Jeg er forelsket! – Eller er jeg?

Det føles skønt at være forelsket! Sommerfugle kan mærkes – ikke bare i maven men måske ud i både finger- og tåspidser. Men hvad er forelskelse for noget, og hvad gør den ved os? Og hvad er egentlig forskellen på forelskelse og kærlighed?

Forelskelse – hvad er det?

Alle har et ønske om at høre til og føle sig forbundet til andre mennesker. En del af dette ønske er en længsel efter at finde ét menneske, som betyder mere end nogen anden, og hvor jeg betyder mere end nogen anden for det menneske. Derudover længes vi efter et menneske, der accepterer os, som vi er. Forelskelse er følelsen, der opstår, når vi møder et menneske, som muligvis kan være denne person. Og det føles fantastisk! Først og fremmest fordi vi møder et menneske, som vi synes, er spændende, sød og dejlig, og det føles rart at bruge tid sammen med ham eller hende.

Forelskelse er også rart, fordi vi gennem øjenkontakt, beskeder eller snaps kan opleve bekræftelse og accept af, hvem vi er. Det føles dejligt og kan give selvtillid og overskud. Og det skal du bare nyde! Når du er forelsket, kan du opleve at være opløftet, lidt nervøs på en spændt måde, og din tankegang kredser om denne ene person. Når du er forelsket, sker der rent faktisk det, at hjernen udløser forskellige hormoner og belønningsstoffer, og de giver dig en følelse af lykke, glæde og samhørighed overfor den person, du er forelsket i.

Forelskelse kan overskygge alt

Når du bliver forelsket, kan du have svært ved at koncentrere dig og holde fokus. Du kan nogle gange kun tænke på ham eller hende, og alt andet virker ligegyldigt. Du har bare lyst til at være sammen med ham eller hende hele tiden og kommer måske til at glemme venner og familie. Her er det vigtigt at holde fast i gode venner.

Husk at bruge tid sammen med dine gode venner og tal om andet end ham eller hende, som du er forelsket i (selvom det kan være svært, når man kun tænker på det!). Du har brug for dine venner uanset, om du bliver kæreste med den person, du er forelsket i eller ej.

Forelskelse kan også overskygge i sådan en grad, at man kan komme til at glemme sig selv. Derfor er det godt at holde fast i sig selv og stå fast på sine egne værdier og grænser. Han eller hun, som du er forelsket i, kan muligvis have nogle andre værdier eller ønsker til jeres forhold end dig, og her er det vigtigt at overveje, hvad du ikke vil gå på kompromis med.

Forelskelse gør blind

Forelskelse kan fylde meget, når det står på. Det er en dejlig følelse, og du kan synes i denne periode, at ham eller hende, du er forelsket i, er nærmest helt fejlfri. Forelskelsen kan føles som et par briller eller et behageligt slør, hvor du ser helt anderledes på den person, du er forelsket i, end andre gør, men også end du tidligere selv gjorde – eller kommer til, når forelskelsen lægger sig igen.

Under forelskelsen ser du ofte ikke de sider af personen, som du måske ikke bryder så dig meget om eller som kan give konflikter. Derfor er det også en god ide at vente noget tid med at blive kærester eller begynde at kysse og røre meget intimt ved hinanden. Når forelskelsen har lagt sig en smule, kan du se sider af personen, som du ikke så under forelskelsen. Forelskelsen vil lægge sig på et tidspunkt, og her skal du så finde ud af og mærke efter, om du stadig har interesse for personen.

Forelskelse kan nemlig også være en meget flygtig følelse. Det betyder, at forelskelsen kan forsvinde nærmest lige så hurtigt, som den er opstået. Af samme grund er din forelskelse ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du bliver kæreste med denne person. Det kan derfor være godt at mærke efter, vente lidt og se, om forelskelsen og interessen i denne person varer ved – og muligvis bliver til kærlighed. Men hvordan ved man egentlig det?

Forskel på forelskelse og kærlighed

Forelskelse og kærlighed er ikke det samme. Når forelskelsen gradvist aftager, kan kærligheden gradvist opstå. Kærlighed er svær helt at definere, men det er, når du accepterer personen, som han eller hun er, og når du vælger at elske personen på trods af personens mindre gode sider. Hvor du under forelskelsen kan opleve at være ukoncentreret, urolig og nervøs, er kærlighed i højere grad kendetegnet ved, at du er rolig og afslappet. Når du elsker et andet menneske, føler du dig tryg i relationen og har tillid til personen. Her har begge parter lyst til at være sammen og lære hinanden mere at kende.

Forelskelse og kærlighed kan selvfølgelig godt være tilstede samtidig, men forelskelsen vil langsomt aftage og blive erstattet af den dybere kærlighed, selvom man godt engang imellem kan føle sig forelsket – også langt inde i et parforhold. Kærlighed kan altså opstå, når to mennesker, som har kærlige følelser overfor hinanden, vælger hinanden fuldt ud og sammen arbejder på et stabilt og trygt parforhold.

Forelskelse opleves forskelligt

Forelskelse er en fantastisk følelse! Du kan være meget glad og have maven fuld af sommerfugle. Men for nogle føles det slet ikke så overvældende. Forelskelse er individuel og personlig – og forelskelse mærkes forskelligt fra person til person. Derfor skal du ikke blive bekymret, hvis du ikke mærker følelserne helt så tydeligt og voldsomt – det kan sagtens komme i mindre grader og lede til kærlighed alligevel.

I alle tilfælde skal du bare nyde forelskelsen og lære personen godt at kende, så I sammen kan finde ud af, hvad det skal føre til.

Annoncer