I vores leksikon kan du læse om, hvad sexsygdomme (også kaldet kønssygdomme) er, hvilke symptomer de har, og hvilken behandling der findes. Her fokuserer vi på, hvordan du kan undgå at blive smittet med en sexsygdom.
Hvis en sexsygdom ikke bliver behandlet i tide, skaber den alvorlige infektioner i kroppen. Flere af sexsygdommene kan føre til, at man ikke kan få børn – det gælder både kvinder og mænd. Hvis du vælger at dele sex med en anden person, er det derfor meget vigtigt, I begge ved noget om, hvordan I skal beskytte jer mod at blive smittet.
Har du mistanke om, at du kan være smittet, skal du straks gå til læge for at blive undersøgt, så du kan blive behandlet hurtigst muligt. Hvis du har en sexsygdom, skal du fortælle det til den eller dem, du har delt sex med, så de også kan blive behandlet.
Det er faktisk sådan, at hvis alle deler sex – også oralsex, analsex og i det hele taget intim berøring af hinandens kønsdele – med kun én person i løbet af deres liv, vil sexsygdomme blive udryddet. For sexsygdomme smitter, når du deler sex med en person, der har sygdommen. En del af sexsygdommene er endda så luskede, at de ikke giver tydelige symptomer før efter et stykke tid. Hvis du har delt sex med flere, kan du derfor være smittet, uden hverken din sexpartner eller du selv ved det.
Den bedste metode til at undgå at blive smittet med en kønssygdom er derfor kun at dele sex med én person i løbet af sit liv. Men virkeligheden er, at rigtig mange mennesker har (haft) mere end én sexpartner. Derfor findes sexsygdomme, og derfor er det vigtigt, du beskytter dig selv.
Du kan beskytte dig selv og den, du deler sex med, ved at bruge kondom ved hvert eneste samleje. Kondomet beskytter både kvinden og manden mod de fleste sexsygdomme, når manden får det på lige så snart, han har rejsning. Men det skal være allerede på det tidspunkt, da der kommer noget væske (præsperm) ud af penis, når manden har haft rejsning i kort tid, og den væske kan også indeholde smitte. Kondom skal bruges ved både almindeligt samleje og ved analsex, hvis det skal beskytte mod sexsygdomme.
Hvis I vælger at have oralsex, skal I bruge slikkelapper, så I ikke berører den andens kønsdele direkte med munden. Risikoen ved smitte med en sexsygdom ved oralsex er ikke så stor, men det er ikke nogen god idé at tage chancen – det er trods alt dit helbred, det handler om!
I mange år har slagordet “Kondom = sikker sex” kørt som en kampagne for at nedbringe antallet af både kønssygdomme og uønskede graviditeter. Metoden er bare ikke 100% sikker, da kondomet kan bruges forkert eller gå i stykker.
De fleste unge kvinder er bange for at blive gravid ved samleje, og derfor bruger de p-piller, p-stav e.l. som prævention. Den præventionsform beskytter også ret godt mod graviditet, men den beskytter IKKE mod sexsygdomme. Hvis du vælger at dele sex med flere, skal du derfor huske at bruge kondom, selvom du bruger p-piller e.l.
Nogle kvinder tænker, det må være mandens ansvar at købe kondomer, da det er ham, der skal bruge dem. Men når du vælger at dele sex med en anden, skal du huske, at DU har ansvaret for at beskytte dig selv. Du har også ansvar for at beskytte din sexpartner. Derfor kan kvinden ikke bare forvente, at manden sørger for beskyttelsen – eller modsat.
Det vigtigste er, at du passer på dig selv. Der findes nemlig kun dig, som er dig, og du skulle helst ikke tage varig skade af at dele sex med en anden. Meningen med sex er, at det skal være sjovt, intimt, trygt og udtrykke kærlighed mellem en mand og en kvinde, der elsker hinanden. Den bedste ramme om god sex findes derfor i ægteskabet, hvor de to har lovet at blive sammen for altid. Hvis du tager hul på sex tidligt og med flere forskellige, kan det blive svært for dig at få den glæde ved sex, som det er meningen. Og du kan få sår på både kroppen og i følelserne af det.
Du kan læse mere om fordele ved at vente med sex i artiklerne
Sex i Bibelen – på den gode måde
10 gode grunde til at vente med sex
Sex og følelser