Forelsket – en fantastisk følelse

Triste og grå dage bliver pludselig til dage med solskin. Bekymringer bliver pludselig mindre vigtige – for livet er bare skønt. Hvorfor er det sådan? Hvad sker der? Hvad gør forelskelsen ved os?

Følelsesmæssig kontakt

Når du mødes med det menneske, du er forelsket i, kan I bruge lang tid på bare at se hinanden i øjnene, lytte og tale om alt og intet. Alene det at være sammen gør, at I føler jer uendelig godt tilpas. Der sker nemt det, at I ikke helt ved, hvad I egentlig snakker om, for det er sikkert ikke så vigtigt. Samtalen har nemlig kun til formål at skabe kontakt, så I følelsesmæssigt kan mærke hinanden gennem ordene og nyde kontakten og opmærksomheden. Det føles trygt, varmt, spændende og godt.

Psykologisk påvirkning – ny energi

Forelskelse påvirker os dybt psykologisk. Vi længes alle efter at finde et menneske, som vi betyder alt for. Vi har nemlig alle en større eller mindre følelse inden i, hvor vi er bange for ikke at være helt gode nok. Gennem en forelskelse forsvinder den følelse. Det er enormt befriende. I stedet fyldes vi af en følelse af at være mere end ok – nemlig en følelse af at være fantastisk.

Det giver en utrolig god følelse at vide, at lige nu sidder der et menneske et andet sted og tænker på mig som den vigtigste person i dennes liv. Ja, personen ikke bare tænker på mig, men får samtidig en hel masse gode følelser ved at tænke på mig. Det bliver vi måske bekræftet af gennem en stribe sms'er og snaps. Og så er det utroligt godt at mærke, at den person ikke blot accepterer mig, men synes, jeg er helt fantastisk. Det giver mig selvværd og overskud, og derfor giver en forelskelse en masse ny energi.

Modsætninger mødes

Når vi bliver forelsket, er det stort set altid i et menneske med en del modsætninger i forhold til os selv. Hvis jeg er dårlig til følelser, vil det ofte være sådan, at jeg forelsker mig i en, der er god til det med følelser. Hvis jeg er indadvendt, så vil min kæreste ofte være udadvendt. Hvis jeg ikke har så mange ord, vil min kæreste sandsynligvis være god til at snakke. Hvis jeg er ustruktureret, vil min kæreste typisk være struktureret og planlægge alt osv.

Det er ofte modsætningerne til os selv, vi bliver forelsket i – og når nu vores kæreste kan en del af det, vi ikke selv er gode til, så bliver vi jo helt unikke sammen. Det giver en god og tryg følelse, så hvis jeg tidligere kæmpede med lavt selvværd, synes den i en forelskelse at forsvinde som dug for solen. Fællesskab med din kæreste vil give dig en god fornemmelse af at have alt, hvad du har brug for, og så er det mere ligegyldigt, hvad andre lige mener og tænker om dig. Det er nemmere at hvile i sig selv og være tilfreds. Som forelskede føler vi os stærke.

Forelskelse kan overvinde alt

Forelskelsen gør, at du ser på din elskede og livet med andre øjne – forelskelsens øjne. Den person, du er forelsket i, bliver den smukkeste og dejligste på jord – og så er det egentlig ligegyldigt, om vedkommende slet ikke har et cool og smart udseende, for du ser bare den smukke gnist. Alt, hvad han eller hun gør og er, er bare skønt for dig. Så selv om personen måske har nogle uheldige sider, er du kun sjældent i stand til at se de helt klare kendsgerninger om det uheldige. (Det kan være hidsig adfærd, afhængighed af spil eller porno, overforbrug, alkohol, stoffer eller forhold, som man må indrømme er konfliktfyldte, hvis man er realistisk.) Så længe vi ser med forelskelsens øjne, har vi svært ved at se, at der et problem, og hvis vi ser det, er vi overbevist om, at vi kan løse det.

Forelskelse kan isolere

Set udefra er der også en bemærkelsesværdig forskel på før og efter forelskelsen. Venner, som man tidligere var sammen med flere gange om ugen, må pludselig se sig vraget til fordel for den udkårne. Der er utallige eksempler på, at et efterskoleophold, som i høj grad handler om et godt fællesskab med en flok kammerater, ændres til et fællesskab med den “eneste ene”. Fælles interesser med venner prioriteres ikke så højt længere. Derfor er det vigtigt at huske vennerne, også selv om du er forelsket. Hvis kæresten pludselig er væk, så ender du ikke i ensomhedens mørke – eller en situation, hvor vennerne er holdt op med at regne med dig, fordi de har følt sig vraget og måske ligefrem svigtet.

Forelskelse kan gøre ustabil

Man kan faktisk godt sige, at en forelskelse er en psykisk ustabilitet, forstået på den måde, at virkeligheden ser og opleves anderledes, end den er. Forelskelsen ændrer altså dit liv – i hvert fald for en periode. Efterhånden, som forelskelsen brænder ud, vender du tilbage til udgangspunktet – sådan som du var, og sådan som du opfattede verden dengang. På det tidspunkt vil du måske være blevet flettet sammen med kæresten, og hvis jeres fællesskab holder efter den overvældende forelskelse, så er I nu to om at klare de udfordringer, livet giver. Jeres fællesskab vil måske udvikle sig til, at I knyttes sammen af stærkere bånd – kærlighedens bånd.

Nyd det – og husk vennerne

Glæd dig derfor over forelskelsen – den kan skabe oplevelser af glæde og fryd, som du ikke anede, du kunne opleve. Men samtidig vil jeg sige: Pas på ikke at skippe dine venner af den grund. Du har brug for dine venner uanset, om du holder sammen med den, du er forelsket i, eller ikke. Hvis forelskelsen forsvinder, og hvis I ikke formår at holde fast i jeres forhold, har du brug for dine venner. Det kan være svært at vende tilbage til vennerne, hvis du svigtede dem under din forelskelse. Som kærestepar og forelskede er det også rigtig godt for jer at bruge meget tid sammen med andre i et større fællesskab. På den måde lærer I en masse om hinanden – og det er netop det, I skal bruge kærestetiden til: at lære hinanden at kende, så I ved, om I to passer for hinanden og har en fælles fremtid.

Annoncer