageligt med “venner”, der driller, kalder dig trælse ting og får dig til at føle dig dum. Jeg forstår godt, det har gjort dig usikker og tilbageholdende.
Hjerne i alarmberedskab
Din reaktion med at trække dig er en helt normal reaktion på at føle sig angrebet. Din hjerne går i alarmberedskab og fortæller dig, at du står over for noget truende – på samme måde, som hvis der stod et farligt dyr over for dig. Når hjernen registrerer noget, der virker som et angreb, aktiverer det din “kæmp eller flygt”-mekanisme.
Du vil være fyldt op af, at det føles farligt, og den rationelle del af din hjerne får ikke plads til at tænke sig om. Din hjerne tænker kun på én ting: Lad mig komme væk! Derfor kan den ikke fortælle dig, at dine venners drillerier heldigvis ikke er noget, du dør af. Men jeg forstår, at det føles lidt på den måde indeni. Faktisk reagerer vores hjerne lige så stærkt på at blive holdt ude af fællesskabet, som hvis vi fysisk blev slået.
Svært at tale fornuft
Det lyder til, at din hjerne efterhånden har været i alarmberedskab mange gange. Derfor er din hjerne ekstra meget på vagt over for situationer, hvor du kunne risikere at opleve et “angreb” igen. Derfor fortæller din hjerne dig, at det nok er bedst at blive væk.
Desværre er det ikke så nemt at tale fornuft til en hjerne i alarmberedskab. Derfor har din hjerne for tiden svært ved at forstå, at ikke alle mennesker eller sociale situationer er farlige.
Gå en ny sti
Det er godt, at du nu er blandt nogle mennesker, du oplever, du kan stole på. Jo flere gange, du oplever, at du godt kan stole på dem, og at du kan åbne dig, jo bedre. Det handler om at gå en ny “sti” oppe i din hjerne. Jo flere gange du går på den sti, der fortæller dig, at du kan stole på mennesker omkring dig, des nemmere bliver det for dig.
Hvad du kan gøre
Når du står over for en situation, som du ikke tør være i, kan du prøve at skrive en liste over alle deltrinnene i det, du skal gøre. Hvis det fx er at betale for at tage bussen, kunne trinnene se sådan ud:
- tjek betalingsmulighederne hjemmefra
- tjek billetprisen
- klargør betalingsmuligheder (hav betalingskort eller det rette antal kontanter klar).
Spørg derefter dig selv, hvilket af trinnene du føler dig mest usikker på. Så kan du gøre noget for at forberede dig bedst muligt på de situationer, du frygter, så de ikke virker helt så skræmmende.
Opsøg hjælp
Dine bekymringer handler om den måde, du tænker og opfatter på. Det er muligt at ændre, men det kan være svært at gøre uden hjælp. Jeg synes ikke, du skal stå alene i at arbejde med det, der udfordrer dig. Derfor vil jeg anbefale dig at opsøge en psykolog, du kan tale med og få hjælp fra. Hvis du ikke selv kender nogen, har vi en liste over tidligere eller nuværende medarbejdere på AdamogEva.dk, som vi vil anbefale.
Mvh Charlotte