HPV og vaccinen

HPV og smittefare

HPV står for Human Papilloma Virus. Der findes over 100 forskellige typer af HPV.
HPV er en kønssygdom, som kan smitte både piger og drenge. Nogle typer HPV kan give kønsvorter. De kan sidde på de ydre kønsorganer og omkring endetarmsåbningen. Andre typer af HPV kan i sjældne tilfælde give celleforandringer, som kan udvikle sig til kræft.

Virus kan sidde på huden, på slimhinderne i munden og i skeden, på kønsorganerne og ved endetarmsåbningen. Derfor kan HPV smitte ved både samleje, oralsex, analsex og tungekys.

Tegn på HPV-infektion

Der er sjældent synlige tegn på, at en person er smittet med HPV. Det er én af grundene til, at HPV smitter så let – man kan være smittet uden at vide det og dermed smitte andre. Det er IKKE muligt at teste, om en person er smittet med HPV. Hvis der er kommet kønsvorter eller de sjældne celleforandringer, kan lægen tage en prøve af lidt hud og slim og undersøge, om der er HPV i prøven.

Hvis du finder uregelmæssige knopper i skeden eller på skamlæberne, på mellemkødet, på penis eller ved endetarmsåbningen, kan det være kønsvorter. Så er det en god ide at få en tid hos din læge, som kan vurdere, om det er kønsvorter eller en anden sygdom, og du kan få den rigtige behandling.

HPV kan føre til kræft

De fleste menneskers immunforsvar kan selv bekæmpe HPV, så man bliver rask igen. De fleste tilfælde af både kønsvorter og lette celleforandringer vil forsvinde før eller siden uden behandling.

Alligevel tilbydes der vaccine mod HPV og skrives meget om det i medierne, fordi nogle typer HPV kan medvirke til udvikling af kræft i blandt andet livmoderhalsen og mandlerne. Der går normalt mellem 5 og 15 år fra den første smitte til udviklingen af kræftceller.

Kvinder over 23 år, der ikke er vaccineret mod HPV, tilbydes hvert tredje år en celleprøve hos deres praktiserende læge. På den måde kan celleforandringer opdages og behandles, før de udvikler sig til kræft.

Den bedste beskyttelse mod HPV er kondom. På den måde er du også beskyttet mod andre kønssygdomme og graviditet. Men kondom beskytter ikke 100% mod HPV, fordi virusset også kan sidde på huden omkring kønsorganerne.

Vaccination mod HPV

HPV-vaccination beskytter mod de to mest almindelige typer HPV, som er årsag til 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Hvert år rammes ca. 375 danske kvinder af livmoderhalskræft, og hvert år bliver 6.000 kvinder danske kvinder opereret for forstadier til livmoderhalskræft. Halvdelen af kvinderne er under 45 år, når de får konstateret livmoderhalskræft.
Vaccinen giver også god beskyttelse mod kønsvorter.

Bivirkninger ved vaccinen

HPV-vaccinen kan have bivirkninger – ligesom andre vacciner og medicin. Det er almindeligt, at huden bliver øm, rød og hævet der, hvor lægen stikker. Nogle kan efterfølgende få feber, hovedpine og kvalme samt en fornemmelse af ømhed forskellige steder i kroppen. Mange får slet ingen bivirkninger.
Allergiske reaktioner og alvorlige bivirkninger er meget sjældne, og vaccinen bliver vurderet som meget sikker.

Der er på verdensplan givet mere end 175 millioner doser af vaccinen. I Danmark er der givet mere end 1,5 millioner doser. Mellem 2009 og 2015 er der i Danmark indberettet i alt 1305 mulige bivirkninger ved vaccinen. Heraf er 363 blevet klassificerede som alvorlige.
Antallet af indberettede bivirkninger betyder ikke, at der er sammenhæng mellem vaccinen og den indberettede bivirkning. Det betyder udelukkende, at der er mistanke om, at det er vaccinen, der har givet bivirkningen.

Alle indberetninger om formodede bivirkninger ved HPV-vaccinen bliver overvåget tæt af Sundhedsstyrelsen. Hvis du tror, du har fået bivirkninger af en medicin eller vaccine, kan du melde det til Lægemiddelstyrelsen.

Vaccinen anbefales af læger og sundhedsstyrelsen

Før man bruger enhver type lægemiddel eller vaccine, må man stille sig selv spørgsmålet: Gør det mere gavn end skade? I Danmark har både Sundhedsstyrelsen og det lægefaglige selskab, Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, udtalt, at de anbefaler vaccinen mod HPV, da de mener, der er langt flere fordele end ulemper ved at lade sig vaccinere. I Danmark anbefales vaccinen således af både de lægefaglige eksperter på området samt af landets øverste sundhedsmyndighed.

Kilder:
Pressemeddelelse Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi
Sundhedsstyrelsen
Pro.medicin.dk

Annoncer