Er der risiko for at jeg er gravid?

Vis spørgsmål

Jeg har et spørgsmål, om jeg måske kan være gravid? Jeg var hjemme ved min kæreste her for 4 dage siden. Vi havde så sex 5 gange på 3 dage og vi brugte kun kondom 1 gang ud af de 5 (det skal lige siges, at jeg ikke er på p-piller)

Han sagde han ikke kom "inde" i mig, og han trak sig ud hver gang han kunne mærke at han var ved at komme.

Den sidste gang vi havde sex, kom han lige med det samme han var ude af mig (ved ikke om der kom noget inden da?) Det var 3 dage siden jeg sidst havde haft min menstruation. Så mit spørgsmål er om jeg måske kan være blevet gravid, og hvor tidligt man kan mærke symptomerne?

Mvh. Simone

SVAR:

© bestdesigns / iStockPhoto

© bestdesigns / iStockPhoto

Kære Simone

Mange tak for dit spørgsmål. Der ligger en del artikler her på siden, som jeg vil henvise til, men jeg vil også gerne skrive lidt specielt til dig. Min første opfordring skal dog være, at du snakker med din kæreste om din bekymring, hvis I ikke allerede har gjort det! Læs evt. dette svar sammen.

Hvornår er graviditet sandsynlig?

Jeg vil starte med at svare på, hvor stor sandsynligheden er for, at du er blevet gravid. Jeg kan ikke af dit spørgsmål se, hvornår din sidste menstruation startede. Hvis den startede 3 dage inden I havde sex første gang, er sandsynligheden en del mindre, end hvis den sluttede 3 dage inden. I en normal regelmæssig menstruationscyklus har du ægløsning ca. 14 dage inden, du får din menstruation. Normalt siger man, at ægget skal befrugtes senest 2 dage efter ægløsningen, for at du bliver gravid. Din kærestes sædceller kan imidlertid overleve 2-5 dage oppe i din livmoder. Det betyder, at sandsynligheden for at blive gravid, er størst 5 dage før ægløsning til 2 dage efter. Du må altså tælle dagene, fra din sidste menstruation startede og finde ud af, hvornår du sandsynligvis har ægløsning. Herfra kan du så regne ud (5 dage inden og 2 dage efter). Så ved du om I har haft sex på et tidspunkt, som øger sandsynligheden for, at du er gravid. Men det giver ingen garanti. Ægløsningen kan nemlig godt "snyde".

Kroppens symptomer

Det er meget forskelligt, hvor hurtigt du vil begynde at mærke symptomer, hvis du er gravid. Nogle har kvalme og ømme bryster allerede inden, de kan tage en positiv graviditetstest, mens andre ikke mærker noget til disse symptomer. Desuden kan nervøsitet og spændinger give mange af de samme symptomer som ondt i maven og kvalme. Jeg tror derfor, det kan derfor være svært for dig at skelne.

Jeg skriver alt det her, fordi jeg tror, det vil hjælpe dig og give dig tryghed at vide, hvordan din krop fungerer. Og så vil jeg opfordre dig til at finde ud af lidt mere – lån en bog på biblioteket, spørg din mor eller læs mere her på siden. Jeg linker til nogle relevante artikler herunder:

Den første menstruation

Samleje og befrugtning

Pigens kønsorganer

Fra pige til kvinde

Når det er sagt, kan det kun fortælle noget om sandsynligheden for graviditet. Et svar vil du først få, når du finder ud af, om din næste menstruation kommer som planlagt. En graviditetstest vil med stor sikkerhed på dette tidspunkt (hvor du er gået over din næste menstruation) også kunne vise dig, om du er gravid. Så mine råd er, at du nu finder ud af noget mere om din krop og ellers venter til næste menstruations-tidspunkt for en afklaring.

Uønsket gravid

Hvis du er gravid, kommer du til at skulle tage nogle store beslutninger, som ikke kun vil påvirke dit liv men også andres. I den situation er det af afgørende betydning, at du får tænkt dine muligheder og valg igennem også med andre mennesker. Det er igen en god idé at snakke med din kæreste, venner og familie, og jeg kan også anbefale hjemmesiden hvadnu.dk

og hjemmesiden; abortlininen.dk.

De har rådgivere klar til unge, der står i den situation.

Uønsket gravid – hvad gør du?

Prævention

Når det så er på plads, vil jeg opfordre dig meget kraftigt til at finde ud af, hvad du vil med dit sexliv. Sex er en fantastisk gave, hvis I bruger den rigtigt, men det kræver tryghed at få et godt sexliv. Du er kun 16 år, og du bliver nødt til at overveje, hvordan du ønsker dit liv skal se ud i fremtiden. Hvis du fortsætter med at have ubeskyttet sex, er sandsynligheden meget stor for, at du bliver gravid indenfor de næste år! Samtidig vil sex være forbundet med så meget usikkerhed, angst og bekymring, at det kan give dig store problemer. Derfor synes jeg, du skal tage op til din læge og få en snak med ham/hende om prævention. Sørg for at få svar på alle dine spørgsmål og tænk også på, hvordan du kan undgå kønssygdomme i dit valg af prævention.

Prævention

Sex, følelser og bekymringer

Der er pludselig kommet en ekstra dimension ind i jeres parforhold, og det er vigtigt at tage den seriøst. Det er skønt at være ung og forelsket, og det er jeg ikke ude på at tage fra dig. Men når kærligheden og følelserne giver sig udslag i sex, har I også lagt nogle bekymringer ind i jeres forhold. Det er dem, du møder nu. Mit spørgsmål til dig er så, om du vil leve med disse bekymringer, som vil blive ved med at dukke op? Uanset hvilken form for prævention du vælger, vil der altid være en mulighed for at blive gravid. Ingen prævention er 100% sikker. Jeg vil opfordre jer til at tænke over, om sex mon ikke er noget, I vil vente med, til I føler jer klar – fysisk og psykisk – til at takle en graviditet og kunne tage jer af et lille barn? Jeg linker til to artikler, jeg vil opfordre dig til at læse sammen med din kæreste:

Pas godt på dit sexliv

Sex og følelser

Det blev et langt svar, jeg håber ikke du er faldet af halvvejs! Håber du kan bruge det til noget. Det er et vigtigt felt i dit liv. Jeg ønsker for dig, at du får et godt liv – og at du passer godt på dig selv.

Med venlig hilsen Anna Lindbjerg

Annoncer