Skal jeg blive eller gå fra min kæreste?

Måske går du rundt og har ondt i maven, fordi du ikke længere har den samme lyst som tidligere til at være sammen med din kæreste. Hvorfor har forelskelsen forandret sig, og hvad skal du gøre ved det? Skal du blive, eller skal du gå?

Det er helt naturligt at drømme om et fast forhold med en kæreste, hvor det handler om kærlighed, romantik og glæde. Men at have en kæreste er også hårdt arbejde, hvor følelser og venskab skal plejes og holdes levende, så kærligheden ikke dør.

Kærestesorg

Mister du den kæreste, der betød så meget for dig, vil du opleve kærestesorg. Det er ikke kun den, der bliver forladt, som oplever kærestesorg – det gør også den, der forlader. Det sker fordi, du mister en person, du har lukket helt ind i dit liv og delt dele af dig selv med. Derfor kræver et kærestebrud mange overvejelser.

Grunde til at blive

Jeg vil fremhæve tre typiske grunde til at vælge at blive sammen med sin kæreste:

1. Kærlighed

Du finder ud af, at du elsker din kæreste og ikke kan leve uden. I får løst de problemer, I har. Der er god grund til at blive sammen, da forholdet bygger på kærlighed, respekt, ærlighed og tillid til hinanden. Læs mere om det i artiklen Kærlighed og forelskelse.

2. Ensomhed

Du bliver af frygt for at blive alene. Du orker ikke at starte forfra med en anden. Du er bange for at komme til at savne en kæreste eller de ting, kæresten gør for dig i hverdagen. At vælge at blive, fordi du er bange for savnet, er ikke en holdbar løsning, for den bygger på frygt for ensomhed mere end kærlighed til den anden. Frygten for at stå alene kan være skræmmende og give usikkerhed, men ikke desto mindre kan det være den bedste løsning for jer begge.

3. Dårlig samvittighed

Du bliver i forholdet, fordi du er bange for at gøre din kæreste ked af det, hvis du går. Hvis du ikke oplever kærligheden på samme måde mere, men har en kæreste, der er ovenud forelsket i dig, kan overvejelser om at gå give dig dårlig samvittighed. Det kan betyde, at du af medlidenhed bliver i forholdet, hvilket ikke er sundt for nogen af jer. Du må være ærlig overfor din kæreste, så I sammen kan finde en god vej at gå for jer begge.

Grunde til at gå

Jeg vil her nævne fire mulige grunde til at vælge at gå:

1. Kærligheden visner

I er gledet fra hinanden, og du synes, det er mest respektfuldt både over for dig selv og din kæreste, at jeres veje skilles. Det er helt reelt, at kærlighed kan visne, følelser kan forsvinde, og venskab kan dø ud. Kærestetiden er netop en prøvetid, hvor I skal blive klar over, om det er jer to. Hvis kærligheden og troen på forholdet er forsvundet, er det vigtigt at tale ærligt om det, og det kan være en god løsning at gå fra hinanden.

2. Hvis nu jeg bliver svigtet

Du kan vælge at gå, fordi du er bange for, at din kæreste skal gå fra dig. Det lyder måske mærkeligt, men når du er i et forhold, kan du opleve frygten for, at din kæreste ikke gengælder dine følelser. Du har måske svært ved at gøre dig sårbar over for din kæreste, og det kan virke lettere selv at trække dig i stedet for at spørge kæresten. Her vil jeg opfordre dig til at vove pelsen, også selvom du kan få et svar, du ikke ønsker. Det er jo muligt, at I begge er nervøse for, hvor I har hinanden. Det kræver mod og vilje at tage snakken, men det kan give klarhed, større ærlighed, nærhed, tryghed og tillid i forholdet.

3. Jeg er forelsket i en anden

Du kan vælge at gå, fordi du er begyndt at få følelser for en anden. Det er helt naturligt, at du kan opleve, du bliver forelsket i en anden, mens du har en kæreste. Du kan vælge, om den nye forelskelse er værd at ofre dit nuværende forhold på. Eller måske kan forelskelsen fortælle dig, at der er noget, du savner i forhold til din kæreste.

Du må gøre op med dig selv, hvilke følelser du har, hvilke du ikke har, om du tror på noget kan ændre sig, og om du er villig til at arbejde på jeres forhold. Det er mest respektfuldt for jer begge, at du får talt ud med din kæreste om jeres forhold, inden du begynder at beslutte, hvad der skal ske, hvis I slår op med hinanden.

4. Idealer

Du kan vælge at gå, fordi forholdet ikke lever op til dine forventninger. Ugeblade, reklamer, tv-serier m.m. kan være med til at skabe idealer, der gør, at du stræber efter mere og bedre – det perfekte forhold. Det perfekte forhold findes dog ikke. Jo længere du kommer ind i et forhold, jo flere små skønhedsfejl vil du og din kæreste kunne udpege ved hinanden, hvilket netop er et udtryk for, at I rent faktisk er kommet tættere på hinanden.

I starten passer du på og forsøger at give det perfekte billede af dig selv. Men efterhånden slapper du mere af og lukker kæresten længere ind i dit liv med de fejl og mangler, der måtte være. Hvis kæresten har for mange fejl, kan du måske få lyst til at gå, selvom det måske er langt bedre at kæmpe for kærligheden. Det vil føre til, at I gradvist vokser tættere sammen og lærer nye ting om hinanden.

Mærk efter

Jo tættere du og din kæreste har været på hinanden, jo sværere kan det være at tage beslutningen om at blive eller gå. Det er ikke godt for hverken dig eller din kæreste at blive holdt hen i uvished eller falsk håb. Det er en god ide at få tingene ærligt frem i lyset på en respektfuld måde, hvor I begge kan blive hørt i jeres frustrationer.

Hvis du vælger at blive, skal du være forberedt på, at dine overvejelser om at gå kan have skabt megen usikkerhed imellem jer. Det er derfor vigtigt, at I løbende snakker om jeres følelser for hinanden.

Hvis du vælger at gå, kan du komme til at opleve længsel, sorg og smerte. Det kan skabe et stærkt savn, hvor du ønsker din kæreste tilbage – måske bare som en god ven. Du skal også være forberedt på, at din kæreste kan blive meget ked af det og skuffet, og det kan forstærke lysten til at gå tilbage.

Nogle går tilbage til den samme fyr mange gange, mens andre hurtigt går ud og finder en anden kæreste, og andre igen isolerer sig i en længere periode.

Efter et kærestebrud er det en god ide at give dig selv tid til at finde dig selv igen. Du skal have tid til både at være ked af det og vred, og til at glæde dig over det gode ved det tidligere forhold. Det er vigtigt, du undersøger, hvorfor gnisten forsvandt, og hvad der gik galt. På den måde lærer du af dine oplevelser, og det kan du bruge, hvis du senere får en ny kæreste.

Annoncer