Hvad er godt at gøre, når man har menstruation?

Vis spørgsmål

Jeg har haft menstruation i snart et år nu. Men jeg er bare ikke den, der ved alt om det. Jeg kunne godt tænke mig at få svar på, hvad jeg skal gøre, når jeg har menstruation. Altså hvordan jeg sidder, osv. For hvis jeg sidder for meget på numsen, presser jeg på min mave, og det gør bare det hele værre! Hvad skal jeg gøre?

N, 14 år


SVAR:

Kære N

Jeg kan høre på dig, at din begyndelse med at have menstruationer er svær – sådan er det med nye ting; ofte er begyndelsen svær. Det er helt forståeligt og naturligt. Du skal lære at leve med, at der nu kommer blødninger ca. en gang pr. måned, og den omvæltning kan godt tage noget tid at vænne sig til.

Du skriver, du ikke ved så meget om det. Så jeg vil fortælle dig nogle af de ting, jeg tænker, er vigtigt for dig at vide. Måske ved du det i forvejen. Jeg vil bare sikre mig, at du også får styr på denne viden.

Godt at kende sin krop og rytme

Hver kvinde må lære sin menstruationscyklus at kende. I starten, når menstruationen begynder, kommer blødningerne ofte uregelmæssigt. I løbet af 6-18 måneder bliver blødningerne mere regelmæssige, dvs. de kommer med et bestemt antal dage i mellem. Det mest almindelige er 28-30 dage mellem den 1. blødningsdag. Dog er alt mellem 21 og 35 dage helt naturligt.

Det er meget forskelligt, hvor mange dage man bløder, oftest er det 4-6 dage. Man bløder som regel kraftigst de første dage og så stilner det af og slutter.

Gode råd

Du spørger, hvad du skal gøre, når du har menstruation. Jeg opfatter spørgsmålet sådan, at du spørger om nogle konkrete og praktiske råd, så det er sådan jeg svarer på spørgsmålet. Hvis det er helt galt, er du meget velkommen til at spørge igen.

De dage, hvor du bløder, skal du bruge hygiejnebind eller tampon. Det har du nok allerede fundet ud af. Vær opmærksom på, at hvis du bruger tamponer, skal de skiftes hver 3.-4. time. Sørg derfor at have ekstra med, når du har en lang dag i skolen.

Jeg vil foreslå, at du ved hvert bind/tampon-skift vasker dig med vand omkring skedeåbningen. IKKE sæbe, for det ødelægger bakteriemiljøet i skeden, som skal være der.

Mange unge kvinder har ret kraftige smerter nederst i maven og i lænden i de første år med menstruationer. Hvis du har det, kan du tage smertestillende medicin, enten paracetamol eller Ipren. Spørg på apoteket eller spørg din mor eller din læge.

Det er en god ide at være fysisk aktiv i forbindelse med menstruationen – især hvis du har smerter. Det hjælper godt med en gå- eller cykeltur eller noget andet bevægelse.

Smerter ved at sidde ned

Du skriver, at du har svært ved at sidde ned; så presses din mave sammen, og du får det værre. Derfor går jeg ud fra, at du er en af de mange unge piger, der har de menstruationssmerter, jeg lige skrev om. De er ikke farlige, og du kan ikke gøre nogen skade ved at sidde længe på den samme måde. Men det kan være rart at skifte stilling en gang imellem og måske komme op at gå lidt rundt. Måske er det i skoletimerne, du mest har problemet? Måske kan du sidde på en pude?

Jeg vil råde dig til at tage noget smertestillende medicin, som jeg skrev om ovenfor. Min erfaring er, at det kan være svært at klare nogle af blødningsdagene uden smertestillende, især i de første år med menstruationer.

Smerterne skyldes, at livmoderen trækker sig sammen for at presse blodet ud.

Tal med en voksen

Det vil være en god ide at tage din mor eller en anden voksen kvinde, du har tillid til, med på råd før du begynder med det smertestillende. Der skal lige være helt styr på den dosis, du skal have. Det kan også være en lettelse for dig at vide, at der er en til at hjælpe og støtte dig i alt det nye med menstruationerne. Det er også rart, at der er en der ved, du har ondt. Så sørg for at tale med nogen om det.

Jeg håber, du kan bruge mit svar, og at jeg har forstået dit spørgsmål rigtigt. Du er meget velkommen til at skrive igen, hvis du har flere spørgsmål om menstruation.

Du kan også læse andre svar, som handler om det at have menstruation:
Bløder voldsomt og har smerter – kan I hjælpe mig?
Hvad gør man, når man bader og har menstruation?
Hvordan klarer jeg svømmehallen, når jeg har menstruation?
Hvordan takle menstruation ved overnatning på skolen?

Venlig hilsen
Linda Møller


Linda Møller

Skrevet af:

Linda Møller

læge

adamogeva.dk

Annoncer