Få mere ud af dine vennesamtaler

En samtale bliver først rigtig god, når begge lytter til hinanden. Det gælder for både venner og kærester. Tillid og respekt gør, at I kan snakke om alt – også de dybe og svære ting.

Når du møder en af dine venner, kan måden, I taler sammen på, være med til at give jeres venskab et bølgeskvulp fremad. Jo mere du tænker over, hvad du selv kan bidrage med i jeres snak og samvær, jo større mulighed er der for, at I går opmuntret videre. Her er nogle af de forskellige ting, der kan sætte gang i et opmuntrende bølgeskvulp.

Vælg din egen ordbog

Det er dit ansvar, hvilke ord du bruger, når du taler med din ven. Nogle gange kan du måske opleve, at det er ordene, der styrer dig, så du kommer til at sige grimme eller ydmygende ting. Prøv at stoppe op og tænk omvendt. Du har mulighed for helt selv at bestemme, hvilke ord der skal være i din ordbog. Hvis der i virkeligheden er ord, du ikke ønsker at bruge, så er det en god øvelse eller udfordring at lade være med at bruge disse ord. På den måde er det ikke sproget eller ordene, der styrer dig, men dig der styrer dine ord.

Gør glad med positive ord og sætninger

En opmuntrende sætning fra en ven kan være dejlig og med til at opbygge et godt venskab. Spørg dig selv, om du kan huske nogle positive ord eller sætninger, en ven har sagt til dig, og som gjorde dig godt. Skriv dem ned og brug tid på at glæde dig over dem. Overvej nu, hvordan du kan dele noget positivt ud til en ven. Skriv vennens navn og de positive ord eller sætninger ned.

Lyt og giv plads

Når du snakker med din ven, er det vigtigt, at du lytter til ham eller hende. Forsøg at tale om det, som du kan mærke, er vigtigt for din ven. På den måde undgår du og din ven at tale forbi hinanden eller snakke ud i den blå luft. En ligeværdig samtale kan ligne en slags spil, hvor I skiftes til at have bolden. På den måde bliver der plads til både at tale og lytte. Selv om I ikke sidder med en bold, så prøv alligevel at forestille dig, at du “giver bolden videre” til din ven, så han eller hun får taletid, mens du øver dig i at lytte.

Kend hinandens grænser

To mennesker er som to lande med usynlige grænser imellem. Det er vigtigt, at du kender din egen grænse. Du kan kende din grænse ved, at du mærker, hvornår noget er rart, og hvornår noget ikke føles rart. Når noget ikke føles rart, kan det være fordi, der er nogle, som er gået over din grænse i enten handling eller ord.
Samtidig har du heller ikke lov til at træde ind over andres grænser. Hvis andre fortæller dig, at du siger eller gør noget, som ikke føles rart, så er det vigtigt, at du respekterer deres grænse ved at lade være. Ved at respektere hinandens grænser passer I hver især på jer selv. Og hinanden.

Hold det du lover

Forestil dig, at du en sommerdag er ude at cykle og kommer forbi en grøftekant med en masse mælkebøtter i frø. Du stopper op og plukker en mælkebøtte. Du giver et lille pust, og hundredvis af frø bliver blæst vidt og bredt omkring. På samme måde kan det være, hvis du fortæller noget videre. Det, du fortæller videre, kan blive blæst rundt til alle mulige, og måske ved alle pludselig det, som du havde lovet ikke at sige til nogen. Er du en person, som din ven kan regne med? Eller kommer du nogle gange til bare at fortælle en lille bitte smule til andre, som du havde lovet ikke at gøre? Det er dit ansvar at holde tæt med ting, som en ven i tillid har fortalt dig.

Vis tillid og respekt

Det er vigtigt, at dine venner oplever, de kan stole på dig. Det betyder også meget, at de oplever, du respekterer dem, selvom I har forskellige meninger. Når de mærker din tillid og respekt, vil du opdage, at I kan snakke om dybe og personlige ting. Du kan prøve at overveje, hvem af dine venner, du har lyst til at fortælle personlige ting til? Prøv at lægge mærke til, hvorfor du har lyst til at betro dig til din ven. Hvis du er på samme måde, kan det være, at dine venner også får lyst til at betro sig til dig.

Sig hvad du har brug for

Sommetider har du måske lyst til at snakke løs. Jeres samtale behøver ikke at være dyb og personlig, for at den er god. Hvis din ven derimod snakker løs, og du har brug for at snakke om et bestemt emne, så spørg, om I kan snakke om “dit emne”. Lad være med at vente på, at din ven spørger dig. Vær i stedet åben og sig, hvad du har brug for at snakke om. Hvis din ven siger, at det har han/hun ikke lyst til, så må du respektere det. Det er vigtigt, at du er ærlig over for dig selv, og hvad du har brug for. Den anden kan ikke vide, hvad du har brug for.

Når du sidder sammen med din ven og bare snakker løs, så prøv engang imellem at lave et lille stop for at tjekke op på, om din ven har behov for en mere personlig snak, eller om I begge bare har lyst til at snakke løs. Det er en stor gave at have venner at tale med, føle sig tryg ved og dele både stort og småt med. Så øv dig i at være en god samtaleven. 

Annoncer