• Sterilisation

  Kvinder:

  Sterilisation af en kvinde er at lukke æggelederne og dermed forhindre hende i at blive gravid.

  Det er en kikkertoperation under fuld bedøvelse. Kirurgen lukker æggelederne ved at sætte en klips på eller brænde dem med lidt strøm, så ægget ikke kan nå ned i livmoderen og mødes med en sædcelle. Dermed sker der ingen befrugtning. Metoden er meget effektiv. Kun i ganske få tilfælde bliver der genskabt en passage i æggelederne.

  Kvinden fortsætter med at have ægløsning og menstruation. Det ubefrugtede æg bliver opløst og opsuget i kroppen som andre celler.

  For at blive steriliseret skal kvinden være 18 år. Og hun skal være helt sikker på, at hun ikke vil have flere børn, for det kan ikke laves om. Det kræver derfor grundig overvejelse og flere samtaler med både hendes mand og egen læge.

  Mænd:

  Sterilisation af en mand er at lukke sædlederne og derved forhindre, at han kan gøre en kvinde gravid.

  Det er en lille operation – oftest i lokalbedøvelse. Kirurgen skærer sædlederne over, så sædcellerne ikke kan nå frem til urinrøret. Sædcellerne dannes stadigvæk, men bliver opsuget i kroppen på samme måde som andre celler. Meget sjældent bliver passagen i sædlederne gendannet.

  En steriliseret mand kan stadig få udløsning, og der kommer næsten lige så meget sædvæske ud som før – det er bare uden sædceller.

  En mand skal være 18 år for at blive steriliseret og være helt sikker på, at han ikke vil have flere børn. Det er nemlig temmelig vanskeligt at sy sædlederne sammen igen. Derfor kræver det grundig overvejelse og flere samtaler med både hans kone og egen læge.


 • Artikler om Sterilisation

  Svar om Sterilisation

  Annoncer