Kan jeg være så heldig at være gravid igen?

Vis spørgsmål

Hej Adam og Eva

Jeg var gravid fra december til februar i år. Det endte i en kirurgisk abort, da fosteret var meget syg.

Nu er jeg så rendt ind i, at jeg skulle have min menstruation, men det er kun helt lysebrunt udflåd, hvilket jeg aldrig har oplevet i min menstruation. Jeg skulle have haft den igår, men siden søndag har det været lysebrunt; samtidig har jeg lidt ømme brystvorter. Har I en idé til, hvad det kan være? Er det en ny graviditet eller bare min krop, som snyder helt vildt?

Jeg har de sidste to måneder tænkt betydeligt mindre over, om vi snart er heldige igen at få en positiv graviditetstest, men lysten til at teste er ikke den store, hvis den er negativ.

Jeg håber, I kan hjælpe mig.

Mvh S 

SVAR:

Kære S

Det må være en rigtig hård tid, du og din partner har været igennem, og jeg kan godt forstå, du har ambivalente følelser lige nu.

Er du gravid?

Uregelmæssige blødninger kan skyldes mange ting, og jeg kan ikke med sikkerhed sige dig, hvad årsagen er. Nogle kvinder oplever ømme brystvorter i en normal menstruationscyklus, så heller ikke det er et sikkert tegn på graviditet. Men det er muligt, du er gravid. Nogle kvinder får en såkaldt “nidations-blødning”, der kommer, når ægget sætter sig fast i livmoderslimhinden. Den kommer typisk kort før den dag, du plejer at få menstruation og er mindre kraftig end en normal menstruationsblødning.

Hvis du fortsat ikke har fået “rigtig” menstruation, synes jeg, du skal vove at tage en test, selv om der er en risiko for, den er negativ. Det er den enkleste måde at få svar på. Alternativt kan du vente yderligere en uge med at teste, fordi du derved undgår at få en falsk-negativ test – altså en test, der viser negativ, selv om du faktisk er gravid – bare ikke så langt i graviditeten, at det kan ses på testen endnu.

Hvis du ikke er gravid, men fortsætter med at have uregelmæssig cyklus, ville jeg lige se tiden an. Rigtig mange kvinder oplever perioder i livet, hvor cyklus påvirkes af ukendte, men ufarlige faktorer. Måske har den sidste graviditet fortsat sin indvirkning på dig psykisk, måske skyldes det helt andre ting. Hvis det fortsætter i flere måneder, kan det være relevant at blive tjekket af en læge, for i nogle tilfælde skyldes uregelmæssige blødninger andre ting, såsom hormonforstyrrelser, der kan behandles – og som måske skal behandles, hvis du gerne vil være gravid igen.
Men du kan roligt se tiden lidt an. Mange af den slags ting går over af sig selv, og hvis det virkelig er en fysisk reaktion ovenpå sidste graviditet eller andre svære omstændigheder, så er det måske en god idé at acceptere ventetiden og give dig selv ro, inden en ny graviditet vil kræve dig fysisk og psykisk.

Er du klar til en ny graviditet?

Jeg har lyst til at spørge, om du er klar til en ny graviditet? Du skriver ikke om, hvordan du har det med forløbet, og hvordan du har haft det det sidste halve år, men jeg har mødt flere kvinder i samme situation, og det er ikke spor usædvanligt, hvis det stadig fylder meget. Det kan også sagtens komme til at fylde meget igen i en ny graviditet, og derfor vil jeg gerne give dig nogle input, der måske kan være til inspiration og evt. hjælpe til bearbejdelse af det tidligere graviditetsforløb.

Selv om du “kun” var gravid i tre måneder og måske ikke havde mærket det helt store til graviditeten – og det nu måske er kommet lidt mere på afstand – så var du stadig gravid. På tre måneder sker der meget med kroppen, for den gør sig fra første dag klar til babyen – bl.a. ved at brysterne vokser, og en række af kroppens funktioner tilpasser sig det lille individ, der gør krav på plads i din krop.
På det psykiske plan sker der også rigtig mange tilpasninger. Mere eller mindre ubevidst forbereder du dig mentalt på at skulle være mor. Typisk er man lidt mere sårbar og har tendens til at bekymre sig – en sårbarhed, der gør det muligt for dig at aflæse dit barns behov og lære at være en god mor. Man er også tit fyldt med forventning og glæde, og sorgen er for mange rigtig stor, hvis graviditeten ikke går, som man håber – også selv om man ikke er kommet særlig langt i graviditeten.

En abort er et svært dilemma

Din situation som mor til et sygt foster må have været rigtig svær. Typisk kan man som gravid godt forstå de gode argumenter for at afbryde graviditeten, men man er delt, fordi en graviditet omfatter så meget mere end bare fornuften. Kroppen og psyken har allerede tilpasset sig barnet på et dybere plan, end man er klar over, og det mest naturlige for en mor er at ville beskytte sit barn. Nu står man med et valg, der indebærer, at man tager barnets liv. Det er tit et valg, man står ret alene med, for ens partner og andre nære har ikke i samme grad knyttet sig til barnet, og de sundhedsprofessionelle forholder sig mest til de fysiske fakta og sandsynligheder og ikke i samme grad de psykiske og etiske overvejelser.

Nogle gange kommer reaktionerne først efter aborten, fordi man ikke indser, hvor meget man har knyttet sig til barnet, før man oplever det tomrum, der opstår efter aborten. Det er også almindeligt at føle skyld og skam, fordi man selv har truffet beslutningen om at afslutte barnets liv. Selv om argumenterne var i orden, kan der stadig rumstere overvejelser, om det nu også var den rigtige beslutning. Det er sjældent sort/hvidt. Alt i alt nogle meget svære følelser, som man kan kæmpe med efter en abort. Ca. 10 % af kvinder, der får provokeret abort, oplever svære psykiske eftervirkninger.

Jeg ved ikke, om du kan nikke genkendende til disse overvejelser og følelser, men hvis aborten stadig fylder, er det en rigtig god idé at se de følelser i øjnene og evt. få hjælp til at bearbejde dem, enten inden du bliver gravid igen eller tidligt i denne graviditet. De forsvinder ikke af sig selv ved, at der kommer et andet barn. Tværtimod kan en ny graviditet forstærke nogle af følelserne.
Man kan få hjælp og rådgivning hos Abortlinien.dk, Mødrehjælpen eller Hjerte for liv.

Der var også for nylig et program på Radio24syv: Det ligner vat, der handler om eftervirkninger efter provokeret abort; det måske kunne være relevant for dig at lytte til.

Hvis de eksistentielle overvejelser fylder, kan du fx tale med din lokale præst eller læse nedenstående artikel fra Kristeligt Dagblad, der handler om, hvordan livets store spørgsmål bliver mere nærværende i forbindelse med graviditet og fødsel:
Livets begyndelse og slutning kan skabe ens overvejelser ...

Fosterdiagnostik er et tilbud

Afslutningsvis har jeg bare lyst til at understrege, at fosterdiagnostik er et tilbud. De positive sider af tilbuddet er bl.a., at man får to scanninger, ser sit ufødte barn, kan ofte se kønnet i uge 19, og at man sjældne gange finder tilstande hos barnet, som man kan behandle allerede under graviditeten. Desuden kan man finde tilstande, der berettiger til abort, og man kan afgøre, om man ønsker det.
De negative er bl.a., at man jævnligt finder tilstande hos barnet, som man ikke kan udtale sig om med sikkerhed. Man finder noget lidt eller meget unormalt, men man kan ikke give et klart svar på, hvordan netop dette barn udvikler sig, og hvilke følgevirkninger det evt. skal leve med. For at få et sikrere svar skal man lave en test, der indebærer abortrisiko på 1-2%, men selv den kan ikke altid give et særlig klart svar. Desuden er der ventetid på analysesvar, og meget af graviditeten kan blive præget af stor bekymring.

Det bliver ofte taget for givet, at alle tager imod tilbuddet, men det er fuldt ud lige så ansvarligt og rigtigt at sige: “Nej tak”. Mange af de tilstande, der kan gøres noget ved, eller som er relevante at kende i forbindelse med fødslen, opdager man alligevel i løbet af graviditeten gennem besøg hos læge og jordemoder. Jeg er ikke udelt begejstret for tilbuddet, fordi det sætter kommende forældre og især de gravide i nogle utroligt svære valg. Alle ønsker sig sunde og raske børn, men virkeligheden er, som du så smerteligt er klar over, at det ikke altid er sådan. Jeg er imidlertid ikke overbevist om, at det er mere lykkeligt at kunne vælge sit barn fra end at bære på det graviditeten ud og leve med dets skavanker. – Eller leve med, at det ikke overlevede længe efter fødslen, men at man i hvert fald har gjort, hvad man kunne og slipper for at føle skyld over selv at have truffet beslutningen om abort. Det er ikke sort/hvidt.

Jeg håber ikke, du oplever det sidste afsnit som salt i såret, for jeg er sikker på, jeres valg var gennemtænkt, vanskeligt og det mindste onde i situationen. Jeg skrev det for at sikre mig, at du ved, fosterdiagnostik er frivilligt, og at der kan være gode grunde til at vælge det fra i næste graviditet.
Det er muligt at få en henvisning til nærmere rådgivning omkring det via din egen læge. Jeg ved ikke, hvilken sygdom jeres foster havde, men ofte er der ikke øget risiko for, at ens næste barn får en lignende sygdom. Det kan lægen rådgive nærmere om.

Jeg ønsker jer alt det bedste, og jeg håber, I snart bliver forældre.

Amalie

Annoncer