Hvorfor ømme brystvorter og udebleven menstruation?

Vis spørgsmål

Hej. Grunden, til at jeg skriver ind, er fordi, at jeg i snart 3-4 mdr ikke har haft min menstruation.

Jeg er hverken stresset eller noget. Jeg har heller ikke haft samleje. Da jeg er jomfru.

Jeg er 161 cm høj. og vejer ca. 42 kg. Jeg er da ikke overvægtig vel?

Jeg har ingen ide om, hvorfor min menstruation er udeblevet, jeg har ikke haft ændret på min levestil eller kost.

Her for 1-2 uger siden begyndte mine "brystvorter" at gøre meget ondt. Jeg har ikke særlig store bryster. Jeg kan knap nok passe en BH str. 70 A.

Da mine bryster begyndte at vokse i 12 års alderen gik det pænt stille og roligt. I starten var mine bryster ømme, men det skyldes vel nok bare det, at de voksede. Stille hen ad vejen stoppede de med at gøre ondt.

Men så var det nemlig her for 1-2 uger siden, at mine "Brystvorter" begyndte at være meget ømme. De er også pænt røde.

Hvad kan årsagen til hele dette være?

L, 14½ år

SVAR:

Kære L

Tak for dine spørgsmål, som jeg gerne vil svare på. Du spørger om tre ting:

  • Du har ikke haft menstruation i 3-4 måneder, og du er helt sikkert ikke gravid, da du er jomfru. Hvorfor får du ikke menstruation?
  • Er du overvægtig, når du vejer 42 kg og måler 161 cm?
  • Hvorfor er dine brystvorter igen blevet ømme og nu også mere røde?

Menstruation kan være uregelmæssig i starten

Du har helt ret i, at når du er jomfru, så er du helt sikkert ikke gravid, selv om din menstruation udebliver. Der skal en sædcelle til, som skal smelte sammen med et æg inde i kvinden, før man har chance / risiko for at blive gravid. Du skriver ikke, hvor gammel du var, da du fik menstruation første gang. Nogle piger er meget unge og nogle lidt ældre, før den første menstruation kommer. Det er ikke unormalt, at menstruationerne kommer uregelmæssige den første tid. Den kommer mere regelmæssig med tiden. Måske er det almindelig start uregelmæssighed, der er tale om hos dig.

Vægt

En anden grund til at en kvindes menstruation udebliver kan være, hvis hun vejer for lidt. Det leder mig frem til dit andet spørgsmål, nemlig om du er overvægtig. Nej, du er ikke overvægtig. Dit BMI (Body Mass Index) er i underkanten. BMI er et tal, man kommer frem til ved at sammenligne din højde og din vægt. Måske er du af natur en slank pige, som er spinkelt bygget, og så det er helt ok. Jeg ved ikke, hvad dine egne tanker er omkring din vægt. Du spørger, om du er overvægtig, så jeg ville gerne have spurgt dig, om du selv synes, at du er overvægtig. Nogle unge kan få den tanke og det syn på sig selv, at de er overvægtige, selv om de er ret slanke. Jeg synes, du skal fortælle din mor eller en anden voksen, som du har tillid til, at du ikke har haft menstruation i 3-4 måneder.

Bryster

Du skriver, at dine brystvorter er ømme og røde. Det er normalt under brysternes udvikling, at farven på brystvorterne forandres. Det er også normalt, at de kan være lidt ømme. Det er lidt vanskeligt at vejlede dig ud fra det, du skriver. Hvis der er rødme udenfor selve brystvorten, hvis der også er svie eller kløe i huden, kan det være, du skal tale med din læge. Jeg tror nu, at det, du oplever, er et led i det, at dine bryster udvikles.

Håber du kan bruge mit svar til dig.

Mange hilsener fra
Elsebeth

Annoncer