• Gonorré

  Gonorré er en seksuelt overført sygdom med en bakterie, som kan give infektion i urinrøret og livmoderhalsen; i sjældnere tilfælde også i halsen og endetarmen.

  Forekomst

  Der anmeldes ca. 800 tilfælde af gonorré om året i Danmark. Ca. 3/4 af tilfældene er hos mænd. Omtrent halvdelen af tilfældene findes hos mænd, der har sex med mænd. Ubehandlet kan sygdommen føre til underlivsbetændelse hos kvinder og betændelse i bitestiklerne hos mænd.
  Kompliceret gonorréinfektion hos kvinder kan gøre det besværligt eller umuligt at blive gravid. Infektion med gonorré øger risikoen for graviditet uden for livmoderen.

  Smittemåde

  Gonorré kan smitte ved samleje, oralsex og analsex.
  Kondom beskytter mod gonorré.

  Symptomer

  Symptomer opstår som regel 2-7 dage efter smitte. Det kan være svie ved vandladning eller udflåd fra urinrøret. Kvinder kan opleve underlivssmerter og smerter ved samleje. Omkring halvdelen af smittede kvinder oplever symptomer, mens den anden halvdel er smittet uden symptomer.
  Hos mænd får 90% af de smittede symptomer typisk i form af rigelige mængder slimet udflåd. Derfor kaldes tilstanden også populært for en “dryppert”.
  Hvis bakterien breder sig til blodet, får man som regel feber og i nogle tilfælde smerter og hævelser i fx ankel, knæ, hofte eller skulder.

  Behandling

  Gonorré behandles med antibiotika. Du bør informere den eller dem, du har haft sex med, så de kan blive undersøgt og evt. behandlet. Du udvikler ikke immunitet overfor gonorré. Det vil sige, du kan blive smittet igen, efter at sygdommen er blevet behandlet.

  Boje Kvorning Ehmsen, læge


 • Artikler om Gonorré

  Svar om Gonorré

  Annoncer