De fleste piger får deres første menstruation, når de er mellem 10 og 15 år. Når du første gang bløder fra skeden, er det tegn på, at du er ved at blive kønsmoden, dvs. i stand til at få børn. Kroppen er begyndt at fremstille hormoner, som fx styrer kroppens fedtfordeling, og hvornår æggene modnes i æggestokken. Og altså også hvornår du får din menstruation.
Det er forskelligt, hvornår piger får deres første blødning, men de fleste er mellem 10 og 15 år. Menstruationen kommer en gang om måneden, og man bløder som regel mellem to og syv dage. Det er ikke farligt, og blødningen stopper af sig selv. Når du bliver 45-55 år, får du ikke menstruation mere. Man har heller ikke menstruation, når man er gravid.
De første år efter din første menstruation er det helt normalt, at blødningen er uregelmæssig. Det vil sige, at den ikke kommer en gang om måneden. Der går ofte længere tid mellem blødningerne, og de kan være ret kraftige. Efter et eller to år plejer menstruationen at blive mere regelmæssig, og herefter bløder man som regel en gang om måneden.
Tiden fra første dag i en menstruation til den første dag i den næste menstruation kaldes menstruationscyklus. Det hele bliver styret af et meget kompliceret hormon-system. Hormonerne styres fra hjernen og fra æggestokkene.
Menstruationsblodet kommer fra livmoderen, hvis der ikke er sket en befrugtning af ægget. Så skal den slimhinde i livmoderen, som ved graviditet skal beskytte det befrugtede æg, ikke bruges. Derfor går den i stykker, og det bløder.
De kønsorganer, som ligger inde i maven på piger, hedder: æggestok, æggeleder, livmoder og skede. Æggene modnes i æggestokken, når du begynder at blive kønsmoden. De er dannet allerede, mens du var et lille foster, men har været i en slags sovende tilstand, indtil du nærmer dig puberteten.
Samtidig med, at ægget modnes, danner æggestokken et hormon, som hedder østrogen. Østrogenet får slimhinden i livmoderen til at vokse og gøre sig klar til at modtage et befrugtet æg.
Efter ca. 14 dage frigives ægget fra æggestokken. Det kaldes ægløsning. Ægget vandrer nu gennem æggelederen til livmoderen, hvor ægget sætter sig fast, hvis det er blevet befrugtet.
Hvis ægget ikke bliver befrugtet, vil æggestokken efterhånden danne mindre og mindre østrogen. Det får slimhinden i livmoderen til at løsne sig, og fordi slimhinden er fuld af blodkar, er det en blanding af blod og løsnet slimhinde, som kommer ud gennem skeden ved menstruationen.
De første år, efter du har fået din første menstruation, er det meget normalt, hvis du ikke har ægløsning i forbindelse med hver menstruation, og derfor er blødningerne tit uregelmæssige og kraftige.
Et eller to år efter din første menstruation er æggestokkene som regel så udviklede, at du har ægløsning ved hver menstruation, og så vil blødningerne blive regelmæssige.
Normalt siger man, at en menstruationscyklus varer 28 dage, men det er lidt forskelligt. Der kan gå både kortere og længere tid end de 28 dage.
Du kan få smerter i maven de første dage af menstruationen, og der er nogle piger, som har brug for smertestillende medicin. Smerterne er som regel værst de første par år.
Det er heller ikke unormalt, hvis du føler dig en smule anspændt eller føler dig tung i maven. Du kan også få lidt ondt i brysterne i dagene op til menstruationen. Det kaldes præ-menstruelt syndrom (PMS). Hvis du har meget stærke, uregelmæssige blødninger og smerter, kan det være en god idé at tale med din læge, som kan hjælpe dig.
Menstruation er ikke en sygdom, og man kan godt lave idræt og være med til gymnastik, selvom man har menstruation. Du kan som regel få en aftale med din lærer om, at du kan gå i bad lidt før de andre piger. Du kan bruge enten hygiejnebind eller tamponer; det afhænger af, hvad du selv synes, er mest behageligt. De første år er det nok nemmest at bruge bind.
Det kan godt føles svært at få sin første menstruation, især hvis du er den første i klassen. Derfor kan det være en god idé at snakke med din mor, søster, kusine eller en anden ældre pige/kvinde, som du har tillid til.