Kære Malou
Dejligt at høre, at mit svar på din tidligere henvendelse har hjulpet dig.
Sidst du skrev til adamogeva.dk, nævnte du kort, at dit forhold til din familie ikke er så godt. Denne gang beskriver du mere detaljeret, hvordan forholdet til specielt din mor er meget problematisk, og du ønsker gode råd til, hvordan du kan undgå at besøg hos din mor og din øvrige familie bliver en dårlig oplevelse, som tærer for hårdt på dine kræfter.
Problematisk mor/datter forhold
Mange kvinder har et problematisk forhold til deres mor, men dit forhold til din mor lyder særlig problematisk. Forholdet til din mor lyder til at have været anstrengt, længe før du mødte din kæreste, så jeg tror ikke, at det er forholdet til din kæreste, som er skyld i det problematiske mor/datter forhold.
Du beskriver blandt andet din mor som overbeskyttende i forhold til dig. Jeg tror, det til dels hænger sammen med din opvækst, som har budt på både fysiske og psykiske sygdomme samt en far, der var alkoholiker og ikke var der for dig. Du har på mange måder haft en svær opvækst, som – på godt og ondt - har stor betydning for den, du er i dag.
Når jeg læser om din opvækst, tænker jeg, at det ikke er så mærkeligt, at din mor har været meget beskyttende – og måske nogle gange overbeskyttende. Du er nu selv mor og har sikkert erfaret, at mødre elsker deres børn og ønsker at beskytte dem mod alt, hvad der kan skade dem. Det samme gælder din mor. Din mor har sikkert følt, at der var ekstra meget, som hun skulle beskytte dig mod, og måske førte det til, at hun blev overbeskyttende?
Skal kontakten til mor ”skrottes”?
Det lyder til, at du nogle gange overvejer helt at afbryde kontakten med din familie. Jeg må være ærlig og sige, at jeg ikke tror, det er løsningen for dig. Familien er man født ind i, og det er ikke uproblematisk at vælge den fra. Du vil altid være en del af familien uanset dine følelser. Ikke mindst forholdet mellem mor og datter er noget unikt, som jeg ikke tror, man bare kan ”skrotte”.
Afbryder du kontakten til din familie og din mor, tror jeg ikke, det vil gøre dig rigtig glad. Jeg tror, at du altid vil savne kontakten og vil bære smerten over, hvad der kunne have været, med dig. Hvis din mor og din familie ikke betød noget for dig, så havde du valgt dem fra for længe siden. Du udtrykker også selv et ønske om gode råd til, hvordan du kan sætte grænser, uden at din mor bliver sur, trist eller vred.
Du kan ikke ændre din mor
Noget af det, der irriterer dig, er, at det altid er dig, der skal ringe til din mor, og at det som regel er dig og din lille familie, som må køre den lange vej hjem på besøg hos din mor, selvom din mor giver udtryk for, at hun savner dig og gerne vil se mere til dig. Jeg synes, det lyder til, at du på en måde ville ønske, du kunne ændre på din mor. Det er urealistisk at tro, at du kan ændre på din mor. Den eneste, du kan ændre på, er dig selv. Men ændrer du adfærd, kan det godt være, at din mor også ændrer adfærd.
Sig, hvordan du ønsker familieforholdet
Jeg tror, at det vil være godt for dig, hvis du kan finde frem til, hvilken rolle du ønsker, din mor og din øvrige familie skal spille i din og din datters fremtid. Først når du selv er afklaret omkring, hvilket forhold du ønsker, tror jeg, at du vil kunne melde klart til og fra overfor din familie, uden at stå tilbage med dårlig samvittighed overfor enten dig selv eller familien.
Hvis du for eksempel ønsker at have telefonisk kontakt til din mor en gang om måneden, så kan det godt være, at det er dig, der skal tage initiativet til det; men så gør du det, fordi du har behov for det og ikke for at tilfredsstille din mor. Og på samme måde med besøgene, som du måske også har lyst til at afkorte, selvom der er langt at køre. Det slider nemlig på de fleste forhold – også de gode – hvis man skal være sammen nærmest uafbrudt i flere dage.
Hvis din mor så har et ønske om at høre fra dig eller se dig mere, så må hun tage ansvar for det.
Vær åben og ærlig
Også når det gælder invitationer til fester i familien, skal du gøre op med dig selv, om du har lyst til at deltage. Hvis du kommer frem til, at du ikke har lyst til at deltage, synes jeg, du skal være ærlig (og modig) og fortælle det til din familie, som det er. Det kan være, at du ikke har lyst til at deltage, fordi du frygter, at festen ender i et skænderi, som vil påvirke dit humør i flere dage (eller måske uger) efter festen, og så er det det, du må fortælle dem. Er du ærlig og fortæller dem sandheden, så behøver du ikke føle, at du stikker dem en løgn eller en dårlig undskyldning.
Jeg håber, mit svar også kan hjælpe dig denne gang.
Venlig hilsen Jette