Kære V
Det gør mig ondt at læse om, hvad du har været udsat for. (Tidligere henvendelse er her: Overgreb har sat spor - vil det vare for livet?)
Jeg tænker, det både er alvorligt og meget krænkende for dig. Det er meget forståeligt, at du har det skidt, og din mave gør ondt. Jeg er rigtig glad for, at du skriver igen.
Voldtægt
Du har for anden gang været udsat for et overgreb, som du selv benævner som voldtægt. Ofte er der forskellige opfattelser af, om der er tale om voldtægt. Ikke sjældent føler offeret sig voldtaget eller seksuelt krænket, mens gerningsmanden udtrykker, at forholdet var frivilligt og foregik i enighed. Fagfolk er enige om, at der er tale om voldtægt, hvis man med vold eller trusler om vold tvinges til seksuelt samvær. – Det er jo det, der er din oplevelse. Det er en alvorlig sag.
Søg professionel hjælp nu
Jeg har talt med en del unge, som har været udsat for overgreb. Unge som også har været udsat for overgreb på lignende måde, som du beskriver. Det er min oplevelse, at langt de fleste piger, som tager imod professionel hjælp, kommer godt videre i livet også i forhold til sexlivet. Derfor er min helt klare opfordring til dig, at du skal søge professionel hjælp nu og ikke lige vente og se, om det går over af sig selv. Det går på ingen måde over af sig selv. Det, du har oplevet, kan sætte dybe spor, hvis ikke du får det talt igennem med nogen.
Jeg er overbevist om, at du kan få god hjælp til at få det bearbejdet det, du har oplevet
Skyld og skam
Mange, der har været udsat for voldtægt eller overgreb, har svært ved at søge hjælp, fordi de føler skyld eller skam ved at tale om overgrebet. Det er måske også din oplevelse. - Det er almindelige følelser; men et overgreb er aldrig den ramtes skyld. Jeg håber også, du kan overbevise dig selv om, at det ikke er din egen skyld. – Der er mennesker, der gerne vil forsøge at hjælpe dig, hvis du ønsker hjælp.
Det kan være, at du er bange for ham, der begik overgrebet og er bange for, hvad der vil ske, hvis du fortæller om overgrebet. Men du kan godt søge hjælp, uden at overgrebet bliver meldt til politiet. Gerningsmanden behøver altså ikke få det at vide.
Center for voldtægtsofre
På et Center for Voldtægtsofre kan du få at vide, hvordan du kan få hjælp, selvom det er noget tid siden, overgrebet har fundet sted. Du kan finde hjælp på www.voldtaegt.dk, her kan du finde informationer og få svar på mange af de spørgsmål, du går med.
Du kan enten selv kontakte centret eller bede en, du har tillid til, om at hjælpe dig. Det kan f.eks. være dine forældre, din lærer eller din læge.
Brug dit netværk
I den situation du er i, Line, synes jeg også, det er vigtigt, at du fortæller nogen af dine nærmeste, hvad du har oplevet og hvordan du har det. De kan kun give dig den hjælp og støtte, du har brug for, hvis de ved, hvad der er sket og hvordan du har det. Selvom det kan være rigtig svært, så prøv at fortælle om det og tag imod al den hjælp og støtte, der tilbydes dig fra venner og familie.
I din situation kan man let få lyst til at isolere sig og trække sig ind i sig selv. – Det er vigtigt, at du forsøger at undgå at isolere dig. Jo mere du isolerer dig, jo dårligere risikerer du at få det. Derfor skriver jeg igen til dig: Fortæl til en eller nogle få, du har tillid til, hvad du har været udsat for og søg professionel hjælp. Jeg tror på, at du kan få hjælp til at komme igennem det, du står i lige nu. Så du kan komme godt videre i dit liv.
Jeg ønsker det bedste for dig. Pas rigtig godt på dig selv. Du er velkommen til at skrive igen, hvis du har brug for det.
De bedste hilsner
Annette