Min mor skal ikke vide jeg har sex -er det nødvendigt med p-piller?

Hej Adam og Eva! Jeg har skrevet ind før og var glad for jeres svar! Jeg håber sådan i kan svare mig hurtigt!

Jeg er begyndt at have rigtig sex med min kæreste. Vi er hinandens første (altså med direkte at have samleje), så vi er begge nye i faget. Sidst vi var sammen og han skulle tage kondomet af, dryppede der noget ned på mig! Og jeg er ikke helt sikker .. Men er bange for at noget ramte mig lige der. Kan der ske noget ved det? Skal det direkte IND for at der kan ske noget?? Jeg har tænkt mig at tage en fortrydelsespille imorgen bare for at være på den sikre side. Men vil nu alligevel gerne vide om der kan ske noget? Til en anden gang. Ikke at jeg regner med der bliver en!

Også nu hvor vi har sex? Bør jeg så tage p-piller? Er det nødvendigt? .. Det er bare det at jeg har fået at vide at man skal have tilladelse og jeg vil ikke kunne fortælle min mor det! Det er sikkert svært at forstå .. Men jeg lever bare anderledes da min familie er kristen. Jeg er bange for at jeg så ikke må se ham mere! Det er jeg næsten helt sikker på hun ville sige ..

Kan jeg blive gravid af så lidt? Og er P-piller (p-plaster eller hvad der nu er af p ting) nødvendigt?

Tak på forhånd!
AnonymSVAR:

Kære Anonym

Det er dejligt at høre, at du har været glad for vores svar. Jeg beklager, at svaret på dine spørgsmål ikke kommer så hurtigt, som du måske havde brug for. Du stiller et par spørgsmål om prævention, som jeg vil forsøge at svare på. Samtidigt tænker jeg, at det må være svært at gå med dine tanker og overvejelser uden at kunne tale med dine forældre (din mor) omkring dine bekymringer og oplevelser af at have en kæreste.

Prævention

Som jeg læser dit spørgsmål, lyder det som om, at du er usikker på, om du kunne ske at være blevet gravid ved, at der var noget sæd, der var dryppet ned på dig. Penis skal ind i skeden for, at sædcellerne kan vandre op og befrugte ægget, som fører til graviditet. Derfor tror jeg ikke, at du er gravid. Hvis I vælger at have sex med hinanden, er det vigtigt med prævention. Det kan være forskelligt, hvilken prævention der er bedst for den enkelte. Jeg kan umiddelbart ikke vide, om p-piller er nødvendige for dig. Men jeg vil opfordre dig til at tale med din læge omkring dine tanker om prævention. Lægen kan give dig råd og vejledning omkring prævention, lægen har også tavshedspligt.

Du kan også læse mere om prævention her på siden: Prævention

Dobbeltliv

Du skriver: ”Det er bare det, at jeg har fået at vide, at man skal have tilladelse (til at få p-piller) og jeg vil ikke kunne fortælle min mor det!”. Jeg tænker, at det må være svært at gå rundt med så store hemmeligheder overfor sin mor. Hvis du skal kunne holde på en hemmelighed om, at du har en kæreste, som du har sex med, så kommer du jo til at leve et dobbeltliv. Du lever som een person, når du er sammen med din familie, som ikke må vide, at du har sex med din kæreste, og som en anden person, når du er sammen med din kæreste. Det er meget energi-krævende at leve et dobbeltliv, fordi så skal du hele tiden passe på, hvad du siger til hvem.

Hemmeligheder afsløres

Det sker ofte, når vi har hemmeligheder overfor vores nærmeste, at vores hemmeligheder på et tidspunkt bliver afsløret. Jeg tænker, at du kan prøve at overveje nogle af disse spørgsmål. Hvordan ville du have det med, at din hemmelighed blev afsløret? Hvordan vil dine forældre reagere på din hemmeligholdelse af, hvilket liv du lever? Hvad opleves værst for dig, at du er ærlig og ikke lever et dobbeltliv overfor din familie, eller at de om noget tid alligevel opdager, at du i et stykke tid har levet et dobbeltliv overfor dem? Nogle gange er det faktisk rart, når man ikke behøver at have hemmeligheder, da det er anstrengende at skulle vise noget, man ikke er. Jeg kender ikke din mor, men jeg kan godt forstå, at det kan være svært at fortælle hende noget, som du kender hendes holdning til, og som du tænker, at hun ville have svært ved at acceptere.

Omsorg

En overvejelse kunne være, om din mors holdninger kunne handle om, at hun gerne vil passe så godt på dig som muligt. Hvis hun måske synes, at du er lidt for ung til at have sex, så kan det måske handle om, at hun tænker at du måske ikke følelsesmæssigt er klar til at få børn. Måske tænker hun, at det ville være bedst for dig at vente med at have sex indtil, at du møder den mand, som du ville dele resten af dit liv med. Måske tænker din mor anderledes om sex, end du gør. Det kan være, at din mor tænker, at sex handler om meget mere end en fysisk handling. Sex er en måde at vise et andet menneske, at min kærlighed til dig er mere end følelser og forelskelse, men at sex også handler om at være dig tro. Og jeg ved ikke rigtigt, om du som 15 årig tænker, at du vil være tro mod denne kæreste resten af dit liv? Jeg tror umiddelbart ikke, at din families holdninger handler om, at de vil straffe dig, sådan at du ikke må se din kæreste igen. Jeg tror, at din mor eller familien ønsker det bedste for dig, men at de kan være bekymret for, at du kommer til at gøre noget, som du vil fortryde. Sex er spændende og giver dejlige følelser, men alligevel er det ikke sikkert, at du som 15 årig er klar til at have sex med de forpligtelser, der også følger med i forhold til graviditet og troskab mod en mand.

Jeg vil gerne foreslå dig at læse følgende artikler til overvejelse i forhold til, hvordan du bedst passer på dig selv og dit sexliv:

Pas godt på dit sexliv

Sex i Bibelen - på den gode måde

Sex og følelser

Jo tættere jo bedre – med omtanke

Den eneste ene

Jeg håber, at du vil passe godt på dig selv og dine følelser. Jeg håber, at du finder ud af, hvordan du kan leve dit liv, sådan at du ikke behøver at leve et dobbeltliv med hemmeligheder. Jeg ved godt, at du egentlig kun stillede spørgsmål omkring graviditet og prævention, men jeg havde lyst til også at give dig nogle af de tanker, jeg ellers får, når jeg læser dine spørgsmål. Det kan være, at du tænker typisk voksne at sige det, jeg gør. Men jeg håber alligevel, at du vil tænke lidt over det, som jeg har valgt at skrive til dig som svar.

Held og lykke med dine tanker

Linda Valbjørn---------------------

Skrevet af Linda Valbjørn, Psyko- og familieterapeut

Udskriv svar
Send til en ven

Bibelen og sex

Hvis du ønsker at vide mere om vores kristne grundsyn på sex, kan du læse artiklerne:

Sex i Bibelen
Sex i Bibelen - på den gode måde
Sex i Bibelen - stærke sager
Bibelen og ægteskabet
Det står vi for

Copyright 2005 AdamogEva.dk. Alle links og korte citater med kildeangivelse er velkommen.
Støt Adamogeva.dk