Gravid og mine forældre støtter ikke – hvad skal jeg gøre?

Vis spørgsmål

Hej :) Jeg har fået at vide, at jeg er gravid i 6. uge. Min kæreste og mine forældre sagde, at det var vores beslutning til at starte med. Men så, da vi sagde, vi ville beholde barnet, synes de, det var den værste ide. Vores forældre synes, vi er for unge, og tror ikke, jeg kan få en uddannelse bagefter. Jeg vil rigtig gerne have en uddannelse, det bliver man jo nødt til. Jeg går på HF nu og er færdig til sommerferien.

Så mit spørgsmål er:

Vil det blive for svært at få praktikplads eller en uddannelse, når man har et barn. Er det bedst at vente med at få barnet, til jeg er færdig med en uddannelse?

Håber virkelig I/du kan hjælpe.

Mvh.

T, 19 år

SVAR:

Kære T!

Tak for dit brev. Jeg vil gerne dele nogle tanker med dig, som jeg håber kan være en hjælp i de store overvejelser, du og din kæreste går med lige nu. I er ved at tage beslutningen, om det lillebitte menneske i din mave skal have lov at vokse og komme ud til jer. Jeg skriver lillebitte menneske, fordi det er det, jeg mener, et foster er. Det synes jeg, du skal vide med det samme.

Kan barn og uddannelse/job kombineres?

I har snakket med dine forældre om graviditeten, og det lyder, som om du synes, de har sagt to forskellige ting – først at I selv måtte bestemme, og da I så har valgt at beholde barnet, virkede det alligevel ikke som om, de ville lade jer selv bestemme.

Du spørger, om det vil være sværere at få en uddannelse, når/hvis du er mor. Det mener dine forældre åbenbart. Jeg må sige, at jeg er uenig. Selvfølgelig kan der være ulemper ved at blive mor, mens man er under uddannelse, MEN der kan også være mange fordele

Vi lever i et meget velfungerende land, hvor man kan få barselsdagpenge/ekstra SU eller lignende i 6-10 måneder efter fødslen (lidt afhængig af hvad man laver). Du kan få en god dagpleje eller vuggestue til barnet, når det bliver så stort, at du skal videre med din uddannelse, og forhåbentlig vil du og din kæreste kunne “flekse” lidt, så I skiftes til at passe barnet og studere/arbejde.

Mange arbejdspladser vil gerne have småbørnsforældre ansat. Det er, fordi de ved, at forældre ofte bliver gode til at prioritere deres tid. Med et lille barn kan du nemlig ikke nå alt det, du plejer: Studie, sociale aftaler med vennerne, fester, træning/fritidsinteresser osv. Der vil være mange ting, du og din kæreste er nødt til at undvære i en periode, fordi et lille barn har brug for at være sammen med sine forældre. I starten handler det selvfølgelig om at amme den lille, skifte bleer, lære barnet at sove osv. Senere har barnet brug for meget tid og nærvær fra jer for at kunne lære sig selv og en stor verden at kende på en tryg måde.

Når man som forældre både skal nå at være forældre, være en god partner i sit forhold, passe et arbejde/studie og måske også lidt fritidsinteresser ved siden af, så bliver de fleste netop gode til at prioritere: Hvad er det, jeg skal/vil nu? Og det er den evne, nogle arbejdsgivere går efter. Selvfølgelig har småbørnsforældre den ulempe, at barnet kan blive syg, og man må tage en hjemmedag fra studie/arbejde, men det er der altså rigtig, rigtig mange forældre, der klarer hver dag.

Nu ved jeg ikke, hvor gammel din kæreste er, men det er rigtigt, at du bliver en ung mor i forhold til gennemsnitsalderen i Danmark. Men er det det, der skal afgøre, om barnet i din mave skal have lov at leve? Det at være unge forældre kan i hvert fald have den fordel, at du og din kæreste har langt mere energi i de første, trættende år, hvor man ikke får så meget nattesøvn. Det er ofte meget hårdere for dem, der får børn sent i livet.

Hvem bestemmer?

Du skriver, at du og din kæreste vil beholde barnet. Umiddelbart lyder det for mig, som om I er enige om det; at det allerede er et lille barn og enige om, at det skal have lov at vokse sig stort. Er I det? Jeg synes I hvert fald, I skal tale følgende spørgsmål igennem med hinanden:

 

  • Hvad mener I, abort er? Er det at slå et lille menneske ihjel eller hvad er det?
  • Hvad er jeres aftale med hinanden i forhold til at beholde barnet? Er I klar til at gifte jer/flytte sammen og skabe en hverdag, hvor der er plads til et lille barn?
  • Hvem kan I bede om hjælp den første tid, hvor et lille barn er krævende? Kan og vil jeres forældre, venner eller søskende bakke jer op med praktiske ting?

Det er barsk, men om du beholder barnet eller får en abort, er alene din beslutning. Du kan få hjælp og vejledning, men der er ingen andre end dig, der kan tage beslutningen. Det er dig – og din kæreste – der skal leve med konsekvenserne, uanset hvad I vælger.

Hvis du har lyst til at tale med nogen, kan du ringe til abortlinjen 4839 4848 hver dag kl. 19-22.30. Eller du kan benytte online rådgivning hos HvadNu.dk Begge steder er det anonymt.

Du kan også læse mere fx på hjemmesiden fra foreningen Retten til liv der er til for at lytte, rådgive og støtte de kvinder, der vælger at beholde deres barn.

Du kan læse mere om forskellige muligheder i vores artikel Uønsket gravid – hvad gør du?

Jeg håber, mine tanker kan være en hjælp for dig (og din kæreste) til at tage jeres beslutning. Hvis vi kan hjælpe dig/jer mere, må du meget gerne skrive igen.

Med ønsket om alt godt for jer i den kommende tid!

Ida Secher Rom

Annoncer