Livskrise – hvad gør jeg?

Vis spørgsmål

Hej, jeg er en pige på 18 år, jeg er inde i en meget hård periode af mit liv med depression, barn, et forhold, der er ved at gå i stykker, og en uddannelse, jeg knapt kan passe.

For det første har jeg en lille dreng på snart halvandet år. Jeg bor sammen med faren, som er 26 år. Vi har været kærester i ca. 3 et halvt år, men vi har ikke gnisten for hinanden mere, vi elsker hinanden meget højt, men vores sexliv er helt dødt og ødelagt, vi har sjældent sex, og når vi har, er det ikke specielt godt. Før vi fik barn, var det godt og vi var meget forelskede og tiltrukket af hinanden. Lige nu er vi i en hård periode, hvor vi er ved at finde ud af, om det overhovedet skal være os, vi har faktisk haft det svært lige siden, jeg blev gravid. Han er slet ikke klar til familielivet, og føler ikke selv, han har valgt at blive far. Og han har meget svært ved at give afkald på noget af sin frihed. Han er den type, der spiller rigtig meget computer.

Jeg har en søster, som også er 26 år, hendes mand har en ven, som er 30 år. Den her ven, har jeg mødt en gang, til deres bryllup, og jeg blev straks meget tiltrukket af ham, og jeg har faktisk tænkt på ham næsten hver dag siden brylluppet for 7 måneder siden, men har selvfølgelig ikke gjort noget ved den lyst, da jeg er i et fast forhold og ikke vil svigte min kæreste. Men nu kan jeg altså snart ikke lade være med at tage kontakt til ham.

Så mit spørgsmål lyder: Ville det være okay at kontakte ham? Jeg bliver så betaget af tanken om en mand, der er klar til familielivet og er et stabilt sted i sit liv med fast arbejde og klar til et fast forhold. For det andet er jeg ret skræmt ved tanken om at skulle tage kontakt til ham, han er jo for det første 30, og hvad ville han tænke om en lille pige som mig på 18, der kun går på andet år på hhx (som jeg endda er ved at droppe ud af, grundet min depression), for det andet har jeg et barn, for det tredje er jeg ikke den, der ser bedst ud længere, da jeg har taget 15 kg på siden graviditeten (har intet selvværd).

Jeg er meget tiltrukket af denne her ældre fyr, men jeg har ingen anelse om, hvad han tænker om mig (om han overhovedet ved, hvem jeg er). Jeg er i et forhold, har en depression og et barn.. men jeg kan bare ikke lade være med at spekulere på ham.

Ville det ødelægge for meget at kontakte ham og i så fald, hvordan skulle jeg tage kontakt til ham? Har kun hans facebook og så relationen mellem min søster.

Jeg ville selvfølgelig først og fremmest bare snakke med ham, til jeg har fundet ud af, hvad der skal ske mellem mig og min kæreste.

M.v.h. hende med hovedet fyldt af tanker.

SVAR:

Kære ”Hende med hovedet fyldt med tanker”

Tak for dit brev og alle dine tanker og spørgsmål.

Jeg kan godt forstå, du synes, du befinder dig i en hård periode af dit liv. Det er vel heller ikke helt tilfældigt, når du omtaler dig selv som ”hende med hovedet fyldt af tanker”, for det er ikke så lidt, du går og bærer rundt på.

Du nævner flere ting; depression, barn, parforholdet, uddannelsen og en ny mand, som du går og tænker på. Jeg kunne godt tænke mig at skille tingene lidt ad.

Depression og uoverskuelighed

Jeg kan ikke ud fra dit brev læse, om du har fået en diagnose på depression, men hvis du har, går jeg ud fra, at du er under behandling for din depression, ellers vil jeg råde dig til at gå til egen læge og få talt om, hvordan du har det. Jeg kan heller ikke læse, hvornår din depression er startet, men jeg kan se, at du befinder dig i en fase i dit liv, hvor du oplever store forandringer, som fx at være ung mor.

En psykisk lidelse, som fx depression, medfører ofte, at man kan have svært ved at rumme sine følelser, som til tider hvirvler rundt og flyder over. Det kan være svært at få tingene til at hænge sammen og at skulle kunne overskue de krav, som hverdagen stiller, fx barn, hjem, kæreste og uddannelse. Umiddelbart får jeg en oplevelse af, at du har svært ved rigtig at finde hoved og hale i, hvad du skal gøre, og det er meget forståeligt, eftersom du står med mange udfordringer i dit liv.

Vigtigt ikke at handle i desperation

Jeg tænker, at det kan være svært for dig at skille tingene fra hinanden, og det derfor heller ikke er underligt, at du går og drømmer om en ny tilværelse med en ny mand, for så kan det jo være, at det hele kunne blive lidt mere overskueligt. Men inden du tage stilling til, om du vil kaste dig ud i et nyt parforhold, synes jeg, det er vigtigt, at du får talt med en psykolog eller terapeut om alle de tanker og følelser, du er fyldt med, så du ikke kommer til at handle i desperation. Jeg tænker, det ville være godt for dig at få hjælp til din depression, dit lave selvværd, din manglende lyst til at fortsætte din uddannelse og til at finde ud af, om du skal blive sammen med din kæreste.

At få barn giver store forandringer

Jeg kan forstå, at dit forhold til din kæreste har været svært, siden du blev gravid. Det er ikke ualmindeligt, at sexlivet går lidt i stå, når der kommer et barn til.

Læs mere her: Sex-livet under graviditeten og efter fødslen

Det kan bl.a. handle om, at opmærksomheden flyttes fra hinanden til barnet, at man ret fysisk kan blive træt pga. mangel på søvn osv. Men jeg kan ikke lade være med at bemærke, at du skriver, at I stadig elsker hinanden til trods for, at jeres sexliv ikke fungerer optimalt. Forudsætningen for at blive sammen er, at man elsker hinanden, og hvis det er tilfældet, synes jeg, I skal overveje at kæmpe for jeres kærlighed, også selvom den nogle gange har trange kår. Jeg ved godt, at det kan være svært, og at det nogle gange kræver, at man får hjælp til at komme videre, men I kan jo tænke over, om I har brug for noget familierådgivning/parterapi.

På AdamogEva.dk kan du på fanen Ressourcer finde adresser på terapeuter, som du kan tage kontakt til, hvis du vil have hjælp.

Kærligheden kræver vedligeholdelse og næring

Jeg kan ikke lade være med lige at nævne, at du skal være opmærksom på, at kærligheden mellem jer let får dårligere vækstbetingelser, når drømmene om en anden mand får lov til at fylde. Den tiltrækning du har oplevet af den anden fyr er som sagt forståelig nok, fordi han repræsenterer noget at det, du savner. Prøv at skrive ned, hvad du savner i dit parforhold og måske kunne du tale med din kæreste om det. Kærligheden kræver næring og arbejde. Det kan du læse mere om det i disse artikler og måske kunne i læse noget af det sammen:
Kærlighed og forelskelse
Kærlighed i praksis
At flytte sammen

Fælles om ansvaret for jeres barn

Ud over at det er vigtigt, at du og din kæreste får hjælp, synes jeg, at det er vigtigt, at I tænker på, at I har et barn sammen, som I har et fælles ansvar for. Det er vigtigt, at I finder ud af, hvordan I skal være forældre for jeres barn.

Du spørger helt konkret, om du kan kontakte manden på 30 år. Umiddelbart tænker jeg, at du bør slå bremsen lidt i og få styr på de ting, som er svære for dig her og nu. Under alle omstændigheder er det aldrig en god ide at tage så store og afgørende beslutninger i sit liv, som du overvejer, midt i en livskrise, som du selv kalder det i overskriften til dit spørgsmål.

Realiteter eller drømme?

Jeg tror ikke, problemerne bare forsvinder ved, at du finder dig en ny kæreste. Jeg ved godt, at du har tænkt på manden de sidste 7 måneder, men eftersom du ikke kender ham og hans følelser for dig, synes jeg, du bør overveje, om du lever mere på en forestilling om, hvordan det kunne blive, end på, hvad der er realistisk. Og uanset hvad, så vil det altid være din nuværende kæreste, der er far til jeres fælles barn og han vil dermed blive ved med, at være en del af dit liv.

Godt du søger hjælp

Jeg får lyst til at sige til dig, at det er godt, at du vælger at tage hul på dine frustrationer med dit brev til adamogeva.dk. Jeg håber for dig, at du får søgt om hjælp til alle de ting, der er svære i dit liv, det er nemlig altid godt at dele sine følelser og tanker med et andet menneske, for så står man ikke mutters alene, om at skulle klare alle de svære ting i ens liv.

Jeg tænker også, at det kunne være godt for dig at tale fortroligt med en kvinde, der er ældre end dig, om hvordan det har været for dig med alt det, der sker i dit liv lige nu. Prøv at overveje, om ikke du kender en, du kunne have lyst til at tale med.

Du er velkommen til at skrive igen.

Kærlig hilsen
Annette Hassingboe

Annoncer