Kære 17 årige.
Jeg er glad for at høre, at du både går til psykolog og til læge. Jeg vil opfordre dig til at tale helt åbent om dette, uden at skjule noget.
Når man cutter…
Sker der det helt fysiske, at hjernen frigiver nogle af de stoffer, som for et kort øjeblik skaber en vis lykkefølelse. Det er det, man blandt andet kalder serotonin. Serotonin gør, at man føler sig mere glad og måske lidt opstemt. Det er også dette stof, man kan få frigivet ved at dyrke sport, hvor man får pulsen op. Nogle oplever også at det frigives ved alkoholindtagelse.
Når man cutter, så får man den samme frigivelse, som giver en form for rus. Problemet er, at man kan blive afhængig af dette rush. Man kan, som du beskriver, faktisk ikke lade være.
Oveni dette er der åbenbart også en psykisk komponent. Jeg får indtryk af, at selvom du ikke ønsker, at din veninde også skal skade sig selv, så bliver du også lidt opstemt af det. På en måde kan man sige, at det er hendes problem, men det virker som om, I gensidig påvirker hinanden i en meget uheldig retning.
Tal om det
Jeg kan kun opfordre dig til at tage fat på det hos psykologen og sammen med psykologen tale om, hvordan du vænner dig af med dette igen. Der bliver nemlig tale om en slags afvænning, hvor du lærer at gøre noget andet, når behovet for at cutte opstår.
Måske skal du tage din veninde med til psykologen, så I sammen kan lægge en plan.
Samtidig vil jeg sige, at uanset hvor dygtig din læge og psykolog er, så kommer dette kun til at stoppe, hvis du virkelig selv sætter alle sejl ind på at ville det.
Læs også dette svar til en anden med lignende problemer:
Veninde cutter – har hun brug for hjælp og hvad gør jeg?
Venlig Hilsen
Steen Kruse