Hvordan får jeg slået op med min kæreste?

Jeg har et problem. Jeg har været sammen med min kæreste i snart 3 ½ år, og da jeg er 20 er det en meget stor del af min ungdom. Vi har altid været meget sammen, og endda i det sidste år boet sammen. Jeg har ikke haft andre kærester end ham, men har været sammen med andre før ham, og har også været ham utro en enkelt gang for en et kvart års tid siden. Men det ved han ikke noget om.

Jeg har i lang tid tænkt over at slå op med ham, faktisk i hvert fald et år, men har gjort det "on/off", fordi det før ligesom er "gået over.” Men denne gang går tanken ikke væk. Selvom det er svært, har jeg besluttet mig. Jeg har givet det tid, og har vendt og drejet mine motiver alt for mange gange. Jeg ved ikke hvordan man "gør", men jeg er ikke interesseret i et forhold til ham mere. Selvfølgelig elsker jeg ham, andet ville være umuligt efter så lang tids tæt kontakt. Jeg vil helst ikke undvære ham, som den gode ven han er blevet, selvom jeg ikke er interesseret i den romantiske del af vores forhold.

Mit største problem er at jeg pt. er et halvt år i udlandet, og har på nuværende tidspunkt kun været her 1½ måned. Vi har ikke nogen lejlighed sammen, han bor selv, og det er ikke noget problem.
Men hvordan håndterer jeg det her? Får jeg losset mig selv på en flyver hjem til Danmark i en weekend, for penge jeg ikke har, og fortæller ham det ansigt til ansigt?
Eller fortæller jeg ham det over skype (vi har begge webcam, så det er næsten som at være sammen), og går derfor glip af at kunne være til en ringe trøst fysik. Ingen farvelkram, ingenting?
Eller venter jeg til jeg kommer hjem til jul, og håber på mirakuløst at være blevet interesseret i ham igen? - Ved godt jeg bilder mig selv noget ind her, men ønsker et eller andet sted at det kunne ske...
Hjælp.

Han er den mest fantastiske dreng nogensinde og ved ikke hvordan jeg kan gøre det her "rigtigt". Noget af det der piner mig allermest er, at han er en så fantastisk person, og han elsker mig meget. Jeg ved at han ind til videre, gerne vil være sammen med mig resten af livet, det taler han om en gang imellem og det skræmmer mig. Jeg vil gerne såre ham mindst muligt.

Noget andet er at hele min omgangskreds også er vilde med ham. Min mor, min far, og mine venner synes alle, han er fantastisk, og at vi passer så perfekt sammen, og ved at det her vil komme som et chok for alle. Bortset måske fra min mor, som faktisk var nervøs ved at jeg skulle rejse, fordi hun var bange for at vi ville gå fra hinanden. Jeg ved, hun vil bebrejde mig det, hvis forholdet slutter. Måske blæser jeg det for meget op, men kan ikke lade være. Det fylder så meget inden i mig, at det næsten også må gøre det for andre.

Venlig hilsen Lene, 20 år


SVAR:

Hej Lene

Tak for din henvendelse til AdamogEva.dk. Jeg synes, du viser stor respekt for din kæreste, når du vælger at søge råd i denne situation. Nogle ville bare sende en sms. Men jeg har stor respekt for dine overvejelser. Det vidner også om den betydning, han faktisk har for dig, selvom du nu har besluttet, at I ikke længere skal være kærester.

Beslutningen er taget

I dit spørgsmål nævner du, at du inderst inde stadig har et lillebitte håb om, at I kunne bevare jeres forhold. Det kunne jeg godt gå ind og kommentere på, men da overskriften lyder: "Hvordan slår man op?", har jeg i mit svar valgt at se bort fra dette lille håb, og jeg svarer dig ud fra, at du har taget beslutningen om, at det skal være slut.

Du er lige nu udenlands og er i det dilemma, at du egentlig helst ville tage hjem og møde ham ansigt til ansigt (sådan forstår jeg dig), når du skal fortælle ham det. Det lyder som om, at det mest er økonomien, som forhindrer dig i den løsning. Du nævner to andre alternativer: At få det fortalt over Skype eller at vente til jul.

Du spørger, hvordan man gør og jeg vil prøve at rådgive dig, ud fra det du fortæller mig om dine egne tanker. Lad os bruge udelukkelses metoden:

Vent ikke til jul

For mig at se har du allerede forkastet modellen med at vente til jul. Det virker ikke som om, at du selv tror på den. Efter min mening viser du også mest respekt, både over for dig selv og overfor din kæreste, ved at melde ud med det samme, hvordan du har det, når du er så langt henne i din beslutning, som du er. Efter min mening kommer der noget falsk ind over jeres forhold, hvis du lader som ingenting i 3 måneder og så først derefter indrømmer overfor ham, at du ikke længere vil være kærester med ham. Mit råd til dig er, at vælge den løsning fra.

To alternativer tilbage: Tage hjem og fortælle det eller tage samtalen over Skype.

Sig det med respekt

Her vil jeg ikke give dig et konkret råd. Jeg synes din beslutning bør bero på, hvad du selv har det bedst med. I mine øjne kan man godt med respekt gøre et forhold forbi over Skype. I gamle dage ville man have sendt et brev, men ved Skype kan I trods alt både se hinanden og tale med hinanden. Et af dine argumenter for at tage hjem og sige det er, at I så kan trøste hinanden fysisk. Om det tænker jeg, at det også kunne være en ulempe for dig. Så snart I sidder overfor hinanden, er der en risiko for, at du rammes af nogle af de følelser, som du har haft, men som lige nu er "off". Det tænker jeg, vil kunne gøre det mere vanskeligt for dig at få endeligt sagt farvel og få det sagt lige ud. Der kunne være en risiko for, at du kome til at "pakke det lidt ind", så dit budskab ikke stod helt klart og tydeligt for ham. Hvis I tager den over Skype, har du en distance, som gør at du også vil have lettere ved at holde fast i dig selv og din beslutning, tænker jeg. Dette er ikke et råd til dig om at gøre det ene eller det andet, men blot mine tanker om de to alternativer, der er tilbage.

Skånsomt – men det gør ondt

Til slut vil jeg sige til dig, at det at gøre et forhold forbi, altid vil give nogle dønninger i vandet og gøre ondt. I første omgang vil du sandsynligvis komme til at såre din kæreste og han vil blive rigtig ked af det. Nogle af dine venner vil måske blive skuffede og din mor vil måske oven i købet blive rigtig vred på dig. Men når du mærker, at han ikke er den rigtige for dig, og du har mærket det længe og er overbevidst om, at sådan er det, så bør du holde fast i det og trodse, hvad de andre føler og siger. Du bør stå fast på dig selv og respektere det, du mærker. Det har nogle omkostninger, både for dig selv og for nogle andre, som du holder af, men de omkostninger det ville have, hvis du ikke holdt fast i dig selv, ville være helt uoverskuelige. Så ville du skulle leve resten af dit liv med en mand, som du ikke elsker.

Hold modet

Derfor vil jeg til sidst ønske for dig, at du må have modet og tage den beslutning, som du synes bedst om og ikke udsætte dig for pinen længere end højst nødvendigt.

Med venlig hilsen Benny.---------------------

Skrevet af Benny Dein, psykoterapeut og familieterapeut

Udskriv svar
Send til en ven

Bibelen og sex

Hvis du ønsker at vide mere om vores kristne grundsyn på sex, kan du læse artiklerne:

Sex i Bibelen
Sex i Bibelen - på den gode måde
Sex i Bibelen - stærke sager
Bibelen og ægteskabet
Det står vi for

Copyright 2005 AdamogEva.dk. Alle links og korte citater med kildeangivelse er velkommen.
Støt Adamogeva.dk