Kan der være gået hul på noget efter "tampon - uheld"?

Jeg har lige haft menstruation og der brugte jeg tampon som altid. Men så en aften, da jeg ville tage den ud, kunne den simpelthen ikke komme helt ud.

Jeg går lidt i panik og prøver desperat at få den ud. Hiver ret hårdt, vrikker osv. Da det ikke lykkes så prøver jeg at finde ud af, hvorfor den sidder fast . Jeg finder så ud af, at tamponsnoren har sat sig ind og rundt i en slags hul i en hudflab. Og så kan jeg ellers tage snoren ud af hullet/hudflabben og også tamponnen kommer ud. Det er aldrig sket for mig før, og nu er der en hudflab i skeden med et hul i.

Jeg kan ikke finde ud af, hvad det er og om der er gået hul på noget. Så nu ved jeg ikke, om jeg skal tage til gynækolog eller hvad jeg skal gøre. Ved I, hvad det kan være? Håber I kan hjælpe mig.

Hilsen "A", 16 årSVAR:

Kære A

Først vil jeg sige mange tak for dit spørgsmål. Det lyder bestemt ikke som en rar oplevelse, du har haft, og det er godt, du skriver til os! Desværre kan jeg ikke ud fra din beskrivelse alene give dig et helt klart svar på spørgsmålet. Men jeg vil komme med det mest sandsynlige svar.

Jomfruhinden

Ud fra din beskrivelse går jeg ud fra, at du kan se denne hudflap, der er hul i. Det tyder på, at den ikke sidder så langt oppe i skeden. Mit umiddelbare bud er derfor, at det må være et hul i jomfruhinden. Jomfruhinden er et tyndt stykke hud eller slimhinde, der sidder lige indenfor skedeåbningen. Det er meget forskelligt hvordan jomfruhinder ser ud, der er nogle illustrationer her: Jomfruhinde

Der kan altså godt være et “hul” i din jomfruhinde, og det er helt normalt.

Jomfruhinden kan også blive revet i stykker, når du bruger tampon, og så kan hullet også forsvinde eller blive større.

Få sikkerhed

Mit råd til dig er, at finde ud af om den hudflap, du beskriver, er jomfruhinden. Det kan du gøre ved at sammenligne tegninger med din egen skede og ydre kønsorganer. Hvis det er jomfruhinden, har du nu bare fundet ud af lidt mere om din krop!

Hvis du ikke kan finde ud af, om hudflappen er din jomfruhinde, kan du altid tage op til din læge, og få lægen til at se på det. Alle læger er vant til at vurdere dette, og du behøver derfor ikke nødvendigvis gå til en gynækolog. Hvis du har et godt forhold til din mor eller en anden voksen, kan du også få hende til at kigge.

Du kan læse mere om jomfruhinden her:

Jomfruhinde

Er det jomfruhinden, jeg kan mærke?

Kvindens kønsorganer

Et andet råd

Hvis du ofte oplever, at tamponen er svær at få ud, vil jeg desuden opfordre dig til at bruge en tamponstørrelse, der passer til din blødningsmængde. Det er ikke sundt, hvis tamponen udtørrer skeden. Så må du hellere bruge flere mindre tamponer! Tjek størrelsen på pakken.

Håber dette er svar nok for dig, ellers må du gerne skrive igen!

vh Anna---------------------

Skrevet af Anna Lindbjerg, Jordemoder

Udskriv svar
Send til en ven

Bibelen og sex

Hvis du ønsker at vide mere om vores kristne grundsyn på sex, kan du læse artiklerne:

Sex i Bibelen
Sex i Bibelen - på den gode måde
Sex i Bibelen - stærke sager
Bibelen og ægteskabet
Det står vi for

Copyright 2005 AdamogEva.dk. Alle links og korte citater med kildeangivelse er velkommen.
Støt Adamogeva.dk