Homoseksuel eller bare anderledes?

Følelsen af at være anderledes og forkert gør ondt og fører nemt til ensomhed. Man bliver lidt bange for at være sammen med andre, fordi man ikke rigtig passer ind. Måske kender du de følelser og har opgivet at finde ind i fællesskabet med dine jævnaldrende. Det gør ondt at føle sig anderledes, og måske går du også og tumler med spørgsmålet om, hvorfor det er sådan, og om du er homoseksuel. Vi skal lære at forstå vores følelser og finde ud af, hvad vi vil gøre ved dem.

Robert følte sig anderledes og forklarede: “De kaldte mig alle mulige ting; sagde at jeg var tøset, feminin eller homo. Ja, de havde bestemt, at jeg var homoseksuel længe før, jeg selv blev klar over det. Jeg gjorde alt muligt for at blive som de andre drenge: jeg spillede fodbold, kørte motorcykel m.m., men det hjalp ikke; jeg følte stadig, at jeg var anderledes.”

Gode venner

Hvis du er mellem ni og 15 år og føler dig meget tiltrukket af kammerater af dit eget køn, betyder det ikke nødvendigvis, at du er homoseksuel. Det er nemlig meget almindeligt netop i den periode at knytte dybe eller eksperimenterende venskaber med jævnaldrende kammerater af samme køn. Gennem de venskaber lærer du en hel masse om, hvad det vil sige at være dreng eller pige. Det kan du få stor glæde af hele livet igennem.

Men hvis du af en eller anden grund ikke føler dig tilpas med jævnaldrende af dit eget køn, kommer du til at stå meget alene, når den naturlige interesse for din seksualitet vågner. Så har du ikke nogen af dit eget køn at spejle dig i, lære af og få opbakning af. Måske søger du i den situation efter venskaber med nogle, der er mindre end dig selv, som du ikke føler dig usikker overfor – eller en anden jævnaldrende, som måske er ligeså ensom, og hvor du ikke skal kæmpe for opmærksomhed.

I de nære venskaber bliver du bekræftet i, at du er ok. Da din krop forandrer sig meget i de år, har du også brug for at blive bekræftet på det seksuelle område, selvom det måske sker gennem nogle, der er noget yngre end dig. I udvikler måske en form for seksuelle lege eller fantasier, fordi du på en eller anden måde har brug for at mærke din seksualitet. Sådan en udvikling kan godt påvirke venskabet, så der udvikler sig homoseksuelle følelser.

Forelsket

Måske er du simpelthen blevet forelsket i en af samme køn som dig selv. Du ser med beundring på ham eller hende og kan slet ikke undvære at være i nærheden, når du har chancen. Når du tænker på ham eller hende, føles det helt ok at være homoseksuel. Det er, som om han eller hun er svaret på dine spekulationer. Du tænker, at dit liv ville være perfekt, og alle sorger ville være væk, hvis du bare kunne få ham eller hende.

Din forelskelse er helt ok, ja, den er smuk og god og viser, at du har evne til at sætte pris på andre mennesker. Den viser også, at der er noget vigtigt hos den anden, som du har brug for. Det menneske, du bliver forelsket i eller tiltrukket af, kan lære dig mange ting. Det er nemlig tit sådan, at du bliver forelsket i det, du ikke finder ved dig selv.

Din forelskelse kan blive en mulighed for at lære nye sider af dig selv at kende. Hvis du er blevet forelsket, kan du selvfølgelig vælge at søge en homoseksuel kontakt, men du kan også vælge at lære dig selv bedre at kende og finde ud af, hvorfor du føler dig så godt tilpas sammen med ham eller hende. For din homoseksuelle forelskelse betyder ikke nødvendigvis, at du er homoseksuel. Alle mennesker tiltrækkes af mennesker af deres eget køn. Det handler om, hvordan du forstår dine følelser, og hvad du gør ved dem.

Overgreb og homoseksualitet

Følelse af ensomhed og følelse af at være anderledes eller homoseksuel kan skyldes, at man har haft seksuelle oplevelser med større børn eller voksne. Er det tilfældet for dig, har du været udsat for et seksuelt overgreb. Måske har den voksne oven i købet fortalt dig noget, der får dig til at tro, at du er homoseksuel.

Hvis du har været udsat for seksuelle overgreb af en eller anden slags, er det helt naturligt, at du kæmper med din seksualitet og med at finde ud af, hvem du selv er. Men det er ikke ensbetydende med, at du er homoseksuel. Det handler meget mere om, at et overgreb gør det svært for dig at udvikle dig til den, du er. Et overgreb kan nemt give dig en oplevelse af, at du er anderledes. Og det kan gøre det svært for dig at være naturligt sammen med jævnaldrende kammerater og tage del i deres måde at snakke om det seksuelle på – og spille op til hinanden på – udfordre hinanden på osv.

Hvis du kan kende dig selv i nogle af disse tanker og oplevelser, er det vigtigt at søge hjælp. Ingen kan lave om på det, der er sket, eller lave om på dine følelser. Men du skal finde ud af, hvad du gør ved dine følelser, og hvordan du kommer videre på en god måde. Så du kan være glad ved at være den du er og føle både glæde og spænding over din egen seksualitet.

Få hjælp

Der er meget hjælp at hente her på AdamogEva.dk. Du kan fx søge på leksikonordet homoseksuel eller overgreb. Så får du en masse henvisninger til artikler og svar, som forhåbentlig kan hjælpe dig.

Hvis du har brug for en at tale med om et overgreb, kan du kigge på Ressourcer, hvor der er mange, som tilbyder terapi og sjælesorg.

Du kan måske også finde hjælp i KNUS - Kristent Netværk omkring Udfordret Seksualitet.

Annoncer