Gravid teenager. Det er sikkert ikke, hvad du havde drømt om. Måske er du ked af det, forvirret og i tvivl om, hvad du skal gøre. Skal du få en abort? Skal du beholde dit barn? Hvad siger kæresten? Veninderne? Dine forældre? De fleste piger i din situation føler, de står med et ensomt og svært valg. Men du kan få hjælp.
Det er ofte overvældende at få konstateret en graviditet, uanset om det er planlagt eller ej. Der er mange tanker og følelser at forholde sig til. Det er svært at være ung og uønsket gravid, især hvis du ikke er i et stabilt parforhold. Måske var det en smutter, og du har været nervøs og håbet på at få menstruation, men nu ved du, at du er gravid. Det kan være, du oplever det både skræmmende og spændende.
Det er vigtigt, du taler med nogle, du har tillid til, om hvordan du har det. Det kan være din kæreste, dine forældre, dine veninder, en lærer eller din læge. Som ung gravid vil du nok opleve, at dine omgivelser forventer, du ønsker en abort. Deres argumenter kan være, at du er for ung til at blive mor og tage ansvar for et barn. Eller at din ungdom vil være ødelagt, og at du ikke kan få en uddannelse, hvis du får barn nu. Måske føler du dig presset. Men det er dig og dit barn, det handler om. Det er dig, der skal tage et valg og skal leve med den beslutning, du tager.
Kvinder i Danmark kan få abort inden udgangen af 12. graviditetsuge. Det er enten medicinsk abort, hvor nogle piller sætter aborten i gang, eller kirurgisk abort, hvor fostret suges ud gennem et rør i livmoderkanalen. Efter 12. graviditetsuge skal der søges om tilladelse til abort. Hvis du er under 18 år, skal dine forældre give tilladelse til abort. Hvis du ikke ønsker at fortælle dine forældre, du er gravid og ønsker abort, kan du søge om tilladelse til abort, uden at dine forældre får det at vide.
Hvis du overvejer abort, skal du henvende dig til din læge. Din læge fortæller om abortindgrebet og skal også fortælle dig, hvilke støttemuligheder du har, hvis du vælger at beholde barnet. Selv om du har besluttet dig for abort, kan du fortryde indtil sidste øjeblik før indgrebet.
Efter en abort kan du føle dig både lettet og ked af det. Især efter kirurgisk abort kan der være fysiske komplikationer. Mange kvinder oplever efterfølgende psykiske reaktioner som tomhed, tvivl og tristhed. En abort spoler ikke tiden tilbage til før, du blev gravid.
Du kan bortadoptere dit barn, hvis du ønsker, at barnet skal leve, men ikke kan overskue at beholde det. Hvis du beslutter dig for bortadoption, skal du først give det endelige samtykke tre måneder efter barnets fødsel. I den tid er der altså mulighed for at fortryde. Du skal henvende dig til Familieretshuset, hvis du overvejer bortadoption. Hvis du vil vide mere om rettigheder og muligheder for både moren og faren, kan du læse om det på Adoptionsnævnets hjemmeside.
Måske kan du allerede mærke forandringer i din krop. Det skyldes, at dit barn udvikler sig hele tiden fra befrugtningstidspunktet til fødslen. Hvis du gerne vil beholde dit barn, har du sikkert mange praktiske og følelsesmæssige bekymringer. Men på ni måneder kan mange ting falde på plads. Du er ikke den første teenager, der får et barn.
Din sagsbehandler på kommunen kan oplyse om dine økonomiske muligheder, og der er hjælp at få i vores kommunale system. Når først barnet er der, gøres der meget for at yde den støtte og opbakning, du kan have brug for som ung mor. Der er også ekstra hjælp at hente under uddannelse. Når du har født, kan du få jævnlige besøg af sundhedsplejersken. Hun vil vejlede og støtte dig i at passe dit barn. Du kan også få kontakt med hende allerede inden fødslen.
Sundhedsplejersken kan også få dig med i et netværk med andre unge mødre. At blive mor vil forandre dit liv. Det er både hårdt og skønt! At få et barn giver nye muligheder og nye udfordringer i dit liv.