Er manglende modenhed skyld i jeg ikke oplever forelskelse?

Vis spørgsmål

Hej Adam og Eva. Jeg er en dreng på 17, næsten 18 år. Jeg synes selv, at jeg ikke er særlig moden, og det tror jeg heller ikke mine venner og veninder synes, jeg er. Er det noget, man kan gøre noget ved personligt? Eller er det bare noget, som kommer med alderen?

Forelskelse. Jeg mødte en sød pige på mit arbejde her den anden dag, som også går på mit gymnasium. Vi faldt nemt i snak, og det gjorde vi også til sommerfesten. Jeg tænker, at hun er rigtig sød, flot, interessant, klog osv. Men der er bare et problem? Jeg har bare ca. ingen følelser for hende (klart når jeg kun har snakket med hende et par gange). Men jeg burde da alligevel kunne fornemme et eller andet, og det kan jeg ikke, og det er det, jeg rigtig gerne vil! Jeg har haft problemer med kærlighed lige siden de lavere klasser i skolen, hvor jeg var forelsket i en pige, men det var ikke gengældt - lige siden da har jeg aldrig haft så stærk en følelse for en pige.

Jeg tænker lidt om de to emner kan hænge lidt sammen? At jeg måske ikke er "klar" til at have en kæreste pga af min umodenhed.

Jeg har snakket med nogle venner om piger, som drenge jo gør. De siger bare, at de skal finde en hurtigst muligt, og for mig lyder det som, at der ikke kommer til at være særlig mange følelser involveret fra deres side, og det mest handler om sex.

I år i vinterferien var jeg i byen med et par gutter. Jeg mødte en sød pige, som jeg fik nummeret på og så kyssede vi lidt. Vi skrev siden hen, og jeg forklarede, at jeg havde svært med piger og følelser osv. Vi mødtes et par gange i byen igen. Problemet var, at hun blev ved med at skrive, at hun ikke kunne holde op med at tænke på mig og at hun var helt skudt i mig? Til sidst blev jeg nødt til at afslutte det, fordi jeg følte, at jeg ikke kunne være bekendt over for hende at lade hende vente på, at der kun måske kom følelser fra min side.

Det er også sket før, at en pige er blevet forelsket i mig, men hvor jeg umiddelbart synes, hun var sød, men decideret følelser var der ingen af. Går jeg i virkeligheden og venter/leder efter noget nært den eneste?

Håber I kan finkæmme nogle guldkorn til mig ud af denne rodebunke af tanker.

Mvh Mads, 17 år

SVAR:

Hej Mads

Tak for dine spørgsmål om modenhed og forelskelse.

Når du skriver, at du ”ikke er særlig moden”, hvad bunder det så i? Tænker du på dig selv som en drømmer og romantiker, der vil have den ægte kærlighed, eller er det fordi, du er seksuelt uerfaren … jeg ville gerne vide noget mere om det for at kunne svare dig ordentligt..

Modne overvejelser

Når det så er sagt, synes jeg nu slet ikke, at du virker så umoden – tværtimod. Du har i al fald nogle yderst modne overvejelser, der viser, at du har mod til at ”svømme mod strømmen”– f.eks. er du helt klar over, at sex og følelser er to vidt forskellige ting, og at du ønsker, at der skal være sammenhæng mellem dem. Sådan tror jeg nu, at mange andre drenge på 17-18 år også har det, men det er ikke altid, at de vil stå ved det, og slet ikke, når de er sammen med andre drenge. Her vil de tit fremstå som nogle stærke fyre og seje tyre, der har tjek på pigerne, selv om virkeligheden er en helt anden. Tonen bliver tit meget mere rå og skrydende, uden de har noget at have det i – jeg synes, at det fint, at du gennemskuer dette komediespil.

Tid til at vente på den rette

På mig virker det som om, at du gerne vil være tro mod dig selv og finde en pige, når den rette kommer. Samtidig virker det som om, at du kan føle dig presset til at finde en kæreste, selv om den rette slet ikke er dukket op. Du er bestemt ikke den første, der har det sådan, hvis det kan være en trøst. Derfor synes jeg, at du skal holde fast i det, som du synes er rigtigt. Nemlig at vente med at blive kæreste med en pige, før du ved, at hun er den rette for dig. I modsatte fald havner du bare på ny i den situation, som du beskriver, hvor du har kysset på en pige, der ikke betyder noget for dig, og som efterfølgende opsøger dig, fordi hun er vild med dig. Det er en situation, som ingen af jer kan leve med. Det er uværdigt for pigen, at hun tror, at du vil noget mere end at kysse hende (måske oplever hun samme afvisning fra dig, som du engang oplevede fra en pige i en af de mindre klasser). Samtidig risikerer du meget nemt at blive forvirret, fordi sex –også selv om det bare er kys – hurtigt skaber et afhængighedsforhold til en anden, som du i virkeligheden ikke har lyst til.

Læs også artiklen: Den eneste ene

Tid til at nyde venskaberne

En klog mand (Salomo) skrev for 3000 årsiden et digt, hvor et af versene lød: ”Væk ikke kærligheden, væk den ikke til live, før den selv vil” Det er et vers, som jeg synes, at du skal tage til dig og gøre til dit, når du taler med piger og tænker på dem bagefter. Du kan ikke forvente, at du bliver forelsket bare fordi, du gerne vil det, eller fordi pigen nu lever op til nogle bestemte mål. Jeg synes også, at du skal se noget mere på pigerne og bare glæde dig over deres samvær, frem for jævnligt at skue indad for nu at mærke efter,om de har tændt noget i dig. Du vil nemlig ikke være i tvivl den dag, du er ”skudt i en”. Jeg er sikker på, at den følelse nok skal komme før eller siden, selv om du blev afvist for år tilbage. På den anden side kan jeg ikke love dig,at dine følelser vil blive gengældt næste gang, det sker.

Jeg synes, at du skriver noget klogt, når du fremhæver, at du ikke har så mange følelser for pigen fra gymnasiet (er det nu helt sandt?), fordi I kun har talt sammen et par gange. Det kloge er, at følelserne og forelskelsen ikke behøver at komme som et ”lyn fra en klar himmel”, som det sker på film. Tværtimod kan det ske stille og roligt. En god ven opleves pludselig anderledes, man ikke kan undvære hende, man føler sig draget af hende på en ny måde og tænker på hende nat og dag.

Jeg ønsker dig held og lykke, og nok så væsentligt ro i din ”jagt” på en kæreste.

 

Henrik

Annoncer